PrzepisFitZamiast ziemniaków, kasza. Kluski śląskie w wersji fit

Zamiast ziemniaków, kasza. Kluski śląskie w wersji fit

Kluski śląskie to najpopularniejsze danie kuchni regionalnej
Kluski śląskie to najpopularniejsze danie kuchni regionalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.08.2023 16:54, aktualizacja: 10.08.2023 21:05

Kluski śląskie to jedno z najpopularniejszych regionalnych dań. Przygotowanie jest banalnie proste. Potrzebujesz zaledwie dwóch składników — ziemniaków i skrobi ziemniaczanej. Równie smaczna jest wersja fit, w której to nie znajdziesz... ziemniaków.

Z modrą kapustą i roladą, w sosie grzybowym, azjatyckim, na słodko. Kluski śląskie można przygotować na wiele sposobów. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Choć mogłoby się wydawać, że jest to danie pozbawione wad, wiele osób przyznaje, że kluski są dla nich za ciężkie. Na szczęście można przygotować je w nieco odchudzonej wersji, która nie wymaga użycia... ziemniaków.

Chcesz przygotować idealne kluski śląskie? Trzymaj się dwóch zasad

Ile ludzi, tyle przepisów na kluski śląskie. Tradycyjnie przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków i skrobi ziemniaczanej w proporcji 3:1. Wymieszane ze sobą, tworzą elastyczne ciasto, z którego formuje się niewielkie kulki, a następnie, gotuje się w osolonej wodzie. To tyle. Zdarza się jednak, że kluski rozpadają się w trakcie gotowania albo wychodzą zbyt twarde. Chcesz tego uniknąć? Trzymaj się dwóch złotych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierwsza z nich dotyczy ziemniaków. Zwróć uwagę na ich rodzaj. Najlepsze będą takie, które są mączyste. To ziemniaki typu C. Dostaniesz je w większości sklepów spożywczych, a na targu szukaj odmian takich jak Anielka, Barycz czy Vineta. Ten gatunek ziemniaków zawiera najwięcej skrobi, przez co idealnie nadaje się do przygotowania frytek, placków ziemniaczanych czy klusek śląskich. Druga zasada również wiąże się z ziemniakami. Jeśli chcesz, żeby ciasto było elastyczne, ugotuj je dzień wcześniej.

Kluski śląskie w wersji fit. Poznaj genialny przepis

Uwielbiasz kluski śląskie, ale po spożyciu czujesz się wzdęta i ociężała? To sprawka skrobi. Nie musisz jednak rezygnować z ulubionego dania. Możesz przygotować je w nieco "odchudzonej" wersji. Zamiast ziemniaków, używa się do nich kaszy jaglanej.

"Odchudzone" kluski śląskie

Składniki:

  • 300 gramów kaszy jaglanej,
  • 70 gramów skrobi ziemniaczanej,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz kilkukrotnie zimną wodą — pozbędziesz się charakterystycznej goryczy.
  2. Przepłukaną kaszę wrzuć do gotującej się wody i gotuj ją aż do miękkości.
  3. Odcedź ją dokładnie i dodaj do niej szczyptę soli.
  4. Za pomocą blendera, zmiksuj ją na gładki krem.
  5. Dodaj do niej skrobię i uformuj kulki.
  6. Gotowe kluski obtocz w mące i wrzuć je do gotującej się wody.
  7. Po wypłynięciu gotuj je przez 5 minut.
  8. Podaj z ulubionymi dodatkami.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także