Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa

Warstwowe sałatki wyglądają efektownie w przejrzystych miskach. Ta na dodatek smakuje tak dobrze, że nawet o wyglądzie szybko wszyscy zapominają.

Sałatka z kapusty pekińskiej z ananasem jest lepsza niż gyrosSałatka z kapusty pekińskiej z ananasem jest lepsza niż gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Ewa Malinowska

Sałatka gyrosowa może się schować, gdy na stół wjeżdża ta sałatka z kapustą pekińską. Na pierwszy rzut oka można się pomylić, ale dokładniejsze zerknięcie na warstwy zdradzi, że jedną z nich stanowią kawałki słodkiego, soczystego ananasa z puszki. Do tego kurczak, sałata, kukurydza, sos z delikatną nutą czosnku i zachwyty murowane. Nawet wśród tych, którzy na widok pizzy z ananasem nie mogą powstrzymać oburzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Sałatka z kapusty pekińskiej z ananasem

Ta sałatka to niekwestionowana królowa każdej imprezy i rodzinnych spotkań. Gdy tylko pojawia się na stole, wszyscy tęsknie zerkają w jej kierunku, czekając na pierwszego śmiałka, który pierwszy zburzy misterną konstrukcję warstw. Później akcja dzieje się już błyskawicznie, a ja do kuchni szybko muszę wynieść pustą miskę.

Sałatkę możesz serwować w warstwach lub wymieszaną
Sałatkę możesz serwować w warstwach lub wymieszaną © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Sekret tkwi w dodatku ananasa, który dodaje słodkości i świeżości. Świetnie komponuje się z chrupiącym warzywami i soczystym kurczakiem. Jeśli jednak nie jesteś fanem układania warstw, możesz serwować ją już wymieszaną. Smakuje równie dobrze i wciąż zbiera same pochwały.

Jeśli nie lubisz surowej cebuli, możesz ją krótko sparzyć wrzątkiem, a następnie zahartować zimną wodą. Dzięki temu straci swoją mocną, wyrazistą ostrość.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka ananasa,

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj kurczaka z przyprawą do gyrosa oraz odrobiną pieprzu.
  2. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu odstaw do przestudzenia.
  3. W międzyczasie poszatkuj kapustę pekińską. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Odsącz kukurydzę i ananasa. Jeśli masz ananasa w plastrach, pokrój je w kostkę.
  4. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem. Dodaj przeciśnięty czosnek. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  5. Do dużej, przezroczystej miski układaj warstwy: połowa kapusty, cebula, kurczak, kukurydza, połowa sosu, ananas, pozostała pekińska i reszta sosu.
  6. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły, a sałatka dobrze schłodziła.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji