Kluski leniwe z sosem malinowym - przepis. Obiad w 15 minut

Nie masz czasu na zbyt długie gotowanie? Mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Jeśli chcesz przygotować smaczny obiad dla całej rodziny, to świetną opcją będą kluski leniwe z sosem malinowym. Warto po nie sięgnąć, zwłaszcza w momencie, gdy trwa sezon na maliny. Jest to przykład smacznego i prostego w przygotowaniu dania.

ObrazekKluski leniwe z sosem malinowym - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Biorąc pod uwagę popularne dania kuchni polskiej, trzeba przyznać, że kluski leniwe zajmują w niej naprawdę wysokie miejsce. To uproszczona wersja pierogów, które można podać z wieloma smacznymi dodatkami. Warto jest też wykorzystać sezon na maliny i przygotować sos malinowy, który podkreśli smak całego dania. To obiad bez mięsa, którego smak zachwyci każdego, kto lubi tego typu połączenia. Możesz być pewny tego, że ten przepis już na stałe zagości w twojej kuchni.

Kluski leniwe z sosem malinowym

Marzysz o pysznym i sycącym obiedzie, ale nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie? Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie! Kluski leniwe z sosem malinowym to danie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale także zaskoczy cię swoją prostotą i szybkością przygotowania. Wystarczy zaledwie 15 minut, aby cieszyć się smakiem domowych klusek leniwych z aromatycznym sosem malinowym. Oto nasz przepis, który sprawi, że twój obiad będzie nie tylko smaczny, ale i wyjątkowo szybki do przygotowania.

Obrazek
Kluski leniwe to popularne danie kuchni polskiej - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na kluski leniwe z sosem malinowym

Kluski leniwe z sosem malinowym to prosty i szybki przepis na smaczny obiad, który zaspokoi twoje podniebienie. W zaledwie 15 minut możesz cieszyć się domowymi kluskami leniwymi, które są delikatne i puszyste. Sos malinowy dodaje im wyjątkowego smaku i uzupełnia całość dania. To idealna opcja dla zabieganych osób, które nie chcą rezygnować z domowego jedzenia. Spróbuj tego przepisu już dzisiaj i delektuj się pysznym obiadem w zaledwie 15 minut.

Składniki:

  • 2 średnie jajka,
  • 500 g chudego twarogu,
  • 2 płaskie łyżki masła,
  • 110 g mąki pszennej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • mięta,
  • 500 g malin.
Obrazek
Sos malinowy sprawi, że kluski będą dużo lepsze - Pyszności; Foto Canva.com

Kluski leniwe z malinowym sosem — przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie tego obiadu dla całej rodziny jest banalnie proste. Cały proces zajmie ci nie więcej niż 15 minut. Najlepiej jest wykorzystać świeże maliny, które nadadzą temu daniu najlepszego smaku.

  1. W miseczce umieść wszystkie wymienione składniki.
  2. Zagniataj je, aż powstanie jednolita masa, a następnie uformuj kulę.
  3. Podziel kulę na 4 części i utwórz wałki, podobne do tych używanych podczas robienia kopytek.
  4. Każdy wałek posyp mąką, aby zapobiec przywieraniu.
  5. Za pomocą noża pokrój wałki na małe kluski.
  6. Gotuj kluski we wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
  7. W międzyczasie przełóż maliny do rondelka.
  8. Duś maliny na średnim ogniu przez około 7 minut.
  9. Jeśli preferujesz słodki sos, dodaj do malin dwie łyżki cukru lub erytrytolu.
  10. Polej przygotowanym sosem malinowym gotowe kluski leniwe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy