Weź z kuchennej szafki i zagotuj. Pozbędziesz się z domu wszystkich much i innych owadów

Nieproszeni goście w kuchni często pojawiają się wiosną, gdy dni robią się coraz cieplejsze. Aby pozbyć się much, komarów, moli i innych fruwających owadów możesz wykorzystać domowe, naturalne sposoby. Są tanie i skuteczne, w dodatku bez grama chemii.

Mucha na kawałku brzoskwini Mucha na kawałku brzoskwini
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kantapat Putthiprasitkul
Dorota Gepert

Pozbycie się owadów z kuchni nie zawsze jest takie proste. Szczególnie uciążliwe są mole. Aby uwolnić kuchnię od nieproszonych gości, najlepiej łączyć kilka metod. Można używać różnego rodzaju pułapek, na przykład lepy wabiące, ale też warto nie zapominać o metodach naturalnych. Od dawna wiadomo, że owady nie znoszą wielu zapachów i dobrze to wykorzystać. Dlatego zaleca się przecieranie szafek kuchennych wodą z octem, bo zwłaszcza mole go nie tolerują. Jednak lista produktów, których zapachu owady nie znoszą jest dłuższa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Goździki pomogą

Dobrze znasz tę przyprawę, bo stosujesz ją do deserów, kompotów, rozgrzewających herbat. To goździki, ich zapachu owady nie tolerują. Właśnie na ich bazie możesz przygotować płyn, którym dobrze jest przemywać wszystkie powierzchnie w domu, gdzie pojawiają się mrówki, mole, muchy czy rybiki.

Zagotuj 250 ml wody i dodaj sporą garść goździków. Gotuj płyn przez kilka minut na małym ogniu, by przyprawa uwolniła swoją esencję. Woda powinna zabarwić się na jasno brązowy kolor. Potem ją wystudź. Następnie do wywaru dodaj 200 ml octu. Ma on właściwości dezynfekujące, a dodatkowo, jak już wspominaliśmy, owady nie znoszą jego zapachu. Do płynu możesz dodać jeszcze trochę alkoholu, który przedłuży trwałość.

Goździki pomogą walczyć z owadami w kuchni.
Goździki pomogą walczyć z owadami w kuchni. © Pixabay | Ajale

Odstraszają owady

Co jeszcze jest skuteczne? Goździki możesz wykorzystać również w inny sposób. Powbijaj je w skórkę pomarańczy lub skórkę cytryny i połóż w miejscach, gdzie pojawiają się owady. Na półkach kuchennych ustaw małe pojemniczki z sodą oczyszczoną i dodaj kilka kropel olejku, np. miętowego, cytrynowego czy waniliowego. Takie zapachy odstraszają nieproszonych gości. Bardzo dobrze odstraszy owady, a zwłaszcza mole, także i lawenda oraz roślina o nazwie bagno zwyczajne. Bukieciki bagna można kupić w sklepach zielarskich.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska