Dorzuć do każdego słoika z grzybami. Podbijesz smak i na pewno się nie zepsują

Sezon na grzyby powoli się rozkręca i coraz więcej miłośników leśnych przysmaków wychodzi zza drzew z pełnymi koszykami. To najwyższa pora, aby zatroszczyć się o zapasy w domowej spiżarni.

Suszone grzyby - PysznościSuszone grzyby - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Suszone grzyby to nieodzowny składnik wielu potraw, a w czasie przygotować do świąt ich zapach unosi się w powietrzu. Idealne do pierogów, kapusty, aromatycznych sosów, podkręcają też smak zup czy zapiekanek. W sklepach potrafią kosztować fortunę, więc warto skorzystać z tego, co daje natura. Łącząc przyjemne z pożytecznym czas ruszyć na grzybobranie. Jeśli obawiasz się, że trud włożony w zbieranie i suszenie pójdzie na marne, to poznaj babciny sposób na przechowywanie grzybów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka brzoskwinie. Skosztuj, a ich wnętrze cię oczaruje

Jak suszyć grzyby?

Najpierw dokładnie oczyść grzyby. Usuń wszelkie zanieczyszczenia, takie jak ziemia, liście czy igły. najlepiej używać do tego miękkiej szczoteczki. Nie myj grzybów wodą, ponieważ nadmierna wilgoć może spowodować, że grzyby spleśnieją podczas suszenia. Grzyby pokrój na cienkie plasterki, aby szybciej się suszyły. Rozłóż je równomiernie na suszce do grzybów lub na gazetach.

Jaką wodą zalać suszone grzyby?
Jaką wodą zalać suszone grzyby? © Pixabay

Przed przechowywaniem upewnij się, że grzyby są dokładnie wysuszone. Nawet niewielka ilość wilgoci może prowadzić do rozwoju pleśni i przyciągania szkodników. Suszone grzyby najlepiej jest trzymać w szklanym słoiku. Jest szczelny, odporny na wilgoć i chroni przed zapachami z zewnątrz.

Wrzuć koniecznie do słoika

Liście laurowe to nie tylko popularna przyprawa, ale również naturalny środek owadobójczy. Ich zapach jest nieprzyjemny dla wielu owadów, w tym dla mole spożywczych, które bywają prawdziwą zmorą w kuchni.

Liść laurowy pomoże ci uporać się z uciążliwym problemem
Liść laurowy pomoże ci uporać się z uciążliwym problemem © Archiwum Własne | Marzena Pęcak

Same liście laurowe są aromatyczne, więc istnieje ryzyko, że grzyby jak gąbka pochłoną ich aromat. Jeśli chcemy uniknąć zbyt intensywnego aromatu liści laurowych w grzybach, warto ograniczyć czas ich bezpośredniego kontaktu. Wystarczy tydzień, aby grzyby nabrały delikatnego aromatu. Po tym czasie liść laurowy można przenieść do osobnej miseczki, umieszczonej w pobliżu słoików z grzybami.

Poza liśćmi laurowymi możesz również dodać do słoika kilka ziarenek ziela angielskiego lub goździków. Te przyprawy również mają właściwości odstraszające owady.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀