Sposób na mięciutkie pierogi leniwe jak u mamy. Są niesamowicie pyszne

Pamiętacie te pyszne, mięciutkie pierogi, które przygotowywała dla was mama? Dzisiaj zdradzimy wam jak ugotować takie danie samemu! Kluski leniwe to tanie i proste w wykonaniu danie. Warto przygotować je na podwieczorek lub obiad i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.

ObrazekPyszności - Fot. Getty images
Agnieszka

Kluski czy pierogi leniwe, to przepyszne danie, w którego skład wchodzą jajka, twaróg, mąka i ziemniaki. Dokładnie z tych samych składników przygotowujemy pierogi ruskie. Jednak nie bez przyczyny leniwe pierogi mają w swojej nazwie słowo 'leniwe'. Ciasto na to danie przygotowuje się poprzez zmieszanie wszystkich składników ze sobą. Dzięki temu leniwe kluski można wykonać szybciej od zwykłych pierogów ruskich.

Leniwe pierogi często podawane są na słodko - z dodatkiem cukru i cynamonu. Nierzadko polewa się je stopionym masłem,a następnie posypuje bułką tartą. W związku z tym stanowią idealne danie obiadowe dla dzieci oraz dorosłych. Dobre pierogi leniwe powinny być mięciutkie i rozpływać się w ustach. Jak uzyskać taką potrawę? Jest na to bardzo prosty sposób!

Obrazek
Pyszności - Fot. Getty Images

Prosty sposób na mięciutkie pierogi leniwe

Ażeby uzyskać pierogi leniwe o idealnej konsystencji, należy przestrzegać proporcji użytych składników. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać do ciasta za dużej ilości mąki. Na pół kilo twarogu najlepiej dać pół szklanki mąki pszennej. Podczas łączenia składników ze sobą, ciasto może wydawać się bardzo delikatne. Jest to dobry znak. W żadnym wypadku nie powinniśmy dodawać więcej mąki! W przeciwnym wypadku uzyskamy twarde kluski, a tego nie chcemy.

Co jeszcze możemy zrobić?

Oprócz zachowania odpowiednich proporcji składników jest jeszcze jeden sposób, dzięki któremu pierogi będą rozpływać się w ustach. Przed dodaniem jajek do ciasta, oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami. Natomiast białka ubij na półsztywną pianę. Na końcu wmieszaj ją delikatnie do masy na pierogi.  Ciasto na pierogi wyłóż na stolnicę i uformuj z niego wałek o średnicy około 2 - 3 cm. Następnie pokrój pierogi na kawałki oraz gotuj w osolonej wodzie. Jeśli chcesz, aby twoje pierogi były mięciutkie jak u mamy, pamiętaj o tych dwóch, prostych sposobach. Dzięki temu unikniesz twardej, nieapetycznej potrawy.

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Dziadek robił po każdym świniobiciu. Zwykły gulasz może się schować
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Każdy kęs rozpływa się w ustach. Do kawy robię szybkie oponki z cynamonową posypką
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w MasterChefie
Jak zrobić deser Zefir? Mistrz cukiernictwa zdradził swój przepis w MasterChefie
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
Ania z "Rolnik szuka żony" pokazała, jak zrobić surówkę z buraczków. Idealna do słoików na zimę
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
To niedoceniana część mięsa. Bardzo delikatna i soczysta
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół
Na Wszystkich Świętych robię duży gar tej zupy. Rozgrzewa i syci lepiej niż rosół