W PRL-u zajadały się nim wszystkie dzieci. Dziś mało kto sięga po ten przepis

To były trudne, niepewne, ale z całą pewnością bardzo oryginalne czasy. W końcu o kuchni PRL-u można mówić wiele, ale na pewno nie to, że była nudna. I chociaż kojarzy nam się z wieloma ciekawymi potrawami, to jedna z nich wyjątkowo zapadła nam w pamięć. Oto chleb w jajku. A czy ty jeszcze pamiętasz tę pyszną przekąskę, którą zajadały się dzieciaki?

ObrazekPamiętasz to danie? - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj naszło nas na odrobinę kulinarnego sentymentu. Wróćmy więc do kuchni poprzedniego ustroju, tworzonej za pomocą niezwykłej kreatywności naszych mam i babć, ich szaleńczej pomysłowości, a w końcu także z nielicznych dostępnych składników, których zdobycie było okupione wieloma godzinami spędzonymi w kolejce do sklepu. Nie każdy bohater nosi pelerynę, czyż nie?

Obrazek
Kuchnia PRL-u to dla ciebie sentyment czy koszmar? - Pyszności; foto: Canva

Kuchnia PRL-u miała swoje dwa oblicza. Do pierwszego z nich niechętnie wracamy myślami, a co dopiero czynami — w kuchni. Zupy owocowe z kluskami, czernina czy zielona paćka z jajkiem zwana ponoć szpinakiem (do tej pory powątpiewamy, czy to na pewno było to, aktualnie przez nas uwielbiane, warzywo) były przyczyną niejednej dziecięcej traumy. Istniało jednak też drugie wspomniane oblicze — dania i przekąski, którymi każdy dzieciak w tamtym czasie zajadał się tak, że aż mu się uszy trzęsły.

Do przedstawicieli tej drugiej grupy potraw z PRL-u zaliczamy m.in. chrupiące kotlety z mortadeli, blok czekoladowy czy cukierki karmelki. W czasach słusznie minionych istniał jeszcze jeden przepis, który sprawiał, że niejednemu dziecku ciekła ślinka. Był to... chleb w jajku. Kto pamięta? A kto nie? My tak — i chociaż dzisiaj to danie zdaje się przeczyć nowoczesnym wytycznym żywieniowym, to lubimy czasem do niego wracać. Oto przepis na powrót do przeszłości — prawdziwy kulinarny wehikuł czasu, czyli chleb w jajku!

Chleb w jajku - przepis

Składniki:

       
  • kromki czerstwego chleba,
  • kilka jajek,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • 3-4 łyżki mleka.
Obrazek
Chleb w jajku to przekąska, którą kiedyś dzieci jadały na okrągło - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić chleb w jajku? Jajka wbij do miski i roztrzep. Dodaj kilka łyżek mleka, dopraw solą i pieprzem.
  2. Kromki czerstwego chleba namocz teraz w przygotowanej mieszance i usmaż z obu stron na patelni, uważając, by się nie przypaliły. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości