Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy

W czasach PRL-u surówek było naprawdę sporo. Część z nich do dziś gości na polskich stołach, inne dodatki do obiadu odeszły w zapomnienie — podobnie jak ta marchewka, która najwyższy czas, by powróciła na talerze.

Ten dodatek do obiadu był hitem w PRLTen dodatek do obiadu był hitem w PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Edalin

Marchewka starta z jabłkiem czy ze zasmażką z groszkiem nadal często gości na polskich stołach. To smaczne i popularne dodatki do kotleta, ale z marchewki można zrobić znacznie więcej — szczególnie wtedy, gdy znudziły ci się te najbardziej oczywiste wersje.

Pokrojona w słupki, ugotowana, a następnie obtoczona w maśle i ziołach marchewka świetnie pasuje do tradycyjnych obiadów. Sprawdzi się też jako dodatek do lekkich sałatek, wprowadzając do nich chrupki element.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Marchewka z masłem

Dodatek do obiadu powinien nie tylko dobrze smakować, ale także dostarczać witamin i uzupełniać dzienną porcję warzyw. Marchewka sprawdza się w tej roli idealnie – jest źródłem beta-karotenu, witaminy C oraz witamin z grupy B. Choć często mówi się, że gotowanie warzyw zmniejsza ich wartość odżywczą, marchewka stanowi wyjątek.

Krótkie duszenie powoduje pękanie jej ścian komórkowych, dzięki czemu beta-karoten staje się łatwiej przyswajalny – jego wchłanianie może być nawet kilkukrotnie wyższe niż z surowej marchewki. Należy jednak uważać, by nie gotować jej zbyt długo, ponieważ wysoka temperatura obniża zawartość witaminy C i części witamin z grupy B.

Masło może nie kojarzyć się ze zdrową dietą i wydawać się minusem tej przekąski, ale warto przyjrzeć się temu bliżej, ponieważ odgrywa tu ważną rolę. Beta-karoten jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, więc tłuszcz nie tylko wzmacnia smak, ale także zwiększa przyswajalność cennych składników. Dlatego w tym przypadku nie warto z niego rezygnować.

Przepis na marchewkę z masłem

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 15 g masła,
  • 30-45 ml wody,
  • szczypta soli,
  • pół pęczka koperku lub natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę i pokrój ją w cienkie plasterki lub w słupki – ważne, by kawałki były mniej więcej tej samej wielkości, dzięki czemu równomiernie się ugotują.
  2. Przełóż marchew do garnka, wlej wodę i dodaj szczyptę soli.
  3. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 8-12 minut.
  4. Gdy będzie gotowa, zdejmij garnek z ognia, dodaj masło i delikatnie wymieszaj, aż się rozpuści i dokładnie oblepi warzywa.
  5. Opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego koperek lub natką pietruszki, a następnie posiekaj i posyp nimi marchewkę. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę