W PRL‑u zajadały się nim wszystkie dzieci. Dziś mało kto sięga po ten przepis
To były trudne, niepewne, ale z całą pewnością bardzo oryginalne czasy. W końcu o kuchni PRL-u można mówić wiele, ale na pewno nie to, że była nudna. I chociaż kojarzy nam się z wieloma ciekawymi potrawami, to jedna z nich wyjątkowo zapadła nam w pamięć. Oto chleb w jajku. A czy ty jeszcze pamiętasz tę pyszną przekąskę, którą zajadały się dzieciaki?
Dzisiaj naszło nas na odrobinę kulinarnego sentymentu. Wróćmy więc do kuchni poprzedniego ustroju, tworzonej za pomocą niezwykłej kreatywności naszych mam i babć, ich szaleńczej pomysłowości, a w końcu także z nielicznych dostępnych składników, których zdobycie było okupione wieloma godzinami spędzonymi w kolejce do sklepu. Nie każdy bohater nosi pelerynę, czyż nie?
Kuchnia PRL-u miała swoje dwa oblicza. Do pierwszego z nich niechętnie wracamy myślami, a co dopiero czynami — w kuchni. Zupy owocowe z kluskami, czernina czy zielona paćka z jajkiem zwana ponoć szpinakiem (do tej pory powątpiewamy, czy to na pewno było to, aktualnie przez nas uwielbiane, warzywo) były przyczyną niejednej dziecięcej traumy. Istniało jednak też drugie wspomniane oblicze — dania i przekąski, którymi każdy dzieciak w tamtym czasie zajadał się tak, że aż mu się uszy trzęsły.
Do przedstawicieli tej drugiej grupy potraw z PRL-u zaliczamy m.in. chrupiące kotlety z mortadeli, blok czekoladowy czy cukierki karmelki. W czasach słusznie minionych istniał jeszcze jeden przepis, który sprawiał, że niejednemu dziecku ciekła ślinka. Był to... chleb w jajku. Kto pamięta? A kto nie? My tak — i chociaż dzisiaj to danie zdaje się przeczyć nowoczesnym wytycznym żywieniowym, to lubimy czasem do niego wracać. Oto przepis na powrót do przeszłości — prawdziwy kulinarny wehikuł czasu, czyli chleb w jajku!
Chleb w jajku - przepis
Składniki:
- kromki czerstwego chleba,
- kilka jajek,
- sól, pieprz,
- olej,
- 3-4 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
- Jak zrobić chleb w jajku? Jajka wbij do miski i roztrzep. Dodaj kilka łyżek mleka, dopraw solą i pieprzem.
- Kromki czerstwego chleba namocz teraz w przygotowanej mieszance i usmaż z obu stron na patelni, uważając, by się nie przypaliły. Smacznego!