Smak ciasta drożdżowego babci pamiętam do dziś. W końcu znalazłam jej stary zeszyt z przepisami i zrobiłam sama
Moja babcia to absolutna mistrzyni ciasta drożdżowego. Jego zapach wypełniał cały dom w sobotnie południe, kusząc domowników. Ciasto zawsze idealnie wyrastało, było mięciutkie i puszyste. Po latach znalazłam jej przepis i już nigdy nie upiekłam drożdżowego inaczej.
25.09.2024 10:38
Ciasto drożdżowe, chociaż pozornie proste, lubi płatać figle nawet doświadczonym gospodyniom. Tutaj nie urośnie, tam będzie zakalec, czasem się wysuszy i słodkie rozczarowanie gotowe. Wszystkiego można jednak uniknąć, gdy pod ręką jest sprawdzony przez lata przepis. Od kiedy znalazłam stary zeszyt mojej babci i piekę drożdżowe według jej receptury, nigdy nie byłam rozczarowana efektem końcowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Pachnie tak, że od razu w brzuchy zaczyna burczeć. Zjeść je można na podwieczorek lub zapakować ze sobą do pracy zamiast drożdżówki, chociaż ciężko powstrzymać się od zjedzenia całej blaszki ciasta. Jesienią do ciasta drożdżowego obowiązkowo dorzucam śliwki, tak jak robiła to moja babcia.
Wymyślne desery z bezami i kremami czy popularne jesienią cynamonki mogą się schować, gdy na stole pojawia się to ciasto. I nic w tym dziwnego, bo w puszystej masie i słodkich śliwkach zaklęty jest nie tylko smak, ale również spora doza sentymentu i miłości.
Składniki:
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 80 g masła, roztopionego,
- 35 g drożdży świeżych,
- 150 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 kg śliwek.
Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej,
- 120 g zimnego masła,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Podgrzej połowę mleka i rozpuść w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
- Do dużej miski przełóż zaczyn, dodaj mąkę, jajka, roztopione masło, pozostałe mleko i cukier i wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i odklei się od ścianek miski.
- Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Śliwki przekrój na pół i usuń pestki.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ułóż połówki śliwek, skórką do dołu. Posyp obficie przygotowaną kruszonką.
- Piecz przez ok. 50-60 minut w 170 st. Celsjusza, aż do suchego patyczka.
Po tym czasie odstaw ciasto do wystudzenia. Następnie podziel na porcje i zajadaj. Smacznego!