Wilgotne ciasto czekoladowe. Wystarczy, że dodasz sezonowe warzywo
Czekoladowe ciasto znów wyszło suche i kruszy się w dłoniach? Mamy dla ciebie patent, dzięki któremu raz na zawsze zapomnisz o wysuszonym deserze. Wystarczy, że do masy dodasz starte na tarce sezonowe warzywo. Smak ciasta pozostanie niezmienny, ale jego struktura nabierze pulchności i wilgotności.
20.08.2023 10:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czekoladowe ciasto z cukinią skradnie twoje serce. Zawsze się udaje, jest niewymagające i ekspresowe - uratuje w sytuacji, kiedy zabraknie pomysłu na poczęstunek dla gości. To nietypowy sposób na wykorzystanie cukinii - ta zazwyczaj ląduje w wytrawnych potrawach. Jednak również w tej wersji wypada wyśmienicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wilgotne i pulchne ciasto czekoladowe. Dodaj ten składnik
Wysuszone, kruche i rozpadające się ciasto czekoladowe to już przeszłość. Dzięki temu dodatkowi wypiek nabierze przyjemnej miękkiej struktury. Chcąc uzyskać delikatne i wilgotne ciasto czekoladowe, do masy dodaj... startą na cienkich oczkach cukinię.
Już nie raz i nie dwa przekonaliśmy się o wszechstronnym zastosowaniu tego warzywa w kuchni. Okazuje się, że cukinia świetnie odnajduje się nie tylko w wytrawnych potrawach, ale też w deserach. Wprawdzie jej smak w czekoladowym cieście jest niewyczuwalny, ale warzywo to nadaje całości przyjemnej wilgotności i pulchności.
Zobacz także
Ciasto czekoladowe z cukinią. Przepis
Składniki:
- 500 g cukinii,
- 2 jajka (wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej),
- 400 g mąki,
- 100 g miękkiego masła,
- 150 g cukru pudru,
- 35 g gorzkiego kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 ml oleju,
- 100 ml maślanki lub jogurtu.
Przygotowanie:
- Cukinie dokładniej wymyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie odmierz ok. 2 szklanki wiórek z cukinii - tyle potrzebujesz do przygotowania ciasta.
- Do miski przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, dodaj też szczyptę soli i wymieszaj składniki.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następie dodaj olej i zmiksuj całość.
- Do masy dodaj kolejno jajka, za każdym razem miksując całość.
- Zmniejsz obroty miksera i do masy dodaj w trzech partiach sypkie dodatki, przeplatając je maślanką.
- Na koniec dodaj do masy cukinię. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do tortownicy i piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka.
- Kiedy ciasto z cukinią będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i ostudź.