Dorzuć do każdego słoika z grzybami. Podbijesz smak i na pewno się nie zepsują
06.09.2024 11:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon na grzyby powoli się rozkręca i coraz więcej miłośników leśnych przysmaków wychodzi zza drzew z pełnymi koszykami. To najwyższa pora, aby zatroszczyć się o zapasy w domowej spiżarni.
Suszone grzyby to nieodzowny składnik wielu potraw, a w czasie przygotować do świąt ich zapach unosi się w powietrzu. Idealne do pierogów, kapusty, aromatycznych sosów, podkręcają też smak zup czy zapiekanek. W sklepach potrafią kosztować fortunę, więc warto skorzystać z tego, co daje natura. Łącząc przyjemne z pożytecznym czas ruszyć na grzybobranie. Jeśli obawiasz się, że trud włożony w zbieranie i suszenie pójdzie na marne, to poznaj babciny sposób na przechowywanie grzybów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak suszyć grzyby?
Najpierw dokładnie oczyść grzyby. Usuń wszelkie zanieczyszczenia, takie jak ziemia, liście czy igły. najlepiej używać do tego miękkiej szczoteczki. Nie myj grzybów wodą, ponieważ nadmierna wilgoć może spowodować, że grzyby spleśnieją podczas suszenia. Grzyby pokrój na cienkie plasterki, aby szybciej się suszyły. Rozłóż je równomiernie na suszce do grzybów lub na gazetach.
Przed przechowywaniem upewnij się, że grzyby są dokładnie wysuszone. Nawet niewielka ilość wilgoci może prowadzić do rozwoju pleśni i przyciągania szkodników. Suszone grzyby najlepiej jest trzymać w szklanym słoiku. Jest szczelny, odporny na wilgoć i chroni przed zapachami z zewnątrz.
Wrzuć koniecznie do słoika
Liście laurowe to nie tylko popularna przyprawa, ale również naturalny środek owadobójczy. Ich zapach jest nieprzyjemny dla wielu owadów, w tym dla mole spożywczych, które bywają prawdziwą zmorą w kuchni.
Same liście laurowe są aromatyczne, więc istnieje ryzyko, że grzyby jak gąbka pochłoną ich aromat. Jeśli chcemy uniknąć zbyt intensywnego aromatu liści laurowych w grzybach, warto ograniczyć czas ich bezpośredniego kontaktu. Wystarczy tydzień, aby grzyby nabrały delikatnego aromatu. Po tym czasie liść laurowy można przenieść do osobnej miseczki, umieszczonej w pobliżu słoików z grzybami.
Poza liśćmi laurowymi możesz również dodać do słoika kilka ziarenek ziela angielskiego lub goździków. Te przyprawy również mają właściwości odstraszające owady.