Kroję kurczaka i wrzucam do specjalnej marynaty. Rodzina już nie chce kotletów

Przepadasz za kurczakiem, ale masz dość kotletów w panierce?

Przygotuj genialną marynatę do kurczaka, która sprawi, że mięso będzie soczyste i jednocześnie, intensywne w smaku. Wszystkie potrzebne składniki najprawdopodobniej masz już w swojej kuchni.

Kotlety z kurczaka w pysznej marynacie. Kotlety z kurczaka w pysznej marynacie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety w panierce, choć są pyszne, mogą się zwyczajnie znudzić. Jeśli masz ochotę na aromatycznego, soczystego kurczaka, przygotuj marynatę z poniższego przepisu. Ostrzegamy — ten smak potrafi uzależnić.


Masz ochotę na soczyste kawałki kurczaka, które będą rozpływać się w ustach? Zamiast moczyć mięso w mleku, sięgnij po jogurt. Jogurt rozmiękczy strukturę mięsa, sprawiając, że po uduszeniu będzie soczyste i kruche.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Kurczak w jogurtowej marynacie. Możesz wykorzystać go do wielu dań

Nie masz w domu jogurtu? To nie problem. Samin Nostrat, szefowa kuchni i autorka kultowej książki "Cztery Składniki", radzi, aby na dzień przed przygotowaniem mięsa, zanurzyć je w maślance albo śmietanie. Dzięki temu, po upieczeniu czy też smażeniu będzie bardziej soczyste. Jak to zrobić? Wystarczy, że umyte i osuszone mięso włożysz do woreczka strunowego lub miski i zalejesz je nabiałem. Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak mięsa, do marynaty dodaj trzy zgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz i lubiane przez siebie przyprawy. Tak przygotowany kurczak zasmakuje każdemu.

Przepis na kurczaka w glazurze musztardowo-miodowej. Lepszego nie jadłaś

Po nocy w jogurtowej marynacie, możesz zabrać się za przygotowanie glazury. Jeśli czas cię nie nagli, zabierz się za nią na dwie godziny przez planowanym gotowaniem. Proponujemy charakterną, musztardowo-miodową marynatę, która uzależnia już od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • trzy łyżeczki musztardy (np. sarepskiej lub dijon),
  • trzy łyżeczki miodu,
  • dwa ząbki czosnku,
  • papryka słodka, tymianek,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz. Wrzuć je do worka strunowego albo miski.
  2. Połącz ze sobą miód, musztardę, czosnek i przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
  3. Mięso posól i popieprz. Wetrzyj przygotowaną wcześniej musztardowo-miodową glazurę. Włóż je do lodówki na dwie godziny.
  4. Po dwóch godzinach rozgrzej piekarnik do 180 stp. C., a mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 40 minut, aż do miękkości. Podawaj z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub purée.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik