Sprawdzony sposób na perfekcyjnie wyczyszczone sztućce. Będą lśniły jak nowe!

Zapomniane sztućce szybko tracą swój blask. Zobacz, jak możesz go przywrócić.

Obrazek
Ewa

Zadbaj o polerowanie

Nasze sztućce nawet po wyjęciu ze zmywarki mogą posiadać nieestetyczne zacieki. Rozwiązanie na to jest jedno: miękka ściereczka z mikrofibry lub flaneli. A co jeśli nasze naczynia potrzebują mocniejszego czyszczenia?

Przygotuj:

  • woda
  • ocet
  • garnek
  • oliwa

W garnku przygotuj roztwór: 1 litr wody i 10 stołowych łyżek octu. Włóż do niego stalowe sztućce i gotuj przez 20 minut. Wyciągnij i wytrzyj do sucha

Blask możesz nadać też z pomocą oliwy. Pokryj nią wyczyszczone i wysuszone sztućce. Pamiętaj, żeby nie przesadzić z ilością- użyj naprawdę minimalną porcję.

Obrazek

Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu

Przechowuj je tak, aby nie rysowały się wzajemnie. Jeśli nie masz do nich specjalnego pudełka- skorzystaj z wkładów do kuchennych szuflad.

Obrazek

Czyszczenie srebra

Srebrna zastawa, chociaż piękna, to niestety zdarza się, że ciemnieje. Zadbaj o nią z pomocą... roztworu z soli!
Dno i boki naczynia (z tworzywa sztucznego) wyłóż folią aluminiową. Wlej do środka gorącą wodę i wsyp sól (na 1 l wody, 5 sporych łyżek).
Umyte wcześniej sztućce włóż do roztworu na kilkanaście minut do kilku godzin (w zależności od stopnia zabrudzenia).
Po tym czasie opłucz sztućce i wysusz.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser