Szczere wyznanie Joanny Przetakiewicz. Kiedy była dzieckiem, zajadała się tym daniem do oporu

Jakis czas temu Joanna Przetakiewicz podzieliła się przepisem na ulubione danie ze swojego dzieciństwa. Projektantka uwielbia ten smak do dziś.

Pierogi z jagodami Joanny Przetakiewicz- Pyszności, źródło: CanvaPierogi z jagodami Joanny Przetakiewicz- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Joanna Przetakiewicz to znana projektantka mody i właścicielka popularnej marki "La Mania". Chociaż gwiazda znana jest ze swojego zamiłowania do luksusu, a na swoim instagramowym koncie relacjonuje ekskluzywne podróże i wizyty w drogich restauracjach, to wśród jej ukochanych dań jest polski klasyk- pierogi z jagodami i bitą śmietaną. W jednym z programów podzieliła się przepisem na ten przysmak. Nam sam widok cieknie ślinka!

Sezon na jagody

Wraz z początkiem wiosny i lata bazarki wypełniają się pysznymi owocami i świeżymi warzywami. Wiele osób z utęsknieniem czeka na start jagodowego sezonu, który najczęściej rusza wraz z końcem czerwca. Warto wtedy przygotować zapasy i zamrozić porcję pysznych owoców, aby wtedy, gdy najdzie nas ochota na jagodzianki lub pierogi, wyciągnąć paczuszkę jagód z czeluści naszej lodówki.

Domowe smaki i tradycyjne potrawy od kilku lat przechodzą prawdziwy renesans. Wchodzą one w kategorię "comfort food", czyli jedzenia, które daje nam poczucie ciepła, dużą ilość przyjemności i sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa.

Pierogi z jagodami- Pyszności, źródło: Canva
Pierogi z jagodami- Pyszności, źródło: Canva

Joanna Przetakiewicz- przepis na pierogi

Gwiazda mówi, że z jej przepis udaje się za każdym razem. Do ciasta dodaje ona jajko, co jest dość nietypowym zabiegiem w polskiej kuchni. Robią tak z kolei Włosi, więc sam przepis na ciasto można wykorzystać również podczas robienia makaronu oraz ravioli.

Jagodowy brak umiaru. Szał i obłęd. Na stole i na talerzu. Rozkosz warta wszystkiego. Mój ulubiony smak z dzieciństwa do teraz

- pisze Joanna Przetakiewicz na swoim profilu Instagramie.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 0,5 litra jagód
  • łyżka cukru lub ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę łączę z wodą oraz solą i wyrabiam ciasto. Można zrobić to ręcznie, chociaż wygodniej będzie wspomóc się robotem kuchennym.
  2. Dodaję jajko i zagniatam. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 15-20 minut.
  3. Stolnicę lub blat podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto.
  4. Przy pomocy szklanki wycinam kółka.
  5. Opłukane i osuszone jagody mieszam z cukrem.
  6. Wykładam po ok. łyżeczce jagód i zalepiam brzegi.
  7. Pierogi wrzucam do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotuję, aż wypłyną. Nie wrzucam zbyt dużo pierogów na raz, aby się nie posklejały.
  8. Pierogi podaję z bitą śmietaną lub masłem i cukrem.

Zobacz też nasz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze