Pokrój kurczaka, paprykę, ser i połącz z tą masą. Szybki obiad z piekarnika

Tym razem przychodzę z prawdziwą perełką kulinarną. Nie dość, że genialne smakuje, to jeszcze fajnie się prezentuje. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

Pokrojony filet z kurczakaPokrojony filet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua

Wiem, że przygotowanie ciekawego, oryginalnego i smacznego obiadu dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. I nie chodzi tu tylko o niebanalną formę, ale i dobranie produktów, które będą odpowiadać wszystkim domownikom

Na szczęście istnieje rozwiązanie, które zadowoli dosłownie wszystkich. W dzisiejszym przepisie znajdziesz same rarytasy, które cieszą się ogromną popularnością. Dlatego też zjedzenia takiego obiadu nie odmówi nawet największy niejadek. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Oryginalne kotlety

Z dzisiejszym przepisem jeszcze dziś możesz wyczarować w swojej kuchni mega smaczneciekawe kotlety. Ich bazę będzie stanowił kurczak, czyli najbardziej popularne mięso w każdej kuchni. Do tego dorzucisz kolorowe warzywa, które masz w lodówce, ulubione przyprawy i trochę sera

Do przygotowania kotletów będziesz potrzebować m.in. kurczaka
Do przygotowania kotletów będziesz potrzebować m.in. kurczaka © Adobe Stock | Delicious

I tak naprawdę to wszystko. Z powstałej mieszanki zrobisz smaczne kotlety, które na koniec upieczesz w piekarniku. Tym samym unikniesz stania przy rozgrzanej patelni przez długi czas. Szybciej i prościej się po prostu nie da!

Jak zrobić siekane kotlety krok po kroku?

Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do wypróbowania dzisiejszego przepisu. Przechodzę więc do sedna sprawy, a mianowicie szczegółowej instrukcji.

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • ⅓ szkl. żółtego sera,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ⅓ szkl. kukurydzy,
  • 2 jajka,
  • ¼ szkl. mąki,
  • ½ natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, cebula granulowana.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia, oczyszczenia i osuszenia mięsa. 
  2. Następnie podziel kurczaka na mniejsze kawałki.
  3. Przerzuć go do miski, po czym wrzuć do środka dwa jajka, starty na tarce ser, mąkę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną pietruszkę. 
  4. Nie zapomnij także o przyprawach. Dodaj je według uznania. 
  5. Wymieszaj wszystkie produkty, aby stworzyły jednolitą mieszankę
  6. Następnie uformuj z nich w formie do pieczenia małe kotleciki. Pamiętaj, aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  7. Tak przygotowane kotleciki piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Genialne kotlety siekane możesz serwować z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Świetnie spiszą się tu również kolorowe i zdrowe sałatki. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser