Hitowy przepis na sałatkę. Ze stołu zawsze znika jako pierwsza

Którą sałatkę można określić jako imprezowy hit? To bez wątpienia sałatka gyros, która zawsze ze stołu znika jako pierwsza. Stanowi element niemal każdego większego spotkania. Jest pyszna, aromatyczna i kolorowa. To królowa każdego święta, ale można ją zrobić również bez okazji.

ObrazekSałatka gyros - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kulinarne przygody
Karol Wiak

Analizując najlepsze sałatki na imprezę czy święta, trzeba podkreślić, że masz tu do czynienia z naprawdę pełną różnorodnością. Za jedną z popularnych opcji uchodzi tu sałatka jarzynowa. Jest jednak taka przekąska, która śmiało może konkurować z tą popularną sałatką na Wielkanoc. A jest nią sałatka gyros, przez wielu określana jako "królowa każdej imprezy". A skoro ma to być ten najlepszy przepis na sałatkę, to postanowiliśmy zaprezentować ci tę recepturę, która jest gwarantem smaku i prostoty przygotowania.

Sałatka gyros - hit każdej imprezy!

W twojej głowie często krążą myśli jakie sałatki na imprezę można przygotować? Książki kucharskie i inne poradniki kulinarne, z pewnością podpowiedzą ci, że może to być sałatka z tortellini, makaronowa, jarzynowa czy sałatka owocowa. Jest jednak danie, które uchodzi za to najpopularniejsze. Należy tu zaliczyć sałatkę gyros, która jest "królową każdej imprezy". Co ważne, można ją przygotować w wersji makaronowej lub w wersji warzywnej.

Obrazek
Sałatka gyros - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki

W tym drugim przypadku, podstawą będzie kapusta pekińska. Przepis na sałatkę gyros jest naprawdę prosty. W tym artykule postanowiliśmy zaprezentować ci recepturę na sałatkę w wersji warzywnej. Możesz być pewny tego, że zachwyci ona wszystkich twoich domowników i gości. Połączenie popularnych warzyw i mięsa z kurczaka, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Sałatka gyros - najlepszy przepis

Skoro sałatka gyros to "królowa każdej imprezy", to jak na królową przystało, zasługuje ona na szacunek i czas, który musisz jej poświęcić. Bez obaw - jest prosta w przygotowaniu, a cały proces zajmie ci zaledwie parę chwil. Efekt końcowy warty jest zachodu i to niezależenie od tego, czy przygotowujesz sałatki na imprezę czy zupełnie inną okazję.

Składniki:

  • 300 g kapusty pekińskiej
  • przyprawa do kurczaka
  • czosnek granulowany
  • około 300 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 pomidory
  • kukurydza z puszki
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ogórki konserwowe
  • 100 g ketchupu
  • około 100 g majonezu
  • 5 łyżek oleju.
Obrazek
Smażenie kurczaka - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Kasieńki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pierś z kurczaka w paski i przypraw ją przyprawą do kurczaka. Podsmaż na patelni i następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotuj sos. W naczyniu wymieszaj sos, ketchup, majonez, czosnek granulowany lub świeży czosnek.
  3. Pokrój kapustę pekińską w paski, a pomidory, cebulę i ogórki w kostkę. Kukurydzę odcedź.
  4. Ułóż składniki warstwowo w misce. Rozpocznij od kapusty, następnie dodaj pozostałe warzywa i kurczaka. Warstwy przekładaj co jakiś czas - sosem. Smacznego!

A co powiesz na sałatkę porową z serem i kukurydzą? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟