Zamiast ziemniaków, kasza. Kluski śląskie w wersji fit

Kluski śląskie to jedno z najpopularniejszych regionalnych dań. Przygotowanie jest banalnie proste. Potrzebujesz zaledwie dwóch składników — ziemniaków i skrobi ziemniaczanej. Równie smaczna jest wersja fit, w której to nie znajdziesz... ziemniaków.

Kluski śląskie to najpopularniejsze danie kuchni regionalnejKluski śląskie to najpopularniejsze danie kuchni regionalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Z modrą kapustą i roladą, w sosie grzybowym, azjatyckim, na słodko. Kluski śląskie można przygotować na wiele sposobów. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Choć mogłoby się wydawać, że jest to danie pozbawione wad, wiele osób przyznaje, że kluski są dla nich za ciężkie. Na szczęście można przygotować je w nieco odchudzonej wersji, która nie wymaga użycia... ziemniaków.

Chcesz przygotować idealne kluski śląskie? Trzymaj się dwóch zasad

Ile ludzi, tyle przepisów na kluski śląskie. Tradycyjnie przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków i skrobi ziemniaczanej w proporcji 3:1. Wymieszane ze sobą, tworzą elastyczne ciasto, z którego formuje się niewielkie kulki, a następnie, gotuje się w osolonej wodzie. To tyle. Zdarza się jednak, że kluski rozpadają się w trakcie gotowania albo wychodzą zbyt twarde. Chcesz tego uniknąć? Trzymaj się dwóch złotych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kluski kładzione. Doskonały dodatek do obiadu

Pierwsza z nich dotyczy ziemniaków. Zwróć uwagę na ich rodzaj. Najlepsze będą takie, które są mączyste. To ziemniaki typu C. Dostaniesz je w większości sklepów spożywczych, a na targu szukaj odmian takich jak Anielka, Barycz czy Vineta. Ten gatunek ziemniaków zawiera najwięcej skrobi, przez co idealnie nadaje się do przygotowania frytek, placków ziemniaczanych czy klusek śląskich. Druga zasada również wiąże się z ziemniakami. Jeśli chcesz, żeby ciasto było elastyczne, ugotuj je dzień wcześniej.

Kluski śląskie w wersji fit. Poznaj genialny przepis

Uwielbiasz kluski śląskie, ale po spożyciu czujesz się wzdęta i ociężała? To sprawka skrobi. Nie musisz jednak rezygnować z ulubionego dania. Możesz przygotować je w nieco "odchudzonej" wersji. Zamiast ziemniaków, używa się do nich kaszy jaglanej.

"Odchudzone" kluski śląskie

Składniki:

  • 300 gramów kaszy jaglanej,
  • 70 gramów skrobi ziemniaczanej,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz kilkukrotnie zimną wodą — pozbędziesz się charakterystycznej goryczy.
  2. Przepłukaną kaszę wrzuć do gotującej się wody i gotuj ją aż do miękkości.
  3. Odcedź ją dokładnie i dodaj do niej szczyptę soli.
  4. Za pomocą blendera, zmiksuj ją na gładki krem.
  5. Dodaj do niej skrobię i uformuj kulki.
  6. Gotowe kluski obtocz w mące i wrzuć je do gotującej się wody.
  7. Po wypłynięciu gotuj je przez 5 minut.
  8. Podaj z ulubionymi dodatkami.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia