Zrobiłam mięso w tej marynacie. Nawet teściowa się zachwycała
Planujesz rodzinny obiad i chcesz zaskoczyć wszystkich, czymś wyjątkowym? Przygotuj mięso zgodnie ze sprawdzoną recepturą, a na pewno nie pożałujesz.
31.08.2023 17:54
Od czasu do czasu każdy z nas planuje odświętny obiad w gronie najbliższych. Może być to wizyta teściów, brata z rodziną, albo najlepszych przyjaciółek. Niezależnie od ostatecznego scenariusza, gości trzeba przyjąć jak najlepiej. Tym bardziej, jeśli zaprosiłeś ich na domowy obiad, tak jak ja zrobiłam to ostatnio.
Jakiś czas temu mieliśmy remont w domu i po zakończonych pracach zaprosiłam teściów na niedzielny obiad. Przez kilka dni głowiłam się, co zaserwować jako główne danie. I w końcu mnie olśniło. Sięgnęłam po tradycyjną recepturę i nie żałuję. U ciebie też świetnie się sprawdzi!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak dobrze przygotować mięso?
Mój mąż zawsze powtarza, że dobry obiad musi zawierać w swoim składzie mięso. Dlatego od początku wiedziałam, że to właśnie ten składnik odegra główną rolę.
I tu zaczęły się schody. Co zrobić, aby mięso nie wyszło po obróbce cieplnej suche i gumowate. Wręcz przeciwnie, ma być idealnie kruche i soczyste. Kluczem do sukcesu okazała się oczywiście odpowiednia marynata. I na szczęście wiedziałam, gdzie poszukać pomocy. Przepiśnik babci Zosi, jak zwykle mnie nie zawiódł.
Sprawdzona marynata do mięsa
Zanim zaczniemy, pamiętaj, że marynatę należy dostosować do rodzaju mięsa, z jakim pracujemy. Z racji, że na obiad postanowiłam przygotować karkówkę, to właśnie na niej dzisiaj się skupię.
Od razu zaznaczam też, że przepis jest banalnie prosty, dlatego nawet jeśli stawiasz w kuchni dopiero pierwsze kroki, z pewnością sobie poradzisz.
Składniki:
- 800 g karkówki,
- 500 ml maślanki,
- ¼ szkl. soku z cytryny,
- przyprawy: majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia karkówki. Jeśli jest taka potrzeba, podziel mięso na mniejsze kawałki.
- Następnie przełóż je do dużej miski, po czym dodaj do środka sok z cytryny i maślankę.
- Nie zapomnij także o przyprawach, które dodadzą mięsu dodatkowych walorów smakowych.
- Na koniec dokładnie wymieszaj składniki, tak, aby przyprawy i produkty pokryły mięso w całości.
- Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Tak zamarynowane mięso możesz zarówno piec, jak i smażyć, a nawet grillować. W każdej postaci będzie świetnie smakowało.
Na koniec muszę wyjaśnić, dlaczego akurat sok z cytryny i maślanka. Otóż oba składniki idealnie zmiękczają mięso, dzięki czemu wychodzi tak delikatne. Maślanka dodatkowo sprawi, że gotowe mięso będzie też idealnie soczyste. To po prostu będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, w jaki sposób ty przygotowujesz marynatę do karkówki. Masz swój sprawdzony patent? A może ciągle szukasz inspiracji?