Najbardziej chrupiącą surówkę robię z marchewki. Wyrazisty sos dodaje jej smaku

Surówki często wydają się nudnym dodatkiem do obiadu, ale nie musi tak być. Odpowiednio przygotowana potrafi skraść show i sprawić, że cała rodzina chętnie będzie dokładać ją do talerza. Ta z marchewki może okazać się prawdziwym odkryciem na twoim stole.

Dobrze przygotowana surówka z marchewki zachwyci cię smakiemDobrze przygotowana surówka z marchewki zachwyci cię smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe

Choć dla wielu osób mięso jest najważniejszą częścią posiłku, to odpowiednio przygotowana surówka może cię zaskoczyć. Wystarczy, że dobrze połączysz smaki i przede wszystkim zadbasz o odpowiednie przyprawienie. Surówka przestanie być tylko tłem dla głównego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Marchewka – królowa surówek

Marchewka od lat gości na polskich stołach — jest smaczna, łatwo dostępna i pełna cennych składników odżywczych. Surówki z marchewki są szybkie do przygotowania, chrupiące i lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

To naturalne źródło beta-karotenu, witamin C i K oraz błonnika, które wspierają odporność, skórę i wzrok. Nie bez powodu warzywo to polecane jest przez dietetyków — beta-karoten przekształcany w organizmie w witaminę A korzystnie wpływa na kondycję oczu i cery.

Surówka z marchewki - Pyszności
Surówka z marchewki - Pyszności © Canva | ra3rn

Co więcej, marchewka jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o linię. Dużą zaletą marchewki jest też jej uniwersalność, bo dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, kwaśnymi, jak i ostrymi dodatkami. Pasuje do jabłek, cytrusów, czosnku, orientalnych przypraw i ziół. Dzięki temu łatwo stworzyć z niej surówkę, która nigdy się nie znudzi. Włączenie jej do codziennego menu to prosty i smaczny sposób na zdrowszy obiad.

Przyprawienie surówek

Przyprawienie surówek wymaga wyczucia – warto postawić na połączenie kwaśnego i słodkiego smaku. Najprostszy sos to mieszanka soku z cytryny, odrobiny miodu, oliwy i szczypty soli. Można dodać też musztardę, jogurt naturalny lub majonez, by uzyskać bardziej kremową konsystencję. Dla podkręcenia smaku sprawdzą się świeże zioła, np. natka pietruszki czy koperek, które wystarczy drobno pokroić i wrzucić do surówki. Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać płatki chili, lub łyżeczkę srirachy.

Przepis na surówkę z marchewki:

Składniki:

  • 300 g marchewki,
  • 10 g świeżego imbiru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka oleju roślinnego (np. sezamowego),
  • łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • 10 g sezamu, szczypta chili (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka listków mięty lub kolendry do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach tarki albo pokrój w cienkie paski.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj sok z cytryny, olej, sos sojowy, imbir, syrop klonowy oraz przyprawy.
  3. Polej sosem marchewkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj sezam i delikatnie przemieszaj.
  5. Odstaw na 10–15 minut, żeby smaki się przegryzły.
  6. Przed podaniem posyp świeżą miętą lub kolendrą.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯