WAŻNE
TERAZ

Głosowanie za odrzuceniem prezydenckiego weta. Marszałek o dacie

Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy

W czasach PRL-u surówek było naprawdę sporo. Część z nich do dziś gości na polskich stołach, inne dodatki do obiadu odeszły w zapomnienie — podobnie jak ta marchewka, która najwyższy czas, by powróciła na talerze.

Ten dodatek do obiadu był hitem w PRLTen dodatek do obiadu był hitem w PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Edalin

Marchewka starta z jabłkiem czy ze zasmażką z groszkiem nadal często gości na polskich stołach. To smaczne i popularne dodatki do kotleta, ale z marchewki można zrobić znacznie więcej — szczególnie wtedy, gdy znudziły ci się te najbardziej oczywiste wersje.

Pokrojona w słupki, ugotowana, a następnie obtoczona w maśle i ziołach marchewka świetnie pasuje do tradycyjnych obiadów. Sprawdzi się też jako dodatek do lekkich sałatek, wprowadzając do nich chrupki element.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Marchewka z masłem

Dodatek do obiadu powinien nie tylko dobrze smakować, ale także dostarczać witamin i uzupełniać dzienną porcję warzyw. Marchewka sprawdza się w tej roli idealnie – jest źródłem beta-karotenu, witaminy C oraz witamin z grupy B. Choć często mówi się, że gotowanie warzyw zmniejsza ich wartość odżywczą, marchewka stanowi wyjątek.

Krótkie duszenie powoduje pękanie jej ścian komórkowych, dzięki czemu beta-karoten staje się łatwiej przyswajalny – jego wchłanianie może być nawet kilkukrotnie wyższe niż z surowej marchewki. Należy jednak uważać, by nie gotować jej zbyt długo, ponieważ wysoka temperatura obniża zawartość witaminy C i części witamin z grupy B.

Masło może nie kojarzyć się ze zdrową dietą i wydawać się minusem tej przekąski, ale warto przyjrzeć się temu bliżej, ponieważ odgrywa tu ważną rolę. Beta-karoten jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, więc tłuszcz nie tylko wzmacnia smak, ale także zwiększa przyswajalność cennych składników. Dlatego w tym przypadku nie warto z niego rezygnować.

Przepis na marchewkę z masłem

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 15 g masła,
  • 30-45 ml wody,
  • szczypta soli,
  • pół pęczka koperku lub natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę i pokrój ją w cienkie plasterki lub w słupki – ważne, by kawałki były mniej więcej tej samej wielkości, dzięki czemu równomiernie się ugotują.
  2. Przełóż marchew do garnka, wlej wodę i dodaj szczyptę soli.
  3. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 8-12 minut.
  4. Gdy będzie gotowa, zdejmij garnek z ognia, dodaj masło i delikatnie wymieszaj, aż się rozpuści i dokładnie oblepi warzywa.
  5. Opłucz i osusz za pomocą ręcznika papierowego koperek lub natką pietruszki, a następnie posiekaj i posyp nimi marchewkę. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯