Ta część wieprzowiny ma najmniej tłuszczu. Najzdrowszy wybór
Choć o wieprzowinie od wielu dietetyków dużo dobrego nie usłyszymy, to jednak jest bardzo popularna i jemy ją dość często. Dlatego warto wiedzieć, która jej część jest najlepsza. Jest sporo powodów, by ją wykorzystywać do wielu dań. Nadaje się nawet do sałatek!
27.03.2024 | aktual.: 27.03.2024 14:56
Wieprzowina należy do mięs czerwonych. Opinie lekarzy, jak często powinniśmy ją jeść, są podzielone. Niektórzy twierdzą, że tylko raz lub dwa razy w tygodniu. Inni zaś są bardziej przychylni dla wieprzowiny w diecie. Tak czy inaczej, gdy wybieramy ten rodzaj mięsa, warto postawić na polędwicę. Jest krucha, delikatna, a co też bardzo ważne - chuda. Świetnie nadaje się do pieczenia, duszenia czy smażenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cynk, białko i co jeszcze
Polędwiczka wieprzowa nie ma tylu składników odżywczych co drób czy wołowina, jednak ma sporo zalet. Zawiera białko, które jest łatwo przyswajalne. Ta część wieprzowiny pozbawiona jest węglowodanów, co na pewno ma znaczenie dla wszystkich, którzy się odchudzają.
Polędwiczka wieprzowa jest też bogata w witaminę B12. Wspomaga ona produkcję czerwonych krwinek, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Jej kolejny ważny składnik to cynk. Ma duże znaczenie dla zdrowia skóry. Jest niezbędny, by prawidłowo funkcjonował układ krążenia, stabilizuje ciśnienie. I ma dobry wpływ na odporność. Co jeszcze w niej cenimy? Polędwiczka wieprzowa nie jest tłusta. Zawiera 3,51 g tłuszczu w 100 g. Dlatego nadaje się nawet do dań dietetycznych.
Tradycyjnie i po chińsku
Przy wyborze polędwiczki wieprzowej kieruj się jej kolorem, zapachem oraz teksturą. Powinna być jasnoróżowa i jędrna. Staraj się jej nie przechowywać długo w lodówce i jak najszybciej przygotować coś pysznego. Polędwiczka dobrze komponuje się z tradycyjnymi przyprawami do wieprzowiny, świetnie smakuje także w sosach, a zwłaszcza kurkowym. Upieczona w całości i pokrojona na plasterki jest dobrym dodatkiem do sałat. W restauracjach często serwowane są wtedy z sosem malinowym i to wyjątkowo udane połączenie. To także świetne mięso do dań kuchni chińskiej.