Zrobiłam mięso w tej marynacie. Nawet teściowa się zachwycała

Planujesz rodzinny obiad i chcesz zaskoczyć wszystkich, czymś wyjątkowym? Przygotuj mięso zgodnie ze sprawdzoną recepturą, a na pewno nie pożałujesz.

Co zrobić, aby przygotować idealne mięso na obiad?Co zrobić, aby przygotować idealne mięso na obiad?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALF photo

Od czasu do czasu każdy z nas planuje odświętny obiad w gronie najbliższych. Może być to wizyta teściów, brata z rodziną, albo najlepszych przyjaciółek. Niezależnie od ostatecznego scenariusza, gości trzeba przyjąć jak najlepiej. Tym bardziej, jeśli zaprosiłeś ich na domowy obiad, tak jak ja zrobiłam to ostatnio.

Jakiś czas temu mieliśmy remont w domu i po zakończonych pracach zaprosiłam teściów na niedzielny obiad. Przez kilka dni głowiłam się, co zaserwować jako główne danie. I w końcu mnie olśniło. Sięgnęłam po tradycyjną recepturę i nie żałuję. U ciebie też świetnie się sprawdzi!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wakacje żegnamy z przytupem. Mega kokosowe babeczki staną się hitem w każdym domu

Jak dobrze przygotować mięso?

Mój mąż zawsze powtarza, że dobry obiad musi zawierać w swoim składzie mięso. Dlatego od początku wiedziałam, że to właśnie ten składnik odegra główną rolę.

I tu zaczęły się schody. Co zrobić, aby mięso nie wyszło po obróbce cieplnej suchegumowate. Wręcz przeciwnie, ma być idealnie kruche i soczyste. Kluczem do sukcesu okazała się oczywiście odpowiednia marynata. I na szczęście wiedziałam, gdzie poszukać pomocy. Przepiśnik babci Zosi, jak zwykle mnie nie zawiódł.

Sprawdzona marynata do mięsa

Zanim zaczniemy, pamiętaj, że marynatę należy dostosować do rodzaju mięsa, z jakim pracujemy. Z racji, że na obiad postanowiłam przygotować karkówkę, to właśnie na niej dzisiaj się skupię. 

Obiad na bazie karkówki okazał się strzałem w 10!
Obiad na bazie karkówki okazał się strzałem w 10! © Adobe Stock | robert6666

Od razu zaznaczam też, że przepis jest banalnie prosty, dlatego nawet jeśli stawiasz w kuchni dopiero pierwsze kroki, z pewnością sobie poradzisz. 

Składniki:

  • 800 g karkówki,
  • 500 ml maślanki,
  • ¼ szkl. soku z cytryny,
  • przyprawy: majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany, sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umyciaosuszenia karkówki. Jeśli jest taka potrzeba, podziel mięso na mniejsze kawałki.
  2. Następnie przełóż je do dużej miski, po czym dodaj do środka sok z cytrynymaślankę.
  3. Nie zapomnij także o przyprawach, które dodadzą mięsu dodatkowych walorów smakowych
  4. Na koniec dokładnie wymieszaj składniki, tak, aby przyprawy i produkty pokryły mięso w całości
  5. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin
  6. Tak zamarynowane mięso możesz zarówno piec, jak i smażyć, a nawet grillować. W każdej postaci będzie świetnie smakowało. 

Na koniec muszę wyjaśnić, dlaczego akurat sok z cytrynymaślanka. Otóż oba składniki idealnie zmiękczają mięso, dzięki czemu wychodzi tak delikatne. Maślanka dodatkowo sprawi, że gotowe mięso będzie też idealnie soczyste. To po prostu będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, w jaki sposób ty przygotowujesz marynatę do karkówki. Masz swój sprawdzony patent? A może ciągle szukasz inspiracji?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby