WAŻNE
TERAZ

Wniosek o areszt dla Ziobry - jest ruch prokuratury

Ta część wieprzowiny ma najmniej tłuszczu. Najzdrowszy wybór

Choć o wieprzowinie od wielu dietetyków dużo dobrego nie usłyszymy, to jednak jest bardzo popularna i jemy ją dość często. Dlatego warto wiedzieć, która jej część jest najlepsza. Jest sporo powodów, by ją wykorzystywać do wielu dań. Nadaje się nawet do sałatek!

PolędwiczkaPolędwiczka wieprzowa to dobry pomysł na obiad.
Źródło zdjęć: © Polędwiczka | IvanYang
Dorota Gepert

Wieprzowina należy do mięs czerwonych. Opinie lekarzy, jak często powinniśmy ją jeść, są podzielone. Niektórzy twierdzą, że tylko raz lub dwa razy w tygodniu. Inni zaś są bardziej przychylni dla wieprzowiny w diecie. Tak czy inaczej, gdy wybieramy ten rodzaj mięsa, warto postawić na polędwicę. Jest krucha, delikatna, a co też bardzo ważne - chuda. Świetnie nadaje się do pieczenia, duszenia czy smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Cynk, białko i co jeszcze

Polędwiczka wieprzowa nie ma tylu składników odżywczych co drób czy wołowina, jednak ma sporo zalet. Zawiera białko, które jest łatwo przyswajalne. Ta część wieprzowiny pozbawiona jest węglowodanów, co na pewno ma znaczenie dla wszystkich, którzy się odchudzają.

Polędwiczka wieprzowa jest też bogata w witaminę B12. Wspomaga ona produkcję czerwonych krwinek, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Jej kolejny ważny składnik to cynk. Ma duże znaczenie dla zdrowia skóry. Jest niezbędny, by prawidłowo funkcjonował układ krążenia, stabilizuje ciśnienie. I ma dobry wpływ na odporność. Co jeszcze w niej cenimy? Polędwiczka wieprzowa nie jest tłusta. Zawiera 3,51 g tłuszczu w 100 g. Dlatego nadaje się nawet do dań dietetycznych.

Tradycyjnie i po chińsku

Przy wyborze polędwiczki wieprzowej kieruj się jej kolorem, zapachem oraz teksturą. Powinna być jasnoróżowa i jędrna. Staraj się jej nie przechowywać długo w lodówce i jak najszybciej przygotować coś pysznego. Polędwiczka dobrze komponuje się z tradycyjnymi przyprawami do wieprzowiny, świetnie smakuje także w sosach, a zwłaszcza kurkowym. Upieczona w całości i pokrojona na plasterki jest dobrym dodatkiem do sałat. W restauracjach często serwowane są wtedy z sosem malinowym i to wyjątkowo udane połączenie. To także świetne mięso do dań kuchni chińskiej.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier