Budyń malinowy - najlepszy przepis. Jest dużo smaczniejszy i zdrowszy od tego ze sklepu

Budyń to przysmak, po który sięga się podczas przygotowania ciast, deserów lub w momencie, gdy akurat ma się ochotę na coś słodkiego. Zamiast kupować budynie w proszku, które mają w składzie niemal same składniki rozpoczynające się od literki "E", przygotuj go w swoim domu. Sezon na maliny to właściwy moment, by poznać budyń malinowy przepis.

ObrazekBudyń malinowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ma żadnej wątpliwości w tym, że budyń to jeden z najpopularniejszych deserów. Najczęściej kupuje się go w proszku. Ale może być jeszcze prościej, jeśli zdecydujesz się wykorzystać sezonowe owoce i zrobić go w swoim domowym zaciszu. Podstawą będą tu oczywiście maliny. Taki malinowy budyń świetnie sprawdzi się na deser lub do ulubionych ciast.

Budyń malinowy

Budyń malinowy to pyszny i kremowy deser, który cieszy podniebienia miłośników słodkości. Chociaż można go znaleźć w sklepach, warto spróbować przygotować samodzielnie. Domowy budyń malinowy jest o wiele smaczniejszy, bardziej naturalny i można go dostosować do własnych preferencji smakowych.

Obrazek
Sięgnij po świeże maliny i przygotuj domowy budyń - Pyszności; Foto Canva.com

Malinowy budyń przepis

Domowy budyń malinowy jest nie tylko smaczniejszy od wersji ze sklepu, ale również pozbawiony sztucznych konserwantów i barwników. Możesz kontrolować ilość cukru i dostosować smak do swoich preferencji. To idealny deser na letnie dni, który z pewnością zachwyci twoje podniebienie.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka masła,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szklanka malin (świeżych lub mrożonych),
  • świeże maliny do dekoracji (opcjonalnie).
Obrazek
Budyń z malin to świetna opcja na deser - Pyszności; Foto Canva.com

Budyń malinowy - przygotowanie krok po kroku

Budyń z malin zachwyca smakiem i wykorzystanymi składnikami. Świeże maliny i naturalne składniki sprawiają, że jest lepszy i zdrowszy. Przygotowanie budyń malinowego jest proste i satysfakcjonujące. Możesz dostosować ilość cukru i dodać dodatkowe owoce do dekoracji, aby nadać mu własny wyjątkowy smak.

  1. Zagotuj w rondlu mleko na średnim ogniu. Uważaj, aby nie doprowadzić go do wrzenia.
  2. W międzyczasie, w małej misce, wymieszaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodaj trochę mleka (około 4-5 łyżek) i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i nie będzie grudek.
  3. Dodaj masło do zagotowanego mleka i stopniowo wsypuj mieszankę cukru i mąki, ciągle mieszając. Kontynuuj gotowanie na niskim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Ważne jest, aby nie przestawać mieszać, aby uniknąć powstania grudek.
  4. Gdy budyń ma odpowiednią konsystencję, zdejmij go z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aby wanilia równomiernie się rozprowadziła.
  5. Przecedź budyń przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek i uzyskać jeszcze bardziej gładką konsystencję.
  6. Włóż maliny do oddzielnej miski i dokładnie je zmiażdż. Możesz użyć widelca lub blendera ręcznego.
  7. Dodaj zmiażdżone maliny do przecedzonego budyniu i dokładnie wymieszaj, aż maliny się z nim połączą i nada mu intensywny kolor i smak.
  8. Przełóż budyń malinowy do pucharków lub foremek i pozostaw do ostygnięcia. Następnie umieść w lodówce na co najmniej 2-3 godziny, aby stężał i nabrał odpowiedniej konsystencji.
  9. Przed podaniem możesz udekorować budyń malinowy świeżymi malinami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci