Smak ciasta drożdżowego babci pamiętam do dziś. W końcu znalazłam jej stary zeszyt z przepisami i zrobiłam sama

Moja babcia to absolutna mistrzyni ciasta drożdżowego. Jego zapach wypełniał cały dom w sobotnie południe, kusząc domowników. Ciasto zawsze idealnie wyrastało, było mięciutkie i puszyste. Po latach znalazłam jej przepis i już nigdy nie upiekłam drożdżowego inaczej.

Ciasto drożdżowe - PysznościCiasto drożdżowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne
Ewa Malinowska

Ciasto drożdżowe, chociaż pozornie proste, lubi płatać figle nawet doświadczonym gospodyniom. Tutaj nie urośnie, tam będzie zakalec, czasem się wysuszy i słodkie rozczarowanie gotowe. Wszystkiego można jednak uniknąć, gdy pod ręką jest sprawdzony przez lata przepis. Od kiedy znalazłam stary zeszyt mojej babci i piekę drożdżowe według jej receptury, nigdy nie byłam rozczarowana efektem końcowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Pachnie tak, że od razu w brzuchy zaczyna burczeć. Zjeść je można na podwieczorek lub zapakować ze sobą do pracy zamiast drożdżówki, chociaż ciężko powstrzymać się od zjedzenia całej blaszki ciasta. Jesienią do ciasta drożdżowego obowiązkowo dorzucam śliwki, tak jak robiła to moja babcia.

Ciasto ze śliwkami - Pyszności
Ciasto ze śliwkami - Pyszności © Adobe Stock

Wymyślne desery z bezami i kremami czy popularne jesienią cynamonki mogą się schować, gdy na stole pojawia się to ciasto. I nic w tym dziwnego, bo w puszystej masie i słodkich śliwkach zaklęty jest nie tylko smak, ale również spora doza sentymentu i miłości.

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 80 g masła, roztopionego,
  • 35 g drożdży świeżych,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 kg śliwek.

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej połowę mleka i rozpuść w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
  3. Do dużej miski przełóż zaczyn, dodaj mąkę, jajka, roztopione masło, pozostałe mleko i cukier i wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i odklei się od ścianek miski.
  4. Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki.
  6. W misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę.
  7. Wyrośnięte ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Ułóż połówki śliwek, skórką do dołu. Posyp obficie przygotowaną kruszonką.
  9. Piecz przez ok. 50-60 minut w 170 st. Celsjusza, aż do suchego patyczka.

Po tym czasie odstaw ciasto do wystudzenia. Następnie podziel na porcje i zajadaj. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kurki mają bardzo cenną właściwość. Dlatego najlepiej spożywać je w takiej formie
Kurki mają bardzo cenną właściwość. Dlatego najlepiej spożywać je w takiej formie
Szybkie ciasteczka od Strzelczyka. Smakują jak mini szarlotki
Szybkie ciasteczka od Strzelczyka. Smakują jak mini szarlotki
Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Polacy nie wiedzą, co z nimi zrobić. Włosi pieką prosty placek do kawy
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Zrobisz ze świeżej żurawiny. Do pieczonych mięs i pasztetu nie ma lepszego sosu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Chrupią jak chipsy, ale nie są smażone. Idealne jako przekąska do filmu
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Pierwszy raz jadłam w Gruzji. Przysmak, który sprawia, że mózg działa jak komputer
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Tym deserem zajadały się już nasze prababcie. Dziś mało kto o nim pamięta
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Zapomniana śląska zupa. Doskonale rozgrzewa i działa jak booster na jelita
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Jesienią często robię taką kapustę do obiadu. Nie ma nawet porównania z innymi dodatkami
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto
Goście zaskoczyli mnie wizytą. W parę chwil przygotowałem puszyste i aromatyczne ciasto