Dorzuć do każdego słoika z grzybami. Podbijesz smak i na pewno się nie zepsują

Sezon na grzyby powoli się rozkręca i coraz więcej miłośników leśnych przysmaków wychodzi zza drzew z pełnymi koszykami. To najwyższa pora, aby zatroszczyć się o zapasy w domowej spiżarni.

Suszone grzyby - PysznościSuszone grzyby - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Suszone grzyby to nieodzowny składnik wielu potraw, a w czasie przygotować do świąt ich zapach unosi się w powietrzu. Idealne do pierogów, kapusty, aromatycznych sosów, podkręcają też smak zup czy zapiekanek. W sklepach potrafią kosztować fortunę, więc warto skorzystać z tego, co daje natura. Łącząc przyjemne z pożytecznym czas ruszyć na grzybobranie. Jeśli obawiasz się, że trud włożony w zbieranie i suszenie pójdzie na marne, to poznaj babciny sposób na przechowywanie grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka brzoskwinie. Skosztuj, a ich wnętrze cię oczaruje

Jak suszyć grzyby?

Najpierw dokładnie oczyść grzyby. Usuń wszelkie zanieczyszczenia, takie jak ziemia, liście czy igły. najlepiej używać do tego miękkiej szczoteczki. Nie myj grzybów wodą, ponieważ nadmierna wilgoć może spowodować, że grzyby spleśnieją podczas suszenia. Grzyby pokrój na cienkie plasterki, aby szybciej się suszyły. Rozłóż je równomiernie na suszce do grzybów lub na gazetach.

Jaką wodą zalać suszone grzyby?
Jaką wodą zalać suszone grzyby? © Pixabay

Przed przechowywaniem upewnij się, że grzyby są dokładnie wysuszone. Nawet niewielka ilość wilgoci może prowadzić do rozwoju pleśni i przyciągania szkodników. Suszone grzyby najlepiej jest trzymać w szklanym słoiku. Jest szczelny, odporny na wilgoć i chroni przed zapachami z zewnątrz.

Wrzuć koniecznie do słoika

Liście laurowe to nie tylko popularna przyprawa, ale również naturalny środek owadobójczy. Ich zapach jest nieprzyjemny dla wielu owadów, w tym dla mole spożywczych, które bywają prawdziwą zmorą w kuchni.

Liść laurowy pomoże ci uporać się z uciążliwym problemem
Liść laurowy pomoże ci uporać się z uciążliwym problemem © Archiwum Własne | Marzena Pęcak

Same liście laurowe są aromatyczne, więc istnieje ryzyko, że grzyby jak gąbka pochłoną ich aromat. Jeśli chcemy uniknąć zbyt intensywnego aromatu liści laurowych w grzybach, warto ograniczyć czas ich bezpośredniego kontaktu. Wystarczy tydzień, aby grzyby nabrały delikatnego aromatu. Po tym czasie liść laurowy można przenieść do osobnej miseczki, umieszczonej w pobliżu słoików z grzybami.

Poza liśćmi laurowymi możesz również dodać do słoika kilka ziarenek ziela angielskiego lub goździków. Te przyprawy również mają właściwości odstraszające owady.

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste