Ciocia na imprezę przyniosła bananówki. O ostatnią sztukę wszyscy się pokłócili

Nie ma rodzinnej imprezy bez bananówek. Słodkie koreczki kochają dzieci i przepadają za nimi dorośli, więc warto zrobić naprawdę porządną porcję. Przepis jest prosty i szybki, a smakuje tak dobrze, że bananówki ze stołu znikną szybciej niż ciasto.

BananówkiBananówki
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Ewa Malinowska

Moja ciocia robi je na każdą imprezę i bez względu na to, ile sztuk przywiezie, wraca zawsze z samymi wykałaczkami. Bananówki to idealny patent na ekspresowy deser bez pieczenia, który rozkocha w sobie wszystkie pokolenia. Jest słodko, bananowo, czekoladowo i po prostu przepysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Bananówki - słodka przekąska na imprezę

Przygotowanie to sprawa tak prosta, że poradzi sobie z nimi nawet dziecko. Wystarczy kilka prostych składników i zwykłe wykałaczki, by zaskoczyć bliskich nietypową przekąską. Najlepiej wybrać banany, które jeszcze nie mają plam i nie są zbyt miękkie, by nie rozpadały się po nadzianiu na patyczek.

Bananówki - Pyszności
Bananówki - Pyszności © archiwum prywatne

Najlepszym dowodem na to, jak popularny jest to deser w moim domu, jest to, że kartka z recepturą jest już trudna do rozczytania ze względu na plamy po czekoladzie. Bananowe koreczki sprawdzą się na mniejsze i większe okazje, bo ich smak od razu zjednuje sobie serca.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka dodaj masło i połamaną na kawałki czekoladę.
  2. Rozpuść całość, aż powstanie jednolita masa.
  3. Banany obierz i pokrój w kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Powinny być na tyle grube, by smak był wyczuwalny, ale jednocześnie by zmieściły się na wykałaczce wraz z biszkoptami.
  4. Blaszkę wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  5. Na wykałaczkę nadziej biszkopt płaską stroną do dołu. Następnie od góry dodaj banana i przykryj ponownie biszkoptem.
  6. Zanurz w czekoladzie, polewając łyżką tak, by pokryła całą bananówkę.
  7. Posyp wiórkami kokosowymi i odłóż, aby czekolada zastygła.

Bananówki są już gotowe do jedzenia. Uczciwie ostrzegam jednak, że na jednej sztuce zdecydowanie się nie skończy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kurki mają bardzo cenną właściwość. Dlatego najlepiej spożywać je w takiej formie
Kurki mają bardzo cenną właściwość. Dlatego najlepiej spożywać je w takiej formie
Szybkie ciasteczka od Strzelczyka. Smakują jak mini szarlotki
Szybkie ciasteczka od Strzelczyka. Smakują jak mini szarlotki
Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto