Ząbki czosnku same wyskakują z łupinek. Wypróbuj sprytny trik
Obranie jednego czy dwóch ząbków czosnku nie sprawia trudności, jednak kiedy na pozbycie się łupin czeka kilka główek warzywa, sprawy nieco się komplikują. To czasochłonne zajęcie dla osób o nerwach ze stali. Nie każdy nadaje się do takiej "dziubaniny", jednak każdy może przetestować trik na szybkie obieranie czosnku. Rozpowszechniła go Martha Stewart i od tamtej pory przez wielu nazywany jest "genialnym".
05.01.2024 | aktual.: 05.01.2024 17:52
Jednym z najbardziej pachnących i pysznych dodatków wielu potraw jest świeży czosnek. Każdy jednak wie, że obranie ząbków z łupin, zwłąszcza jeśli potrzebnych jest ich naprawdę sporo, jest niezwykle czasochłonne. Oczywiście istnieje cała gama gadżetów kulinarnych, które mają pomóc domowym kucharzom w obieraniu czosnku przy jak najmniejszym wysiłku. Nie sięgaj jednak jeszcze po portfel. Wypróbuj trik Marthy Stewart na ekspresowe obieranie czosnku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obieranie czosnku - jak zrobić to łatwo i szybko?
Martha Stewart (amerykańska bizneswoman polskiego pochodzenia, autorka licznych książek kucharskich) po raz pierwszy podzieliła się tą niezawodną metodą obierania czosnku w programie "The Martha Stewart Show". Trik wymaga posiadania dwóch przedmiotów: kuchennych misek (np. ze stali nierdzewnej). Najlepiej, by jedna była nieco mniejsza od drugiej, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z misek tej samej wielkości.
Kucharka najpierw rozdrabnia całą główkę czosnku na mniejsze ząbki. Można to zrobić klasyczną metodą lub metodą Marthy Stewart. Wystarczy wrzucić cały czosnek do większej miski, a następnie z impetem uderzyć główkę warzywa kilkukrotnie mniejszą miską, zwróconą dnem do dołu. Gotowe, ząbki powinny same oddzielić się od całości.
Jak szybko obrać czosnek? Wypróbuj sprytny trik Marthy Stewart
Podzielony na ząbki czosnek pozostaw w misce. Następnie przykryj ją drugą miską, łącząc je ze sobą rantami i mocno dociskając do siebie (dlatego lepiej, by jedna miska była mniejsza, łatwiej będzie "zamknąć" pomiędzy nimi czosnek). Ściskając miski, wstrząśnij nimi kilka razy tak mocno, jak potrafisz, uważaj jednak, by ich nie rozdzielić. Jak zapewniła Martha Stewart w swoim programie, łupiny oddzielą się od ząbków jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
Zobacz także