Ząbki czosnku same wyskakują z łupinek. Wypróbuj sprytny trik

Obranie jednego czy dwóch ząbków czosnku nie sprawia trudności, jednak kiedy na pozbycie się łupin czeka kilka główek warzywa, sprawy nieco się komplikują. To czasochłonne zajęcie dla osób o nerwach ze stali. Nie każdy nadaje się do takiej "dziubaniny", jednak każdy może przetestować trik na szybkie obieranie czosnku. Rozpowszechniła go Martha Stewart i od tamtej pory przez wielu nazywany jest "genialnym".

Jak szybko obrać czosnek?Jak szybko obrać czosnek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jednym z najbardziej pachnących i pysznych dodatków wielu potraw jest świeży czosnek. Każdy jednak wie, że obranie ząbków z łupin, zwłąszcza jeśli potrzebnych jest ich naprawdę sporo, jest niezwykle czasochłonne. Oczywiście istnieje cała gama gadżetów kulinarnych, które mają pomóc domowym kucharzom w obieraniu czosnku przy jak najmniejszym wysiłku. Nie sięgaj jednak jeszcze po portfel. Wypróbuj trik Marthy Stewart na ekspresowe obieranie czosnku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deska wędlin i serów w formie wieńca bożonarodzeniowego

Obieranie czosnku - jak zrobić to łatwo i szybko?

Martha Stewart (amerykańska bizneswoman polskiego pochodzenia, autorka licznych książek kucharskich) po raz pierwszy podzieliła się tą niezawodną metodą obierania czosnku w programie "The Martha Stewart Show". Trik wymaga posiadania dwóch przedmiotów: kuchennych misek (np. ze stali nierdzewnej). Najlepiej, by jedna była nieco mniejsza od drugiej, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z misek tej samej wielkości.

Kucharka najpierw rozdrabnia całą główkę czosnku na mniejsze ząbki. Można to zrobić klasyczną metodą lub metodą Marthy Stewart. Wystarczy wrzucić cały czosnek do większej miski, a następnie z impetem uderzyć główkę warzywa kilkukrotnie mniejszą miską, zwróconą dnem do dołu. Gotowe, ząbki powinny same oddzielić się od całości.

Poznaj metodę na szybkie obieranie czosnku
Poznaj metodę na szybkie obieranie czosnku © YouTube: Martha Stewart (screenshot)

Jak szybko obrać czosnek? Wypróbuj sprytny trik Marthy Stewart

Podzielony na ząbki czosnek pozostaw w misce. Następnie przykryj ją drugą miską, łącząc je ze sobą rantami i mocno dociskając do siebie (dlatego lepiej, by jedna miska była mniejsza, łatwiej będzie "zamknąć" pomiędzy nimi czosnek). Ściskając miski, wstrząśnij nimi kilka razy tak mocno, jak potrafisz, uważaj jednak, by ich nie rozdzielić. Jak zapewniła Martha Stewart w swoim programie, łupiny oddzielą się od ząbków jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo