Pokrój kurczaka, paprykę, ser i połącz z tą masą. Szybki obiad z piekarnika

Tym razem przychodzę z prawdziwą perełką kulinarną. Nie dość, że genialne smakuje, to jeszcze fajnie się prezentuje. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

Pokrojony filet z kurczakaPokrojony filet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
Marzena Pęcak

Wiem, że przygotowanie ciekawego, oryginalnego i smacznego obiadu dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. I nie chodzi tu tylko o niebanalną formę, ale i dobranie produktów, które będą odpowiadać wszystkim domownikom

Na szczęście istnieje rozwiązanie, które zadowoli dosłownie wszystkich. W dzisiejszym przepisie znajdziesz same rarytasy, które cieszą się ogromną popularnością. Dlatego też zjedzenia takiego obiadu nie odmówi nawet największy niejadek. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Oryginalne kotlety

Z dzisiejszym przepisem jeszcze dziś możesz wyczarować w swojej kuchni mega smaczneciekawe kotlety. Ich bazę będzie stanowił kurczak, czyli najbardziej popularne mięso w każdej kuchni. Do tego dorzucisz kolorowe warzywa, które masz w lodówce, ulubione przyprawy i trochę sera

Do przygotowania kotletów będziesz potrzebować m.in. kurczaka
Do przygotowania kotletów będziesz potrzebować m.in. kurczaka © Adobe Stock | Delicious

I tak naprawdę to wszystko. Z powstałej mieszanki zrobisz smaczne kotlety, które na koniec upieczesz w piekarniku. Tym samym unikniesz stania przy rozgrzanej patelni przez długi czas. Szybciej i prościej się po prostu nie da!

Jak zrobić siekane kotlety krok po kroku?

Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do wypróbowania dzisiejszego przepisu. Przechodzę więc do sedna sprawy, a mianowicie szczegółowej instrukcji.

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • ⅓ szkl. żółtego sera,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ⅓ szkl. kukurydzy,
  • 2 jajka,
  • ¼ szkl. mąki,
  • ½ natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, cebula granulowana.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia, oczyszczenia i osuszenia mięsa. 
  2. Następnie podziel kurczaka na mniejsze kawałki.
  3. Przerzuć go do miski, po czym wrzuć do środka dwa jajka, starty na tarce ser, mąkę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną pietruszkę. 
  4. Nie zapomnij także o przyprawach. Dodaj je według uznania. 
  5. Wymieszaj wszystkie produkty, aby stworzyły jednolitą mieszankę
  6. Następnie uformuj z nich w formie do pieczenia małe kotleciki. Pamiętaj, aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  7. Tak przygotowane kotleciki piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Genialne kotlety siekane możesz serwować z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Świetnie spiszą się tu również kolorowe i zdrowe sałatki. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯