Jak wyglądało kiszenie ogórków 100 lat temu? Dzisiejsze przetwory się nie umywają

Kiszone ogórki to prawdziwy hit. Tym istnym rarytasem Polacy zajadają się od lat. Są świetnym dodatkiem od kanapek, sosów czy mięs. Co prawda sztuka kiszenia jest znana nam od lat, jednak niewiele osób decyduje się na przepisy sprzed 100 lat. Okazuje się jednak, że wcale nie trącą myszką i są o niebo lepsze od współczesnych ogórków.

Ogórki kiszone - przepis. Fot. AdobeStockOgórki kiszone - przepis. Fot. AdobeStock

Ogórki kiszone to mają ogrom właściwości zdrowotnych i niewiele kalorii, więc polecane są niemal każdemu. Warto włączyć je do diety, ponieważ pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, stymulują układ odpornościowy, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi. Jak zatem przygotować ogórki kiszone z tradycyjnego przepisu, by móc cieszyć się ich smakiem i właściwościami? Podpowiadamy.

Ogórki kiszone - przepis. Ma ponad 100 lat, ale nie trąci myszką

Ten wyjątkowy przepis na ogórki kiszone pochodzi z książki pod tytułem "Kuchnia Polska" z księgarni Stefana Knasta z Inowrocławia, która została wydana w 1912 roku.

Średnie, nie zupełnie dojrzałe ogórki, nalewa się zimną wodą i pozostawia przez dzień i noc; potem oczyszcza się je i układa w beczułkę albo duże kamienne garnki. Na dno daje się pokład z obmytych liści winnych, kopru, cząbru, macierzanki, chrzanu, kilku strąków papryki itp. przypraw podług upodobania. To samo przekłada się także pomiędzy warstwami ogórków - możemy przeczytać w publikacji.
Średnie, nie zupełnie dojrzałe ogórki, nalewa się zimną wodą i pozostawia przez dzień i noc; potem oczyszcza się je i układa w beczułkę albo duże kamienne garnki. Na dno daje się pokład z obmytych liści winnych, kopru, cząbru, macierzanki, chrzanu, kilku strąków papryki itp. przypraw podług upodobania. To samo przekłada się także pomiędzy warstwami ogórków - brzmi dalsza część instrukcji.
Następnie zagotuje się 5 litrów wody, 1 litr octu i 300 gr. (30 deka.) soli. Po ostygnięciu dodaje się 1 paczkę „Ergastin-Salicylu“, wlewa ten rozczyn na ogórki i obciąża denkiem, aby woda zawsze ogórki pokrywała. Na drugi dzień dolewa się tego rozczynu, bo zwykle ogórki pewną ilość wciągną - czytamy.

Zdaniem autora ogórki są gotowe do jedzenia po upływie sześciu tygodni. Choć dziś, kiedy stawiamy na naturalne i zdrowe dodatki, dodatek „Ergastin-Salicylu“ może budzić zwątpienie, zdecydowanie w wielu kuchniach nowością może być dodawanie do kiszonki cząbru i macierzanki.

Ogórki kiszone. Fot. Pixabay
Ogórki kiszone. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska