Moja sąsiadka na każdej imprezie serwuje sałatkę "biała dama". Wszyscy się zajadają i pytają o przepis

Mają odwiedzić cię goście i nie masz pomysłu na ciekawą i smaczną sałatkę? Przygotuj niezawodną królowę sałatek, a na pewno nie pożałujesz!

Sałatka w białym wydaniu stanie się hitemSałatka w białym wydaniu stanie się hitem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Анна Журавлева
SKOMENTUJ

Zanim przejdę do sedna sprawy, nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała, że na naszej stronie znajdziesz całą masę genialnych inspiracji kulinarnych

Wśród sprawdzonych przepisów nie brakuje również receptur na pomysłowe sałatki oraz przekąski w przeróżnym wydaniu. Dlatego jeśli planujesz spotkanie w większym gronie i szukasz pomysłów na smaczne menu, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Z nami nuda w kuchni na pewno ci nie grozi!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Ta sałatka jest wyjątkowa

Dzisiaj chciałabym skupić się konkretnie na perełce kulinarnej, którą poznałam dzięki mojej sąsiadce. Pani Teresa robi ją za każdym razem, kiedy ma gości i jeszcze nigdy nie usłyszała złego słowa na jej temat. Co więcej, to właśnie ten przysmak znika ze stołu jako pierwszy. 

W pysznej sałatce można znaleźć m.in. ananasa
W pysznej sałatce można znaleźć m.in. ananasa © Adobe Stock | khumthong

Kluczem do sukcesu w przypadku pani Teresy jest jej obłędna sałatka "biała dama". I od razu zaznaczam, że nazwa nie jest tu przypadkowa. Nawiązuje ona bezpośrednio do koloru, jakim charakteryzuje się omawiana potrawa. Piękna i gustowna biel idealnie pasuje do określenia dama. Zresztą za moment sam się o tym przekonasz, poznając całą recepturę

Jak zrobić genialną sałatkę krok po kroku?

Do przygotowania dzisiejszej sałatki nie potrzebujesz wcale wymyślnych składników. Wszystkie potrzebne produkty kupisz w każdym markecie. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś pyszna mieszanka znalazła się na twoim stole!

Składniki:

  • 250 g ananasa z puszki,
  • 100 g żółtego sera,
  • ⅓ szkl. majonezu,
  • 200 g selera konserwowego,
  • przyprawy: czosnek granulowany, sól i biały pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia plastrów ananasa na mniejsze kawałki. 
  2. To samo zrób również z selerem.
  3. Następnie przygotuj żółty ser. Zetrzyj go na tarce, na drobnych oczkach
  4. I wszystkie półprodukty wymagające dodatkowych działań są już gotowe. Teraz przerzuć je do miski.
  5. Następnie dodaj do środka majonez oraz przyprawy. Dopraw mieszankę według własnych upodobań
  6. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do lodówki minimum na godzinę. Smacznego!

Oczywiście gotową sałatkę możesz podać wyłącznie w białym wydaniu. Idealną dekoracją w takim wypadku mogą być dodatkowe kawałki ananasa, które możesz pokroić i ułożyć w przeróżne kształty. Możesz też zetrzeć na wierzchu dodatkową warstwę żółtego sera i przy pomocy majonezu zrobić ciekawy wzorek ozdobny. To nadal nie koniec, bo możesz też postawić na jakiś kontrastujący dodatek dekoracyjny. Świetnie w tej roli spisze się zarówno świeży szczypiorek, jak i pietruszka oraz bazylia.

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre