Żona nie wierzyła, jaki jest główny składnik tych kotletów. Spróbowała raz i teraz prosi, żebym smażył na okrągło

Czy kotlety, które za moment ci przedstawię, są pyszne? Jak najbardziej. Czy przygotujesz je w kilka chwil? Pewnie, są absolutnie ekspresowe. Czy jednak mogą wzbudzić trochę kontrowersji? Nie da się zaprzeczyć. Główny składnik to kuriozum, ale uwierz mi — to naprawdę działa!

Kotlety z nietypowego składnika. Oszalejesz na ich punkcie!
Kotlety z nietypowego składnika. Oszalejesz na ich punkcie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel-shot

23.05.2024 11:38

Kotlety mielone to jedna z najpopularniejszych potraw polskiej kuchni. I chociaż wiele osób mówi, że mielone nigdy się im nie znudzą, są wśród nas też osoby, które pozwalają sobie nieco to danie urozmaicić. Powiem więcej: zrobić je w zupełnie inny sposób. Jeden z nich postanowiłem przetestować na własnej skórze (czy może raczej: podniebieniu). Byłem zdziwiony, jak bardzo mi posmakowały. Uwaga, uprzedzam: główny składnik może wywołać wzburzone dyskusje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z parówek i sera żółtego, bo o nich dzisiaj chcę ci opowiedzieć, prawdopodobnie nigdy nie staną się w moim domu potrawą tak popularną, że zwykłe mielone odejdą z tego powodu do lamusa. To nie zmienia jednak faktu, że robię je już któryś raz i to na wyraźną prośbę domowników. Muszę przyznać, że tego się nie spodziewałem. Moja rada? Daj się ponieść fantazji i wprowadź poniższy przepis w życie. Prawdopodobnie odkryjesz, że czasami to właśnie najdziwniejsze pomysły są tymi najlepszymi!

Kotlety z parówek

Składniki:

  • 400 g dobrej jakości parówek,
  • 200 g twardego sera w kostce (np. gouda),
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • koperek,
  • sól, pieprz,
  • do panierowania: bułka tarta i mąka,
  • olej do smażenia.
Pamiętaj: parówki tylko dobrej jakości!
Pamiętaj: parówki tylko dobrej jakości!© Pexels | Pixabay

Sposób przygotowania:

  1. Parówki siekam jak najdrobniej. Przekładam do miski.
  2. Dodaję starty na średnich oczkach ser żółty, śmietanę i mąkę. Wbijam też jedno jajko (drugie przyda się do panierowania) i dorzucam posiekany koperek. Doprawiam niewielką ilością soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszam.
  3. Z przygotowanej w ten sposób masy formuję kotlety. Panieruję je najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażę po kilka minut na stronę. Odsączam z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Inspiracjekotletyparówki
Wybrane dla Ciebie