Ani schabowe, ani mielone. Teraz robi się pyszne kotleciki poselskie

Są pulchne jak mielone i chrupią podobnie do schabowych. Kotlety poselskie pokochają zarówno stroniący od mięsa, jak i mięsni fanatycy. Te rybno-ziemniaczane kotleciki to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Chrupiące kotlety poselskieChrupiące kotlety poselskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety poselskie to nic innego jak rybne kotleciki z dodatkiem ziemniaków. Dodatek kartofli spulchni i nada delikatności kotletom. W kwestii przypraw polecamy eksperymentować. W najprostszej wersji sprawdzi się sól i pieprz. Warto jednak podkręcić smak kotlecików rybnych czosnkiem czy przyprawą curry. W przepisie tym świetnie sprawdzą się również zioła - nie żałuj więc koperku czy pietruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź tuńczyka z puszki, pomidory i cheddar. Powstanie rewelacyjny omlet

Kotlety rybno-ziemniaczane. Jaką rybę wybrać?

Kotlety poselskie, czyli rybno-ziemniaczane przyrządzisz zarówno ze świeżej, jak i mrożonej ryby. Jeśli decydujesz się na mrożoną rybę, wiedz, że przygotowane z niej kotlety nie będą tak soczyste, jak te z ryby świeżej. Soczystości i pulchności kotletom nadać może moczona w mleku bułka i dodatek majonezu. Chcąc przyrządzić kotleciki rybne, postaw na duże ryby morskie w formie filetów - mają bardzo mało ości, które są łatwe do wyjęcia.

Do przygotowania kotletów poselskich wybierz halibuta, dorsza, mintaja lub morszczuka. Wystrzegaj się pangi, tilapii oraz ryby maślanej. Pamiętaj też, że podczas zakupów zawsze warto sprawdzić, czy ryby, po które sięgasz, są oznaczone certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. To oznaczenie podpowie, czy masz do czynienia z produktem bezpiecznym.

Do kotlecików czy klopsów rybnych najlepiej użyć fileta z białej ryby, np. dorsza
Do kotlecików czy klopsów rybnych najlepiej użyć fileta z białej ryby, np. dorsza © Pixabay

Przepis na chrupiące kotlety poselskie

Składniki:

  • 400 g fileta z białej ryby, np. dorsza,
  • 200 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 biała cebulka,
  • 2 jajka,
  • mały pęczek koperku,
  • łyżka tartego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i rybę ugotuj do miękkości, a kiedy ostygną, przepuść je przez maszynkę do mielenia lub dokładnie zgnieć tłuczkiem.
  2. Koperek i cebulę posiekaj bardzo drobno, a następnie dodaj je do rybno-ziemniaczanej masy.
  3. Do masy na kotlety poselskie dodaj również tarty parmezan, jajko, sól i pieprz.
  4. Dokładnie wszystko wymieszaj i przykryj folią. Masę wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Po tym czasie formuj w masy kotlety o kształcie przypominającym klasyczne mielone.
  6. Kotleciki rybne obtaczaj w rozkłóconym jajku i bułce tartej, a następnie smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę