Ten owoc to prawdziwy hit ogrodowy. Przypomina borówkę, ale ma dużo lepsze działanie

O właściwościach jagody kamczackiej można mówić naprawdę wiele. Są znane od wieków i wykorzystuje się je przede wszystkim w medycynie chińskiej czy japońskiej. W tym drugim kraju jej owoce są określane mianem "eliksiru życia". Ostatnie lata pokazały, że jagoda kamczacka to prawdziwy hit ogrodowy. Poznaj najważniejsze właściwości i zastosowanie tego owocu.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Sezon ogrodowy rozkręca się z każdym kolejnym dniem. Warto podkreślić, że to nie tylko popularne warzywa, ale również pełne witamin owoce. A skoro o nich mowa, to warto wymienić jagoda kamczacka właściwości. Jest to owoc, który wyglądem przypomina borówkę amerykańską. Krzew jest łatwy do uprawiania, a jego owoce zostały wpisane na listę nutraceutyków, co oznacza, że łączą w sobie właściwości produktu spożywczego i farmaceutycznego. Dlaczego warto jeść jagodę kamczacką?

Czym jest jagoda kamczacka?

Aby nieco lepiej poznać jagodę kamczacką, dobrze rozpocząć od wyjaśnienia tego, co to jest jagoda kamczacka. Jest to krzew, który można uprawiać w swoim ogrodzie, wraz z innymi popularnymi drzewkami owocowymi. Ten długowieczny krzew jest dobrze znany również pod nazwą wiciokrzew kamczacki. Pochodzi z Azji Północo-Wschodniej, a uprawia się ją również w tych chłodniejszych państwach Europy. Do Polski jagoda kamczacka przybyła z Rosji. Warto podkreślić, że jest coraz chętniej uprawiana w przydomowych ogrodach i sadach.

Obrazek
Owoce jagody kamczackiej - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli zaś chodzi o owoce jagody kamczackiej, to warto zaznaczyć, że mają wiele prozdrowotnych właściwości, a sama uprawa krzewu wymaga cierpliwości. Jagoda kamczacka i jej owoce są jednymi z najwcześniej owocujących w naszej szerokości geograficznej. Ich czas dojrzewania to połowa maja, a można je zbierać do połowy czerwca. Smak owoców jest lekko kwaśny, z lekką nutą goryczy. Mają niebiesko-czarny kolor i są lekko wydłużone. Krzew jagody kamczackiej dorasta do nawet 2 metrów i jest odporny na wysoki mróz.

Jagoda kamczacka - właściwości. Ten owoc to odżywcza bomba!

Dlaczego jagoda kamczacka to wyjątkowy owoc? Nie tylko świetnie smakuje, ale i w dużym stopniu przyczynia się do poprawy stanu twojego zdrowia. Jeśli zastanawiasz się, czy i dlaczego warto jeść jagodę kamczacką, to wiedz, że to ogromne bogactwo witamin i minerałów.

Najważniejsze właściwości wiciokrzewu kamczackiego to m.in.:

  • ma działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczach;
  • zawiera polifenole, przez co łagodzi wszelkie stany zapalne;
  • stymuluje do pracy neurony, przez co poprawia się praca mózgu;
  • wykazuje działanie przeciwcukrzycowe;
  • dzięki witaminie A pozytywnie wpływa na wzrok;
  • zawiera w sobie błonnik pokarmowy, a także dużo witamin i minerałów;
  • przeciwdziała infekcjom dróg moczowych;
  • obniża ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu.

Co można zrobić z jagody kamczackiej?

Skoro jagoda kamczacka to samo zdrowie, to warto również poznać zastosowanie jagody kamczackiej. Pamiętaj, że owoce wiciokrzewu kamczackiego można zbierać tylko ręcznie, przez co proces jest czasochłonny i kosztowny. Jeśli zastanawiasz się nad tym, co zrobić z jagody kamczackiej, co wiedz, że jest przynajmniej kilka możliwości. To m.in. wina, konfitury, soki i nalewki. Sok z jagody kamczackiej ma wiele cennych właściwości. Łagodzi choroby skóry, czy jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Obrazek
Wykorzystanie jagody kamczackiej - Pyszności; Foto Canva.com

Jagody kamczackie można z powodzeniem dodawać do popularnych deserów, smoothie, czy koktajli. Świetnie sprawdzą się również na domowe przetwory. Pamiętaj, że owoce jagody kamczackiej możesz łączyć z innymi owocami, takimi jak jeżyny, porzeczki, a także przyprawy - goździki i cynamon.

Szukasz inspiracji na smaczny deser? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na tort Snickers z czekoladą i orzeszkami ziemnymi:

Wybrane dla Ciebie

To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna