Zrobiłam mięso w tej marynacie. Nawet teściowa się zachwycała

Planujesz rodzinny obiad i chcesz zaskoczyć wszystkich, czymś wyjątkowym? Przygotuj mięso zgodnie ze sprawdzoną recepturą, a na pewno nie pożałujesz.

Co zrobić, aby przygotować idealne mięso na obiad?Co zrobić, aby przygotować idealne mięso na obiad?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALF photo

Od czasu do czasu każdy z nas planuje odświętny obiad w gronie najbliższych. Może być to wizyta teściów, brata z rodziną, albo najlepszych przyjaciółek. Niezależnie od ostatecznego scenariusza, gości trzeba przyjąć jak najlepiej. Tym bardziej, jeśli zaprosiłeś ich na domowy obiad, tak jak ja zrobiłam to ostatnio.

Jakiś czas temu mieliśmy remont w domu i po zakończonych pracach zaprosiłam teściów na niedzielny obiad. Przez kilka dni głowiłam się, co zaserwować jako główne danie. I w końcu mnie olśniło. Sięgnęłam po tradycyjną recepturę i nie żałuję. U ciebie też świetnie się sprawdzi!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wakacje żegnamy z przytupem. Mega kokosowe babeczki staną się hitem w każdym domu

Jak dobrze przygotować mięso?

Mój mąż zawsze powtarza, że dobry obiad musi zawierać w swoim składzie mięso. Dlatego od początku wiedziałam, że to właśnie ten składnik odegra główną rolę.

I tu zaczęły się schody. Co zrobić, aby mięso nie wyszło po obróbce cieplnej suchegumowate. Wręcz przeciwnie, ma być idealnie kruche i soczyste. Kluczem do sukcesu okazała się oczywiście odpowiednia marynata. I na szczęście wiedziałam, gdzie poszukać pomocy. Przepiśnik babci Zosi, jak zwykle mnie nie zawiódł.

Sprawdzona marynata do mięsa

Zanim zaczniemy, pamiętaj, że marynatę należy dostosować do rodzaju mięsa, z jakim pracujemy. Z racji, że na obiad postanowiłam przygotować karkówkę, to właśnie na niej dzisiaj się skupię. 

Obiad na bazie karkówki okazał się strzałem w 10!
Obiad na bazie karkówki okazał się strzałem w 10! © Adobe Stock | robert6666

Od razu zaznaczam też, że przepis jest banalnie prosty, dlatego nawet jeśli stawiasz w kuchni dopiero pierwsze kroki, z pewnością sobie poradzisz. 

Składniki:

  • 800 g karkówki,
  • 500 ml maślanki,
  • ¼ szkl. soku z cytryny,
  • przyprawy: majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany, sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umyciaosuszenia karkówki. Jeśli jest taka potrzeba, podziel mięso na mniejsze kawałki.
  2. Następnie przełóż je do dużej miski, po czym dodaj do środka sok z cytrynymaślankę.
  3. Nie zapomnij także o przyprawach, które dodadzą mięsu dodatkowych walorów smakowych
  4. Na koniec dokładnie wymieszaj składniki, tak, aby przyprawy i produkty pokryły mięso w całości
  5. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin
  6. Tak zamarynowane mięso możesz zarówno piec, jak i smażyć, a nawet grillować. W każdej postaci będzie świetnie smakowało. 

Na koniec muszę wyjaśnić, dlaczego akurat sok z cytrynymaślanka. Otóż oba składniki idealnie zmiękczają mięso, dzięki czemu wychodzi tak delikatne. Maślanka dodatkowo sprawi, że gotowe mięso będzie też idealnie soczyste. To po prostu będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, w jaki sposób ty przygotowujesz marynatę do karkówki. Masz swój sprawdzony patent? A może ciągle szukasz inspiracji?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości