Gotujesz tak rosół? Trujesz swoją rodzinę

Rosół to pyszna, zdrowa, rozgrzewająca zupa pełna warzyw. Będzie taka jednak tylko wtedy, kiedy przygotujemy ją z naturalnych, wysokiej jakości składników. Niestety, zdarza się, że z różnych powodów dodajemy do niej wiele polepszaczy, które nie należą do najzdrowszych.

rosółrosół
Źródło zdjęć: © getty images | OLHA SOLODENKO

Czasem gotując rosół, chcemy, aby zupa miała bardziej wyrazisty smak. Dodajemy wówczas do niej kostkę rosołową. Kostki dodawane są zresztą nie tylko do rosołu, ale nawet częściej do różnych innych zup, np. pomidorowej, ogórkowej czy ziemniaczanej.

Kostki rosołowe zawierają jednak sporo sodu, wzmacniacze smaku i wiele innych chemicznych dodatków, a tego nie chcemy przecież w naszej zupie. Ich spożycie na dłuższą metę może być dla nas szkodliwe.

W dodatku dodawanie takich kostek do rosołu jest zupełnie zbędne. Jeśli do przygotowania zupy użyjemy odpowiedniej ilości mięsa i dobrze ją przyprawimy, to rosół będzie smakował znacznie lepiej niż taki z dodatkiem kostki. Jeśli chcemy ugotować inną zupę i nie mamy czasu lub chęci specjalnie po to przygotowywać rosołu, to do zupy możemy wrzucić domową kostkę rosołową, która nada zupie intensywnego smaku bez konieczności sięgania po szkodliwe, chemiczne dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młoda kapusta zasmażana z klopsikami. Pyszny przepis na prosty obiad

Dlaczego kostki rosołowe są szkodliwe?

Kostki rosołowe zawierają utwardzony tłuszcz roślinny. Zazwyczaj jest to olej palmowy, czyli szkodliwy tłuszcz, który podnosi stężenie cholesterolu we krwi, zatyka żyły, prowadzi do rozwoju miażdżycy, cukrzycy i chorób serca.

W kostkach znajdziemy też chemiczne wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu, inozynian disodowy i guanylan disodowy. Spożycie tych substancji w dużych ilościach może prowadzić do stresu oksydacyjnego, pobudzenia, kłopotów z koncentracją, rozdrażnienia, bólów głowy, problemów żołądkowych i przyspieszonego tętna.

Kolejnymi składnikami są sól i sztuczne barwniki. Sól może przyczynić się do rozwoju m.in. nadciśnienia czy otyłości.

Przepis na domowe kostki rosołowe

Składniki:

  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • por
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • cząber
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • sól, pieprz
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

  1. Zioła siekamy. Marchewki, korzeń selera i korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Pora kroimy na krążki.
  2. Warzywa i zioła wrzucamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości.
  3. Następnie wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie i miksujemy blenderem.
  4. Doprawiamy sporą ilością soli i pieprzem. Można dodać też sosu sojowego.
  5. Mieszamy i przelewamy do plastikowego pojemnika na lód.
  6. Wsadzamy do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin.
  7. Domowe kostki rosołowe można przygotować też, miksując włoszczyznę z rosołu z odrobiną bulionu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia