Żona nie wierzyła, jaki jest główny składnik tych kotletów. Spróbowała raz i teraz prosi, żebym smażył na okrągło

Czy kotlety, które za moment ci przedstawię, są pyszne? Jak najbardziej. Czy przygotujesz je w kilka chwil? Pewnie, są absolutnie ekspresowe. Czy jednak mogą wzbudzić trochę kontrowersji? Nie da się zaprzeczyć. Główny składnik to kuriozum, ale uwierz mi — to naprawdę działa!

Kotlety z nietypowego składnika. Oszalejesz na ich punkcie!Kotlety z nietypowego składnika. Oszalejesz na ich punkcie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel-shot

Kotlety mielone to jedna z najpopularniejszych potraw polskiej kuchni. I chociaż wiele osób mówi, że mielone nigdy się im nie znudzą, są wśród nas też osoby, które pozwalają sobie nieco to danie urozmaicić. Powiem więcej: zrobić je w zupełnie inny sposób. Jeden z nich postanowiłem przetestować na własnej skórze (czy może raczej: podniebieniu). Byłem zdziwiony, jak bardzo mi posmakowały. Uwaga, uprzedzam: główny składnik może wywołać wzburzone dyskusje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rabarbarowe tiramisu. Przepis na lekki deser z sezonową wkładką

Kotlety z parówek i sera żółtego, bo o nich dzisiaj chcę ci opowiedzieć, prawdopodobnie nigdy nie staną się w moim domu potrawą tak popularną, że zwykłe mielone odejdą z tego powodu do lamusa. To nie zmienia jednak faktu, że robię je już któryś raz i to na wyraźną prośbę domowników. Muszę przyznać, że tego się nie spodziewałem. Moja rada? Daj się ponieść fantazji i wprowadź poniższy przepis w życie. Prawdopodobnie odkryjesz, że czasami to właśnie najdziwniejsze pomysły są tymi najlepszymi!

Kotlety z parówek

Składniki:

  • 400 g dobrej jakości parówek,
  • 200 g twardego sera w kostce (np. gouda),
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • koperek,
  • sól, pieprz,
  • do panierowania: bułka tarta i mąka,
  • olej do smażenia.
Pamiętaj: parówki tylko dobrej jakości!
Pamiętaj: parówki tylko dobrej jakości! © Pexels | Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Parówki siekam jak najdrobniej. Przekładam do miski.
  2. Dodaję starty na średnich oczkach ser żółty, śmietanę i mąkę. Wbijam też jedno jajko (drugie przyda się do panierowania) i dorzucam posiekany koperek. Doprawiam niewielką ilością soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszam.
  3. Z przygotowanej w ten sposób masy formuję kotlety. Panieruję je najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażę po kilka minut na stronę. Odsączam z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia