Gotujesz tak rosół? Trujesz swoją rodzinę

Rosół to pyszna, zdrowa, rozgrzewająca zupa pełna warzyw. Będzie taka jednak tylko wtedy, kiedy przygotujemy ją z naturalnych, wysokiej jakości składników. Niestety, zdarza się, że z różnych powodów dodajemy do niej wiele polepszaczy, które nie należą do najzdrowszych.

rosółrosół
Źródło zdjęć: © getty images | OLHA SOLODENKO

Czasem gotując rosół, chcemy, aby zupa miała bardziej wyrazisty smak. Dodajemy wówczas do niej kostkę rosołową. Kostki dodawane są zresztą nie tylko do rosołu, ale nawet częściej do różnych innych zup, np. pomidorowej, ogórkowej czy ziemniaczanej.

Kostki rosołowe zawierają jednak sporo sodu, wzmacniacze smaku i wiele innych chemicznych dodatków, a tego nie chcemy przecież w naszej zupie. Ich spożycie na dłuższą metę może być dla nas szkodliwe.

W dodatku dodawanie takich kostek do rosołu jest zupełnie zbędne. Jeśli do przygotowania zupy użyjemy odpowiedniej ilości mięsa i dobrze ją przyprawimy, to rosół będzie smakował znacznie lepiej niż taki z dodatkiem kostki. Jeśli chcemy ugotować inną zupę i nie mamy czasu lub chęci specjalnie po to przygotowywać rosołu, to do zupy możemy wrzucić domową kostkę rosołową, która nada zupie intensywnego smaku bez konieczności sięgania po szkodliwe, chemiczne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młoda kapusta zasmażana z klopsikami. Pyszny przepis na prosty obiad

Dlaczego kostki rosołowe są szkodliwe?

Kostki rosołowe zawierają utwardzony tłuszcz roślinny. Zazwyczaj jest to olej palmowy, czyli szkodliwy tłuszcz, który podnosi stężenie cholesterolu we krwi, zatyka żyły, prowadzi do rozwoju miażdżycy, cukrzycy i chorób serca.

W kostkach znajdziemy też chemiczne wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu, inozynian disodowy i guanylan disodowy. Spożycie tych substancji w dużych ilościach może prowadzić do stresu oksydacyjnego, pobudzenia, kłopotów z koncentracją, rozdrażnienia, bólów głowy, problemów żołądkowych i przyspieszonego tętna.

Kolejnymi składnikami są sól i sztuczne barwniki. Sól może przyczynić się do rozwoju m.in. nadciśnienia czy otyłości.

Przepis na domowe kostki rosołowe

Składniki:

  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • por
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • cząber
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • sól, pieprz
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

  1. Zioła siekamy. Marchewki, korzeń selera i korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Pora kroimy na krążki.
  2. Warzywa i zioła wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości.
  3. Następnie wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie i miksujemy blenderem.
  4. Doprawiamy sporą ilością soli i pieprzem. Można dodać też sosu sojowego.
  5. Mieszamy i przelewamy do plastikowego pojemnika na lód.
  6. Wsadzamy do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin.
  7. Domowe kostki rosołowe można przygotować też, miksując włoszczyznę z rosołu z odrobiną bulionu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟