Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa

Warstwowe sałatki wyglądają efektownie w przejrzystych miskach. Ta na dodatek smakuje tak dobrze, że nawet o wyglądzie szybko wszyscy zapominają.

Sałatka z kapusty pekińskiej z ananasem jest lepsza niż gyrosSałatka z kapusty pekińskiej z ananasem jest lepsza niż gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Ewa Malinowska

Sałatka gyrosowa może się schować, gdy na stół wjeżdża ta sałatka z kapustą pekińską. Na pierwszy rzut oka można się pomylić, ale dokładniejsze zerknięcie na warstwy zdradzi, że jedną z nich stanowią kawałki słodkiego, soczystego ananasa z puszki. Do tego kurczak, sałata, kukurydza, sos z delikatną nutą czosnku i zachwyty murowane. Nawet wśród tych, którzy na widok pizzy z ananasem nie mogą powstrzymać oburzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Sałatka z kapusty pekińskiej z ananasem

Ta sałatka to niekwestionowana królowa każdej imprezy i rodzinnych spotkań. Gdy tylko pojawia się na stole, wszyscy tęsknie zerkają w jej kierunku, czekając na pierwszego śmiałka, który pierwszy zburzy misterną konstrukcję warstw. Później akcja dzieje się już błyskawicznie, a ja do kuchni szybko muszę wynieść pustą miskę.

Sałatkę możesz serwować w warstwach lub wymieszaną
Sałatkę możesz serwować w warstwach lub wymieszaną © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Sekret tkwi w dodatku ananasa, który dodaje słodkości i świeżości. Świetnie komponuje się z chrupiącym warzywami i soczystym kurczakiem. Jeśli jednak nie jesteś fanem układania warstw, możesz serwować ją już wymieszaną. Smakuje równie dobrze i wciąż zbiera same pochwały.

Jeśli nie lubisz surowej cebuli, możesz ją krótko sparzyć wrzątkiem, a następnie zahartować zimną wodą. Dzięki temu straci swoją mocną, wyrazistą ostrość.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka ananasa,

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj kurczaka z przyprawą do gyrosa oraz odrobiną pieprzu.
  2. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu odstaw do przestudzenia.
  3. W międzyczasie poszatkuj kapustę pekińską. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Odsącz kukurydzę i ananasa. Jeśli masz ananasa w plastrach, pokrój je w kostkę.
  4. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem. Dodaj przeciśnięty czosnek. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  5. Do dużej, przezroczystej miski układaj warstwy: połowa kapusty, cebula, kurczak, kukurydza, połowa sosu, ananas, pozostała pekińska i reszta sosu.
  6. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły, a sałatka dobrze schłodziła.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀