Sposób na mięciutkie pierogi leniwe jak u mamy. Są niesamowicie pyszne

Pamiętacie te pyszne, mięciutkie pierogi, które przygotowywała dla was mama? Dzisiaj zdradzimy wam jak ugotować takie danie samemu! Kluski leniwe to tanie i proste w wykonaniu danie. Warto przygotować je na podwieczorek lub obiad i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.

ObrazekPyszności - Fot. Getty images
Agnieszka

Kluski czy pierogi leniwe, to przepyszne danie, w którego skład wchodzą jajka, twaróg, mąka i ziemniaki. Dokładnie z tych samych składników przygotowujemy pierogi ruskie. Jednak nie bez przyczyny leniwe pierogi mają w swojej nazwie słowo 'leniwe'. Ciasto na to danie przygotowuje się poprzez zmieszanie wszystkich składników ze sobą. Dzięki temu leniwe kluski można wykonać szybciej od zwykłych pierogów ruskich.

Leniwe pierogi często podawane są na słodko - z dodatkiem cukru i cynamonu. Nierzadko polewa się je stopionym masłem,a następnie posypuje bułką tartą. W związku z tym stanowią idealne danie obiadowe dla dzieci oraz dorosłych. Dobre pierogi leniwe powinny być mięciutkie i rozpływać się w ustach. Jak uzyskać taką potrawę? Jest na to bardzo prosty sposób!

Obrazek
Pyszności - Fot. Getty Images

Prosty sposób na mięciutkie pierogi leniwe

Ażeby uzyskać pierogi leniwe o idealnej konsystencji, należy przestrzegać proporcji użytych składników. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać do ciasta za dużej ilości mąki. Na pół kilo twarogu najlepiej dać pół szklanki mąki pszennej. Podczas łączenia składników ze sobą, ciasto może wydawać się bardzo delikatne. Jest to dobry znak. W żadnym wypadku nie powinniśmy dodawać więcej mąki! W przeciwnym wypadku uzyskamy twarde kluski, a tego nie chcemy.

Co jeszcze możemy zrobić?

Oprócz zachowania odpowiednich proporcji składników jest jeszcze jeden sposób, dzięki któremu pierogi będą rozpływać się w ustach. Przed dodaniem jajek do ciasta, oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami. Natomiast białka ubij na półsztywną pianę. Na końcu wmieszaj ją delikatnie do masy na pierogi.  Ciasto na pierogi wyłóż na stolnicę i uformuj z niego wałek o średnicy około 2 - 3 cm. Następnie pokrój pierogi na kawałki oraz gotuj w osolonej wodzie. Jeśli chcesz, aby twoje pierogi były mięciutkie jak u mamy, pamiętaj o tych dwóch, prostych sposobach. Dzięki temu unikniesz twardej, nieapetycznej potrawy.

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze