Włóż karkówkę i dodatki do piekarnika. Efekt? Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny
Soczysta karkówka pieczona z warzywami to pomysł na pyszny obiad zarówno na specjalne, jak i te codzienne okazje. Wyjątkowa marynata nadaje jej smaku i sprawi, że nie opędzisz się od próśb o dokładkę.
30.08.2023 09:33
Kiedy pierwszy raz przygotowywałam tę karkówkę, mój mąż nie mógł uwierzyć, jak to robię. Zamiast wsadzić ją do naczynia żaroodpornego lub rękawa, podwiązałam ją na kratce z piekarnika. Gdy tylko spróbował, od razu zrozumiał, dlaczego to zrobiłam. Wytapiający się podczas pieczenia tłuszczyk delikatnie kapie na umieszczone na dole warzywa, nadając im jeszcze więcej smaku. Mięso jest przy tym idealnie kruche, soczyste i jednocześnie niezbyt tłuste. Cały obiad robi się sam, a ja w tym czasie mam chwilę na ogarniecie kuchni lub na wypicie kawy. Aby urozmaicić trochę obiad, oprócz ziemniaków upiekłam również cukinię, marchewkę oraz pietruszkę. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona karkówka z warzywami
Składniki:
- 1.4 kg karkówki wieprzowej,
- ¾ oleju roślinnego,
- 3 łyżki musztardy,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Dodatki:
- 2 korzenie pietruszki,
- 2 marchewki,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 cukinia.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zaczynam od przygotowania marynaty. W miseczce łączę ze sobą olej roślinny, musztardę sarepską, słodką paprykę, suszony czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Dokładnie nacieram mięso z każdej strony przygotowaną mieszanką. Odstawiam do marynowania na minimum 2 godziny. Mięso możesz również przygotować dzień wcześniej i odstawić na całą noc do lodówki, aby jeszcze lepiej przeszło smakiem przypraw.
Krok 2: Na blacie układam sznurki wędliniarskie. Kładę na nich zamarynowane mięso, przykładam kratkę z piekarnika i podwiązuję. Zerknij na filmik na górze strony, gdzie dokładnie pokazuję, jak to zrobić.
Krok 3: Tak przygotowane mięso wkładam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piekę przez 1,5 godziny. Na dole piekarnika umieszczam blaszkę z papierem do pieczenia.
Krok 4: Warzywa dokładnie myję, ziemniaki, marchew i pietruszkę obieram ze skórki. Kroję w dość duże słupki. Po 1,5 godzinie pieczenia schabu wysuwam blaszkę z dołu i wrzucam na nią pokrojone warzywa. Polewam pozostałą marynatą i piekę wraz z mięsem przez dodatkowe 40 minut.
Krok 5: Gotową karkówkę przekładam na talerz i kroję na kawałki. Podaję w towarzystwie upieczonych warzyw. Smacznego!