Szczere wyznanie Joanny Przetakiewicz. Kiedy była dzieckiem, zajadała się tym daniem do oporu

Jakis czas temu Joanna Przetakiewicz podzieliła się przepisem na ulubione danie ze swojego dzieciństwa. Projektantka uwielbia ten smak do dziś.

Pierogi z jagodami Joanny Przetakiewicz- Pyszności, źródło: CanvaPierogi z jagodami Joanny Przetakiewicz- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Joanna Przetakiewicz to znana projektantka mody i właścicielka popularnej marki "La Mania". Chociaż gwiazda znana jest ze swojego zamiłowania do luksusu, a na swoim instagramowym koncie relacjonuje ekskluzywne podróże i wizyty w drogich restauracjach, to wśród jej ukochanych dań jest polski klasyk- pierogi z jagodami i bitą śmietaną. W jednym z programów podzieliła się przepisem na ten przysmak. Nam sam widok cieknie ślinka!

Sezon na jagody

Wraz z początkiem wiosny i lata bazarki wypełniają się pysznymi owocami i świeżymi warzywami. Wiele osób z utęsknieniem czeka na start jagodowego sezonu, który najczęściej rusza wraz z końcem czerwca. Warto wtedy przygotować zapasy i zamrozić porcję pysznych owoców, aby wtedy, gdy najdzie nas ochota na jagodzianki lub pierogi, wyciągnąć paczuszkę jagód z czeluści naszej lodówki.

Domowe smaki i tradycyjne potrawy od kilku lat przechodzą prawdziwy renesans. Wchodzą one w kategorię "comfort food", czyli jedzenia, które daje nam poczucie ciepła, dużą ilość przyjemności i sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa.

Pierogi z jagodami- Pyszności, źródło: Canva
Pierogi z jagodami- Pyszności, źródło: Canva

Joanna Przetakiewicz- przepis na pierogi

Gwiazda mówi, że z jej przepis udaje się za każdym razem. Do ciasta dodaje ona jajko, co jest dość nietypowym zabiegiem w polskiej kuchni. Robią tak z kolei Włosi, więc sam przepis na ciasto można wykorzystać również podczas robienia makaronu oraz ravioli.

Jagodowy brak umiaru. Szał i obłęd. Na stole i na talerzu. Rozkosz warta wszystkiego. Mój ulubiony smak z dzieciństwa do teraz

- pisze Joanna Przetakiewicz na swoim profilu Instagramie.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 0,5 litra jagód
  • łyżka cukru lub ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę łączę z wodą oraz solą i wyrabiam ciasto. Można zrobić to ręcznie, chociaż wygodniej będzie wspomóc się robotem kuchennym.
  2. Dodaję jajko i zagniatam. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 15-20 minut.
  3. Stolnicę lub blat podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto.
  4. Przy pomocy szklanki wycinam kółka.
  5. Opłukane i osuszone jagody mieszam z cukrem.
  6. Wykładam po ok. łyżeczce jagód i zalepiam brzegi.
  7. Pierogi wrzucam do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotuję, aż wypłyną. Nie wrzucam zbyt dużo pierogów na raz, aby się nie posklejały.
  8. Pierogi podaję z bitą śmietaną lub masłem i cukrem.

Zobacz też nasz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste