Zapomnij o nudnej marchewce z groszkiem. Niedoceniane warzywo w tej wersji zaskakuje eksplozją smaków

Marchewka w tej wersji smakuje tak, że naprawdę trudno się oderwać. Zupa krem z marchewki i mlekiem kokosowym to jedno z tych dań, które zaskakuje prostotą, a jednocześnie zachwyca bogactwem smaku. Kremowa konsystencja, słodycz marchewki przełamana lekką pikantnością chilli i delikatnym aromatem mleka kokosowego powodują, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie, które świetnie rozgrzewa i syci, a przy tym jest lekkie i zdrowe.
ZupaPrzełóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchew to warzywo wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Dostarcza witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, magnez i wapń. Dzięki temu wspiera odporność, wzrok, skórę i prawidłową pracę układu nerwowego. Połączenie jej z mlekiem kokosowym daje nie tylko kremową konsystencję, ale także zdrowe tłuszcze i dodatkową porcję energii.

Wyjątkowy charakter nadaje tu papryczka chilli. Jej ostrość różni się w zależności od odmiany, dlatego zawsze warto spróbować kawałek przed dodaniem do zupy. Nawet niewielka ilość potrafi nadać potrawie wyrazu, tak jak w tym przypadku, kiedy delikatnie pikantna nuta świetnie zrównoważyła naturalną słodycz marchewki. Jeśli jednak lubisz mocniejsze wrażenia, możesz spokojnie dodać więcej chilli i uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty efekt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsem

To danie idealnie sprawdzi się zarówno na lekki obiad, jak i kolację. Podane z chrupiącym pieczywem lub świeżą kolendrą staje się pełnym, aromatycznym posiłkiem, który nie tylko smakuje obłędnie, ale też dostarcza wiele cennych składników. Ta wersja zupy marchewkowej pokazuje, że nawet najprostsze warzywo może stać się wyjątkowym doświadczeniem smakowym. Jeśli wolisz łagodniejsze w smaku zupy kremy marchewkowe – sprawdź przepis na zupę krem z marchwi z jogurtem. Jak zrobić zupę krem z marchewki z mleczkiem kokosowym?

Przepis na zupę krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • 2 cm imbiru,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • curry,
  • sól, pieprz,
  • woda.
Zupa krem z marchwi z mlekiem kokosowym przepis
Pokrój pozostałe składniki i podsmaż je z przyprawami

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki (około 2 cm). Cebulę obierz i drobno pokrój. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Paprykę chilli (ilość dostosuj do własnych preferencji smakowych) umyj, osusz i bardzo drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę.
  3. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj chilli i imbir. Dopraw do smaku curry. Smaż jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając.
  4. Następnie włóż do garnka pokrojoną marchewkę i dolej taką ilość wody, aby przykryć około 3/4 zawartości garnka. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 10-15 minut. 
  5. W razie potrzeby dolej trochę wody lub odlej nadmiar tuż przed blendowaniem. Gdy marchewka będzie już miękka, rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. 
  6. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, to dolej trochę wody i wymieszaj. Spróbuj i dopraw według uznania solą oraz pieprzem.
  7. Dodaj mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj lub ponownie zblenduj. Nałóż na talerz.
Zupa krem z marchwi z mlekiem kokosowym przepis
Włóż marchewkę, wlej wodę i podduś do miękkości, a następnie zblenduj
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy