Ząbki czosnku same wyskakują z łupinek. Wypróbuj sprytny trik

Obranie jednego czy dwóch ząbków czosnku nie sprawia trudności, jednak kiedy na pozbycie się łupin czeka kilka główek warzywa, sprawy nieco się komplikują. To czasochłonne zajęcie dla osób o nerwach ze stali. Nie każdy nadaje się do takiej "dziubaniny", jednak każdy może przetestować trik na szybkie obieranie czosnku. Rozpowszechniła go Martha Stewart i od tamtej pory przez wielu nazywany jest "genialnym".

Jak szybko obrać czosnek?Jak szybko obrać czosnek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jednym z najbardziej pachnących i pysznych dodatków wielu potraw jest świeży czosnek. Każdy jednak wie, że obranie ząbków z łupin, zwłąszcza jeśli potrzebnych jest ich naprawdę sporo, jest niezwykle czasochłonne. Oczywiście istnieje cała gama gadżetów kulinarnych, które mają pomóc domowym kucharzom w obieraniu czosnku przy jak najmniejszym wysiłku. Nie sięgaj jednak jeszcze po portfel. Wypróbuj trik Marthy Stewart na ekspresowe obieranie czosnku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deska wędlin i serów w formie wieńca bożonarodzeniowego

Obieranie czosnku - jak zrobić to łatwo i szybko?

Martha Stewart (amerykańska bizneswoman polskiego pochodzenia, autorka licznych książek kucharskich) po raz pierwszy podzieliła się tą niezawodną metodą obierania czosnku w programie "The Martha Stewart Show". Trik wymaga posiadania dwóch przedmiotów: kuchennych misek (np. ze stali nierdzewnej). Najlepiej, by jedna była nieco mniejsza od drugiej, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z misek tej samej wielkości.

Kucharka najpierw rozdrabnia całą główkę czosnku na mniejsze ząbki. Można to zrobić klasyczną metodą lub metodą Marthy Stewart. Wystarczy wrzucić cały czosnek do większej miski, a następnie z impetem uderzyć główkę warzywa kilkukrotnie mniejszą miską, zwróconą dnem do dołu. Gotowe, ząbki powinny same oddzielić się od całości.

Poznaj metodę na szybkie obieranie czosnku
Poznaj metodę na szybkie obieranie czosnku © YouTube: Martha Stewart (screenshot)

Jak szybko obrać czosnek? Wypróbuj sprytny trik Marthy Stewart

Podzielony na ząbki czosnek pozostaw w misce. Następnie przykryj ją drugą miską, łącząc je ze sobą rantami i mocno dociskając do siebie (dlatego lepiej, by jedna miska była mniejsza, łatwiej będzie "zamknąć" pomiędzy nimi czosnek). Ściskając miski, wstrząśnij nimi kilka razy tak mocno, jak potrafisz, uważaj jednak, by ich nie rozdzielić. Jak zapewniła Martha Stewart w swoim programie, łupiny oddzielą się od ząbków jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇