Poszatkowaną pekińską zalewam pysznym zielonym sosem. Ta surówka to prawdziwy letni sztos

Nie ma obiadu bez pysznej surówki. Zamiast jednak znów robić nudną kapustę z marchewką, postaw na pyszną pekińską z zielonym sosem. Chrupie, aż miło.

Surówka z kapusty pekińskiej z prostmy sosemSurówka z kapusty pekińskiej z prostmy sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Do jedzenia tej surówki nikogo nie trzeba zachęcać, a i nieraz z miski znika szybciej niż kotlety z talerza. Prosta kapusta pekińska zyskuje nowy smak, a sekret tkwi w prostym, zielonym sosie. Kremowy dressing na bazie jogurtu i natki pietruszki podkręcam dodatkowo odrobiną mięty. To najlepszy dodatek do letnich obiadów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę

Surówka z pekińskiej z sosem

Ta prosta surówka to kwintesencja lata. Jest zielona, rześka, chrupiąca i lekka. Świetnie sprawdzi się zarówno do tradycyjnego schabowego, nowoczesnego kotleta siekanego, szybkiego jajka sadzonego, jak i w roli zdrowej przekąski i dodatku do mięs z grilla. W moim domu robi furorę, nawet dzieci nie marudzą, że nie chcą jeść "tego zielonego".

Kapusta pekińska to doskonała baza surówek do obiadu
Kapusta pekińska to doskonała baza surówek do obiadu © Pixabay

Połączenie kapusty pekińskiej z sosem dodaje jej soczystości. Surówka jest dzięki temu mokra, nabiera więcej smaku, a po schłodzeniu w lodówce wspaniale orzeźwia. Świeża mięta to kropka nad i, która dodaje nieoczywistej, rześkiej słodyczy.

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej

Zielony sos do sałatki:

  • 350 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
  • 5-6 listków mięty,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę oraz miętę posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Wszystkie składniki na zielony sos umieść w miseczce i wymieszaj. Możesz też sięgnąć po blender, aby sos był idealnie gładki.
  3. Odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
  4. Kapustę pekińską oczyść z zewnętrznych liści, przekrój wzdłuż na pół, a następnie drobno poszatkuj.
  5. Przełóż do miski.
  6. Wlej przygotowany dressing i dokładnie wymieszaj z kapustą, tak aby każdy kawałek był pokryty sosem.
  7. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Surówkę z pekińskiej możesz jeść od razu, ale najlepiej jest wstawić ją na pół godziny do lodówki. Miętę możesz dodawać stopniowo do sosu, by dopasować ilość do swoich preferencji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa