Najbardziej chrupiącą surówkę robię z marchewki. Wyrazisty sos dodaje jej smaku

Surówki często wydają się nudnym dodatkiem do obiadu, ale nie musi tak być. Odpowiednio przygotowana potrafi skraść show i sprawić, że cała rodzina chętnie będzie dokładać ją do talerza. Ta z marchewki może okazać się prawdziwym odkryciem na twoim stole.

Dobrze przygotowana surówka z marchewki zachwyci cię smakiemDobrze przygotowana surówka z marchewki zachwyci cię smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe

Choć dla wielu osób mięso jest najważniejszą częścią posiłku, to odpowiednio przygotowana surówka może cię zaskoczyć. Wystarczy, że dobrze połączysz smaki i przede wszystkim zadbasz o odpowiednie przyprawienie. Surówka przestanie być tylko tłem dla głównego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Marchewka – królowa surówek

Marchewka od lat gości na polskich stołach — jest smaczna, łatwo dostępna i pełna cennych składników odżywczych. Surówki z marchewki są szybkie do przygotowania, chrupiące i lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

To naturalne źródło beta-karotenu, witamin C i K oraz błonnika, które wspierają odporność, skórę i wzrok. Nie bez powodu warzywo to polecane jest przez dietetyków — beta-karoten przekształcany w organizmie w witaminę A korzystnie wpływa na kondycję oczu i cery.

Surówka z marchewki - Pyszności
Surówka z marchewki - Pyszności © Canva | ra3rn

Co więcej, marchewka jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o linię. Dużą zaletą marchewki jest też jej uniwersalność, bo dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, kwaśnymi, jak i ostrymi dodatkami. Pasuje do jabłek, cytrusów, czosnku, orientalnych przypraw i ziół. Dzięki temu łatwo stworzyć z niej surówkę, która nigdy się nie znudzi. Włączenie jej do codziennego menu to prosty i smaczny sposób na zdrowszy obiad.

Przyprawienie surówek

Przyprawienie surówek wymaga wyczucia – warto postawić na połączenie kwaśnego i słodkiego smaku. Najprostszy sos to mieszanka soku z cytryny, odrobiny miodu, oliwy i szczypty soli. Można dodać też musztardę, jogurt naturalny lub majonez, by uzyskać bardziej kremową konsystencję. Dla podkręcenia smaku sprawdzą się świeże zioła, np. natka pietruszki czy koperek, które wystarczy drobno pokroić i wrzucić do surówki. Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać płatki chili, lub łyżeczkę srirachy.

Przepis na surówkę z marchewki:

Składniki:

  • 300 g marchewki,
  • 10 g świeżego imbiru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka oleju roślinnego (np. sezamowego),
  • łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • 10 g sezamu, szczypta chili (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka listków mięty lub kolendry do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach tarki albo pokrój w cienkie paski.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj sok z cytryny, olej, sos sojowy, imbir, syrop klonowy oraz przyprawy.
  3. Polej sosem marchewkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj sezam i delikatnie przemieszaj.
  5. Odstaw na 10–15 minut, żeby smaki się przegryzły.
  6. Przed podaniem posyp świeżą miętą lub kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis