Zamiast ziemniaków, kasza. Kluski śląskie w wersji fit

Kluski śląskie to jedno z najpopularniejszych regionalnych dań. Przygotowanie jest banalnie proste. Potrzebujesz zaledwie dwóch składników — ziemniaków i skrobi ziemniaczanej. Równie smaczna jest wersja fit, w której to nie znajdziesz... ziemniaków.

Kluski śląskie to najpopularniejsze danie kuchni regionalnejKluski śląskie to najpopularniejsze danie kuchni regionalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Z modrą kapustą i roladą, w sosie grzybowym, azjatyckim, na słodko. Kluski śląskie można przygotować na wiele sposobów. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Choć mogłoby się wydawać, że jest to danie pozbawione wad, wiele osób przyznaje, że kluski są dla nich za ciężkie. Na szczęście można przygotować je w nieco odchudzonej wersji, która nie wymaga użycia... ziemniaków.

Chcesz przygotować idealne kluski śląskie? Trzymaj się dwóch zasad

Ile ludzi, tyle przepisów na kluski śląskie. Tradycyjnie przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków i skrobi ziemniaczanej w proporcji 3:1. Wymieszane ze sobą, tworzą elastyczne ciasto, z którego formuje się niewielkie kulki, a następnie, gotuje się w osolonej wodzie. To tyle. Zdarza się jednak, że kluski rozpadają się w trakcie gotowania albo wychodzą zbyt twarde. Chcesz tego uniknąć? Trzymaj się dwóch złotych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kluski kładzione. Doskonały dodatek do obiadu

Pierwsza z nich dotyczy ziemniaków. Zwróć uwagę na ich rodzaj. Najlepsze będą takie, które są mączyste. To ziemniaki typu C. Dostaniesz je w większości sklepów spożywczych, a na targu szukaj odmian takich jak Anielka, Barycz czy Vineta. Ten gatunek ziemniaków zawiera najwięcej skrobi, przez co idealnie nadaje się do przygotowania frytek, placków ziemniaczanych czy klusek śląskich. Druga zasada również wiąże się z ziemniakami. Jeśli chcesz, żeby ciasto było elastyczne, ugotuj je dzień wcześniej.

Kluski śląskie w wersji fit. Poznaj genialny przepis

Uwielbiasz kluski śląskie, ale po spożyciu czujesz się wzdęta i ociężała? To sprawka skrobi. Nie musisz jednak rezygnować z ulubionego dania. Możesz przygotować je w nieco "odchudzonej" wersji. Zamiast ziemniaków, używa się do nich kaszy jaglanej.

"Odchudzone" kluski śląskie

Składniki:

  • 300 gramów kaszy jaglanej,
  • 70 gramów skrobi ziemniaczanej,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz kilkukrotnie zimną wodą — pozbędziesz się charakterystycznej goryczy.
  2. Przepłukaną kaszę wrzuć do gotującej się wody i gotuj ją aż do miękkości.
  3. Odcedź ją dokładnie i dodaj do niej szczyptę soli.
  4. Za pomocą blendera, zmiksuj ją na gładki krem.
  5. Dodaj do niej skrobię i uformuj kulki.
  6. Gotowe kluski obtocz w mące i wrzuć je do gotującej się wody.
  7. Po wypłynięciu gotuj je przez 5 minut.
  8. Podaj z ulubionymi dodatkami.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯