Gotujesz tak rosół? Trujesz swoją rodzinę
Rosół to pyszna, zdrowa, rozgrzewająca zupa pełna warzyw. Będzie taka jednak tylko wtedy, kiedy przygotujemy ją z naturalnych, wysokiej jakości składników. Niestety, zdarza się, że z różnych powodów dodajemy do niej wiele polepszaczy, które nie należą do najzdrowszych.
19.08.2023 19:31
Czasem gotując rosół, chcemy, aby zupa miała bardziej wyrazisty smak. Dodajemy wówczas do niej kostkę rosołową. Kostki dodawane są zresztą nie tylko do rosołu, ale nawet częściej do różnych innych zup, np. pomidorowej, ogórkowej czy ziemniaczanej.
Kostki rosołowe zawierają jednak sporo sodu, wzmacniacze smaku i wiele innych chemicznych dodatków, a tego nie chcemy przecież w naszej zupie. Ich spożycie na dłuższą metę może być dla nas szkodliwe.
W dodatku dodawanie takich kostek do rosołu jest zupełnie zbędne. Jeśli do przygotowania zupy użyjemy odpowiedniej ilości mięsa i dobrze ją przyprawimy, to rosół będzie smakował znacznie lepiej niż taki z dodatkiem kostki. Jeśli chcemy ugotować inną zupę i nie mamy czasu lub chęci specjalnie po to przygotowywać rosołu, to do zupy możemy wrzucić domową kostkę rosołową, która nada zupie intensywnego smaku bez konieczności sięgania po szkodliwe, chemiczne dodatki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego kostki rosołowe są szkodliwe?
Kostki rosołowe zawierają utwardzony tłuszcz roślinny. Zazwyczaj jest to olej palmowy, czyli szkodliwy tłuszcz, który podnosi stężenie cholesterolu we krwi, zatyka żyły, prowadzi do rozwoju miażdżycy, cukrzycy i chorób serca.
W kostkach znajdziemy też chemiczne wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu, inozynian disodowy i guanylan disodowy. Spożycie tych substancji w dużych ilościach może prowadzić do stresu oksydacyjnego, pobudzenia, kłopotów z koncentracją, rozdrażnienia, bólów głowy, problemów żołądkowych i przyspieszonego tętna.
Kolejnymi składnikami są sól i sztuczne barwniki. Sól może przyczynić się do rozwoju m.in. nadciśnienia czy otyłości.
Przepis na domowe kostki rosołowe
Składniki:
- 3 marchewki
- korzeń pietruszki
- korzeń selera
- por
- lubczyk
- natka pietruszki
- cząber
- ziele angielskie
- listki laurowe
- sól, pieprz
- sos sojowy
Sposób przygotowania:
- Zioła siekamy. Marchewki, korzeń selera i korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Pora kroimy na krążki.
- Warzywa i zioła wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości.
- Następnie wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie i miksujemy blenderem.
- Doprawiamy sporą ilością soli i pieprzem. Można dodać też sosu sojowego.
- Mieszamy i przelewamy do plastikowego pojemnika na lód.
- Wsadzamy do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin.
- Domowe kostki rosołowe można przygotować też, miksując włoszczyznę z rosołu z odrobiną bulionu.