Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!

Trudno o bardziej klasyczne śniadanie niż jajka w najróżniejszych formach. Jajecznica zaś należy do moich absolutnych ulubieńców, a od kiedy spróbowałam wersji po bałkańsku, nie mam już ochoty jeść żadnej innej.

Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatycznaJajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie dość, że jest banalnie prosta, to jeszcze smaczna i pełna wyrazistego aromatu. Dzięki takim dodatkom jak papryka i pomidory, jajecznica po bałkańsku ma piękny, intensywny kolor, który od razu zdradza, że to nie klasyczna wersja, jaką najczęściej spotykamy w Polsce.

Podobnie jak nasza, jest jednak świetnym wyborem na śniadanie. Sycąca i bogata w białko oraz tłuszcze, stanowi doskonały posiłek na rozpoczęcie dnia, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie i tych, którzy szukają alternatywy dla klasycznych smaków.

Kurczak w carpionie. Usmażone mięso w panierce trzeba zamarynować

Bałkańska jajecznica idealna na śniadanie

Jajecznica po bałkańsku różni się od naszej klasycznej nie tylko składnikami, ale także sposobem przygotowania. Najpierw oddzielasz białka od żółtek i tylko białka łączysz z warzywami, tworząc zwartą, aromatyczną bazę. Żółtka dodajesz na końcu - tak, aby pozostały w całości i lekko się ścięły, co daje efekt kremowego środka.

Całość smażysz na oliwie z oliwek, co nadaje potrawie śródziemnomorski charakter - w przeciwieństwie do polskiej jajecznicy, którą zwykle przygotowuje się na maśle klarowanym i podaje w bardziej minimalistycznej formie. Obie wersje mają swoich zwolenników, ale jeśli na co dzień jesz tradycyjną jajecznicę z cebulą i boczkiem, to wersja bałkańska również ci posmakuje.

Przepis na jajecznicę po bałkańsku

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 ml oliwy z oliwek,
  • 1 pęczek szczypiorku lub natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę obierz i posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę razem z czosnkiem.
  5. Smaż przez chwilę, aż cebula się zeszkli, po czym dodaj paprykę i pomidory.
  6. Dopraw słodką papryką, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa całkowicie zmiękną i zaczną się rozpadać, tworząc jednolitą masę.
  7. Oddziel białka od żółtek i wlej je do warzyw; energicznie zamieszaj.
  8. Kiedy zaczną się ścinać, delikatnie dodaj żółtka, starając się ich nie rozbić.
  9. Przykryj patelnię pokrywką i podsmaż jeszcze przez chwilę.
  10. Na koniec posyp wszystko posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
  11. Dopraw do smaku szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność