Wilgotne ciasto czekoladowe. Wystarczy, że dodasz sezonowe warzywo

Czekoladowe ciasto znów wyszło suche i kruszy się w dłoniach? Mamy dla ciebie patent, dzięki któremu raz na zawsze zapomnisz o wysuszonym deserze. Wystarczy, że do masy dodasz starte na tarce sezonowe warzywo. Smak ciasta pozostanie niezmienny, ale jego struktura nabierze pulchności i wilgotności.

Pyszne i pulchne czekoladowe ciasto uzyskasz dzięki jednemu składnikowiPyszne i pulchne czekoladowe ciasto uzyskasz dzięki jednemu składnikowi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czekoladowe ciasto z cukinią skradnie twoje serce. Zawsze się udaje, jest niewymagające i ekspresowe - uratuje w sytuacji, kiedy zabraknie pomysłu na poczęstunek dla gości. To nietypowy sposób na wykorzystanie cukinii - ta zazwyczaj ląduje w wytrawnych potrawach. Jednak również w tej wersji wypada wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Crepes, czyli wytworne naleśniki w wersji fit. Zdrowe i obłędnie pyszne

Wilgotne i pulchne ciasto czekoladowe. Dodaj ten składnik

Wysuszone, kruche i rozpadające się ciasto czekoladowe to już przeszłość. Dzięki temu dodatkowi wypiek nabierze przyjemnej miękkiej struktury. Chcąc uzyskać delikatne i wilgotne ciasto czekoladowe, do masy dodaj... startą na cienkich oczkach cukinię.

Już nie raz i nie dwa przekonaliśmy się o wszechstronnym zastosowaniu tego warzywa w kuchni. Okazuje się, że cukinia świetnie odnajduje się nie tylko w wytrawnych potrawach, ale też w deserach. Wprawdzie jej smak w czekoladowym cieście jest niewyczuwalny, ale warzywo to nadaje całości przyjemnej wilgotności i pulchności.

Cukinia zmiękczy czekoladowe ciasto
Cukinia zmiękczy czekoladowe ciasto © Pixabay

Ciasto czekoladowe z cukinią. Przepis

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 2 jajka (wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej),
  • 400 g mąki,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 35 g gorzkiego kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju,
  • 100 ml maślanki lub jogurtu.

Przygotowanie:

  1. Cukinie dokładniej wymyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie odmierz ok. 2 szklanki wiórek z cukinii - tyle potrzebujesz do przygotowania ciasta.
  2. Do miski przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, dodaj też szczyptę soli i wymieszaj składniki.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następie dodaj olej i zmiksuj całość.
  4. Do masy dodaj kolejno jajka, za każdym razem miksując całość.
  5. Zmniejsz obroty miksera i do masy dodaj w trzech partiach sypkie dodatki, przeplatając je maślanką.
  6. Na koniec dodaj do masy cukinię. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  7. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do tortownicy i piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka.
  8. Kiedy ciasto z cukinią będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i ostudź.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇