Wilgotne ciasto czekoladowe. Wystarczy, że dodasz sezonowe warzywo

Czekoladowe ciasto znów wyszło suche i kruszy się w dłoniach? Mamy dla ciebie patent, dzięki któremu raz na zawsze zapomnisz o wysuszonym deserze. Wystarczy, że do masy dodasz starte na tarce sezonowe warzywo. Smak ciasta pozostanie niezmienny, ale jego struktura nabierze pulchności i wilgotności.

Pyszne i pulchne czekoladowe ciasto uzyskasz dzięki jednemu składnikowiPyszne i pulchne czekoladowe ciasto uzyskasz dzięki jednemu składnikowi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czekoladowe ciasto z cukinią skradnie twoje serce. Zawsze się udaje, jest niewymagające i ekspresowe - uratuje w sytuacji, kiedy zabraknie pomysłu na poczęstunek dla gości. To nietypowy sposób na wykorzystanie cukinii - ta zazwyczaj ląduje w wytrawnych potrawach. Jednak również w tej wersji wypada wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Crepes, czyli wytworne naleśniki w wersji fit. Zdrowe i obłędnie pyszne

Wilgotne i pulchne ciasto czekoladowe. Dodaj ten składnik

Wysuszone, kruche i rozpadające się ciasto czekoladowe to już przeszłość. Dzięki temu dodatkowi wypiek nabierze przyjemnej miękkiej struktury. Chcąc uzyskać delikatne i wilgotne ciasto czekoladowe, do masy dodaj... startą na cienkich oczkach cukinię.

Już nie raz i nie dwa przekonaliśmy się o wszechstronnym zastosowaniu tego warzywa w kuchni. Okazuje się, że cukinia świetnie odnajduje się nie tylko w wytrawnych potrawach, ale też w deserach. Wprawdzie jej smak w czekoladowym cieście jest niewyczuwalny, ale warzywo to nadaje całości przyjemnej wilgotności i pulchności.

Cukinia zmiękczy czekoladowe ciasto
Cukinia zmiękczy czekoladowe ciasto © Pixabay

Ciasto czekoladowe z cukinią. Przepis

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 2 jajka (wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej),
  • 400 g mąki,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 35 g gorzkiego kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml oleju,
  • 100 ml maślanki lub jogurtu.

Przygotowanie:

  1. Cukinie dokładniej wymyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie odmierz ok. 2 szklanki wiórek z cukinii - tyle potrzebujesz do przygotowania ciasta.
  2. Do miski przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, dodaj też szczyptę soli i wymieszaj składniki.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następie dodaj olej i zmiksuj całość.
  4. Do masy dodaj kolejno jajka, za każdym razem miksując całość.
  5. Zmniejsz obroty miksera i do masy dodaj w trzech partiach sypkie dodatki, przeplatając je maślanką.
  6. Na koniec dodaj do masy cukinię. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  7. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do tortownicy i piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka.
  8. Kiedy ciasto z cukinią będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i ostudź.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane