Kroję kurczaka i wrzucam do specjalnej marynaty. Rodzina już nie chce kotletów

Przepadasz za kurczakiem, ale masz dość kotletów w panierce?

Przygotuj genialną marynatę do kurczaka, która sprawi, że mięso będzie soczyste i jednocześnie, intensywne w smaku. Wszystkie potrzebne składniki najprawdopodobniej masz już w swojej kuchni.

Kotlety z kurczaka w pysznej marynacie.
Kotlety z kurczaka w pysznej marynacie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.08.2023 | aktual.: 23.08.2023 15:03

Kotlety w panierce, choć są pyszne, mogą się zwyczajnie znudzić. Jeśli masz ochotę na aromatycznego, soczystego kurczaka, przygotuj marynatę z poniższego przepisu. Ostrzegamy — ten smak potrafi uzależnić.


Masz ochotę na soczyste kawałki kurczaka, które będą rozpływać się w ustach? Zamiast moczyć mięso w mleku, sięgnij po jogurt. Jogurt rozmiękczy strukturę mięsa, sprawiając, że po uduszeniu będzie soczyste i kruche.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w jogurtowej marynacie. Możesz wykorzystać go do wielu dań

Nie masz w domu jogurtu? To nie problem. Samin Nostrat, szefowa kuchni i autorka kultowej książki "Cztery Składniki", radzi, aby na dzień przed przygotowaniem mięsa, zanurzyć je w maślance albo śmietanie. Dzięki temu, po upieczeniu czy też smażeniu będzie bardziej soczyste. Jak to zrobić? Wystarczy, że umyte i osuszone mięso włożysz do woreczka strunowego lub miski i zalejesz je nabiałem. Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak mięsa, do marynaty dodaj trzy zgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz i lubiane przez siebie przyprawy. Tak przygotowany kurczak zasmakuje każdemu.

Przepis na kurczaka w glazurze musztardowo-miodowej. Lepszego nie jadłaś

Po nocy w jogurtowej marynacie, możesz zabrać się za przygotowanie glazury. Jeśli czas cię nie nagli, zabierz się za nią na dwie godziny przez planowanym gotowaniem. Proponujemy charakterną, musztardowo-miodową marynatę, która uzależnia już od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • trzy łyżeczki musztardy (np. sarepskiej lub dijon),
  • trzy łyżeczki miodu,
  • dwa ząbki czosnku,
  • papryka słodka, tymianek,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz. Wrzuć je do worka strunowego albo miski.
  2. Połącz ze sobą miód, musztardę, czosnek i przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
  3. Mięso posól i popieprz. Wetrzyj przygotowaną wcześniej musztardowo-miodową glazurę. Włóż je do lodówki na dwie godziny.
  4. Po dwóch godzinach rozgrzej piekarnik do 180 stp. C., a mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 40 minut, aż do miękkości. Podawaj z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub purée.
Wybrane dla Ciebie