Szczere wyznanie Joanny Przetakiewicz. Kiedy była dzieckiem, zajadała się tym daniem do oporu
Jakis czas temu Joanna Przetakiewicz podzieliła się przepisem na ulubione danie ze swojego dzieciństwa. Projektantka uwielbia ten smak do dziś.
25.04.2023 13:44
Joanna Przetakiewicz to znana projektantka mody i właścicielka popularnej marki "La Mania". Chociaż gwiazda znana jest ze swojego zamiłowania do luksusu, a na swoim instagramowym koncie relacjonuje ekskluzywne podróże i wizyty w drogich restauracjach, to wśród jej ukochanych dań jest polski klasyk- pierogi z jagodami i bitą śmietaną. W jednym z programów podzieliła się przepisem na ten przysmak. Nam sam widok cieknie ślinka!
Sezon na jagody
Wraz z początkiem wiosny i lata bazarki wypełniają się pysznymi owocami i świeżymi warzywami. Wiele osób z utęsknieniem czeka na start jagodowego sezonu, który najczęściej rusza wraz z końcem czerwca. Warto wtedy przygotować zapasy i zamrozić porcję pysznych owoców, aby wtedy, gdy najdzie nas ochota na jagodzianki lub pierogi, wyciągnąć paczuszkę jagód z czeluści naszej lodówki.
Domowe smaki i tradycyjne potrawy od kilku lat przechodzą prawdziwy renesans. Wchodzą one w kategorię "comfort food", czyli jedzenia, które daje nam poczucie ciepła, dużą ilość przyjemności i sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa.
Joanna Przetakiewicz- przepis na pierogi
Gwiazda mówi, że z jej przepis udaje się za każdym razem. Do ciasta dodaje ona jajko, co jest dość nietypowym zabiegiem w polskiej kuchni. Robią tak z kolei Włosi, więc sam przepis na ciasto można wykorzystać również podczas robienia makaronu oraz ravioli.
- pisze Joanna Przetakiewicz na swoim profilu Instagramie.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 0,5 litra jagód
- łyżka cukru lub ksylitolu
Sposób przygotowania:
- Mąkę łączę z wodą oraz solą i wyrabiam ciasto. Można zrobić to ręcznie, chociaż wygodniej będzie wspomóc się robotem kuchennym.
- Dodaję jajko i zagniatam. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 15-20 minut.
- Stolnicę lub blat podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto.
- Przy pomocy szklanki wycinam kółka.
- Opłukane i osuszone jagody mieszam z cukrem.
- Wykładam po ok. łyżeczce jagód i zalepiam brzegi.
- Pierogi wrzucam do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotuję, aż wypłyną. Nie wrzucam zbyt dużo pierogów na raz, aby się nie posklejały.
- Pierogi podaję z bitą śmietaną lub masłem i cukrem.
Zobacz też nasz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami: