Przepis na Ratatouille z bajki Disneya. Jak zrobić prawdziwy francuski ratatouille?
Ja zrobić ratatouille (ratatuj) jak z bajki Disneya, które znają i kochają chyba wszyscy? Jedną z ulubionych bajek od zawsze było dla mnie "Ratatuj". Dziś na fali wspomnień odtworzyliśmy dla Ciebie popisowe danie- francuską zapiekankę ratatouille!
05.04.2022 | aktual.: 17.06.2022 09:18
Przepis na ratatuj – ratatouille z bajki Disneya
Czym jest ratatouille? Warzywna zapiekanka ratatuj wywodzi się z Prowansji. Jest lekkim i pysznym daniem bez mięsa, które pokochasz od pierwszego kęsa. Połączenie aromatycznych przypraw i pieczonych warzyw to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny.
Chociaż jest to we Francji bardzo popularna potrawa, to jeszcze większą sławę na całym świecie przyniosła jej bajka "Ratatuj". Gotujący szczur Remy zjednał sobie miliony fanów. Jego popisową potrawą było właśnie ratatouille, które podawał w niestandardowy, bardzo elegancki sposób.
Bazą dla tej słynnej wersji ratatouille jest Ratatouille Confit byaldi, czyli warzywa pokrojone na cienkie plasterki i zapiekane w piekarniku, którą stworzył francuski szef kuchni Michel Guérard. Następnie słynny amerykański szef kuchni Thomas Keller zmodyfikował ją, dodając do niej piperadę, czyli sos z pieczonej papryki i pomidorów oraz aromatyczny winegret. I tę właśnie wersję znamy z ulubionej bajki.
Jak serwować ratatuj?
Ratatuj (czy też ratatouille) możesz serwować jako samodzielne danie lub warzywny dodatek do mięs. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Forma podania sprawia, że danie jest naprawdę eleganckie.
Składniki na ratatouille z bajki Disneya
Sos do zapiekanki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej, w zależności co wolisz)
- sól, pieprz
Warzywa do zapiekania
- 1-2 cukinie
- 1 bakłażan
- 3-4 pomidory
Oliwa ziołowa
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Jak zrobić warzywną zapiekankę - przepis
Przygotowanie domowego ratatouille jest naprawdę proste. To świetny pomysł, żeby zachęcić nawet najmłodszych do jedzenia warzyw.
Zacznij od przygotowania pysznego sosu pomidorowo-paprykowego. Zdradzę Ci sekret: czasami przygotowuję tylko ten sos i podaję go z makaronem- jest po prostu przepyszny. Papryki przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Żeby miały jeszcze więcej smaku upiecz je w piekarniku. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i piecz nasze papryki skórką do góry przez 20 minut w 200-220 stopniach Celsjusza. Kiedy skórka stanie się ciemna- wyciągnij papryki z piekarnika i przełóż do miski. Przykryj je jeszcze na 10 minut kawałkiem sreberka lub talerzykiem.
W międzyczasie cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z oliwą. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pomidory krojone z puszki i całość wymieszaj. Przesmaż chwilę i dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz wydobyć więcej smaku z pomidorów- dodaj odrobinę cukru.
Wróć do pieczonych papryk. Usuń z nich spieczoną skórkę0 powinna odejść bez problemu. Pokrój pieczoną paprykę w paski i wrzuć do robota kuchennego. Dodaj przesmażone pomidory z cebulą i czosnkiem. Zblenduj na gładką masę. My zrobiliśmy to w w blenderze próżniowym marki Philips.
Bakłażana i cukinie dokładnie umyj i zamień w plasterki. Idealne plasterki zawdzięczamy robotowi kuchennemu marki Philips. Jeśli masz chwilę czasu, posól plastry bakłażana i ostaw, aby pozbyć się goryczki i wilgoci. Plastry bakłażana opłucz i osusz przed użyciem.
Przygotuj naczynie do zapiekania. Odrysuj na papierze do pieczenia jego kształt przy pomocy ołówka i wytnij. Na dno naczynia wlej zblendowaną pieczoną paprykę i ułóż na zmianę plasterki cukinii, pomidora i bakłażana.
Najlepiej wybrać naczynie owalne lub o okrągłym kształcie. Musi być też dość głębokie, żeby zmieścić sos.
Do 3 łyżek oliwy dodaj zioła prowansalskie i wymieszaj. Polej powstałą mieszanką warzywa.
Całość polej wyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piecz przez godzinę. Gotowe!
Ratatouille podawaj na ciepło. Możesz dodatkowo zapiekankę posypać pokruszoną fetą lub serwować w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!