Gotujesz tak rosół? Trujesz swoją rodzinę

Rosół to pyszna, zdrowa, rozgrzewająca zupa pełna warzyw. Będzie taka jednak tylko wtedy, kiedy przygotujemy ją z naturalnych, wysokiej jakości składników. Niestety, zdarza się, że z różnych powodów dodajemy do niej wiele polepszaczy, które nie należą do najzdrowszych.

rosółrosół
Źródło zdjęć: © getty images | OLHA SOLODENKO

Czasem gotując rosół, chcemy, aby zupa miała bardziej wyrazisty smak. Dodajemy wówczas do niej kostkę rosołową. Kostki dodawane są zresztą nie tylko do rosołu, ale nawet częściej do różnych innych zup, np. pomidorowej, ogórkowej czy ziemniaczanej.

Kostki rosołowe zawierają jednak sporo sodu, wzmacniacze smaku i wiele innych chemicznych dodatków, a tego nie chcemy przecież w naszej zupie. Ich spożycie na dłuższą metę może być dla nas szkodliwe.

W dodatku dodawanie takich kostek do rosołu jest zupełnie zbędne. Jeśli do przygotowania zupy użyjemy odpowiedniej ilości mięsa i dobrze ją przyprawimy, to rosół będzie smakował znacznie lepiej niż taki z dodatkiem kostki. Jeśli chcemy ugotować inną zupę i nie mamy czasu lub chęci specjalnie po to przygotowywać rosołu, to do zupy możemy wrzucić domową kostkę rosołową, która nada zupie intensywnego smaku bez konieczności sięgania po szkodliwe, chemiczne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młoda kapusta zasmażana z klopsikami. Pyszny przepis na prosty obiad

Dlaczego kostki rosołowe są szkodliwe?

Kostki rosołowe zawierają utwardzony tłuszcz roślinny. Zazwyczaj jest to olej palmowy, czyli szkodliwy tłuszcz, który podnosi stężenie cholesterolu we krwi, zatyka żyły, prowadzi do rozwoju miażdżycy, cukrzycy i chorób serca.

W kostkach znajdziemy też chemiczne wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu, inozynian disodowy i guanylan disodowy. Spożycie tych substancji w dużych ilościach może prowadzić do stresu oksydacyjnego, pobudzenia, kłopotów z koncentracją, rozdrażnienia, bólów głowy, problemów żołądkowych i przyspieszonego tętna.

Kolejnymi składnikami są sól i sztuczne barwniki. Sól może przyczynić się do rozwoju m.in. nadciśnienia czy otyłości.

Przepis na domowe kostki rosołowe

Składniki:

  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • por
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • cząber
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • sól, pieprz
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

  1. Zioła siekamy. Marchewki, korzeń selera i korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Pora kroimy na krążki.
  2. Warzywa i zioła wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości.
  3. Następnie wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie i miksujemy blenderem.
  4. Doprawiamy sporą ilością soli i pieprzem. Można dodać też sosu sojowego.
  5. Mieszamy i przelewamy do plastikowego pojemnika na lód.
  6. Wsadzamy do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin.
  7. Domowe kostki rosołowe można przygotować też, miksując włoszczyznę z rosołu z odrobiną bulionu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione