Przed wojną był największym przysmakiem w Polsce. Teraz zachwyca się nim cały świat
Tort szwarcwaldzki, potocznie nazywany czarnym lasem, to czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładane bitą śmietaną i wiśniami. Początkowo tort szwarcwaldzki znany był jako słodki regionalny deser, ale od XX wieku brylował już wśród najpopularniejszych niemieckich ciast. W Polsce z kolei serwowano go już w przedwojennych warszawskich kawiarniach, a obecnie występuje nierzadko w roli tortu weselnego.
24.09.2024 13:43
Tort szwarcwaldzki to klasyk wśród niemieckich ciast, ale znany i ceniony jest na całym świecie. Deser ten składa się z wiśni, kakaowych blatów ciasta nasączonych syropem wiśniowym i wiśniową wódką Kirsch, bitej śmietany oraz czekolady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort szwarcwaldzki - specjał z Niemiec uwielbiany na całym świecie
Ciasto szwarcwaldzkie było popularnym deserem już w XIX wieku, choć pierwszy precyzyjny przepis na Schwarzwälder Kirschtorte został opublikowany w 1930 r. Dokładne źródło pochodzenia tego specjału nie jest pewne i niekoniecznie można je powiązać bezpośrednio ze Schwarzwaldem. Kombinacja wiśni, śmietany i wiśniówki była znana już w XIX wieku, ale raczej jako deser składający się z kandyzowanych wiśni i czereśni serwowanych ze śmietaną, czasem również z dodatkiem wiśniówki. Tort szwarcwaldzki mógł być więc jego poprzednikiem, wykonanym początkowo z ciasta biszkoptowego, wiśni oraz orzechów, często zestawionych z kremem.
Pierwszy znany przepis przypisuje się cukiernikowi Josefowi Kellerowi, który pracował dla nieistniejącego już Café Agner w Bad Godesberg w 1915 r. Receptura sporządzona przez Kellera w 1927 r. zawierała jedynie jedną warstwę kremowo-czekoladowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem whisky. W dokumentach przechowywanych w archiwum Tübingen wspomina się, że twórcą tortu jest cukiernik Erwin Hildenbrand z Café Walz w Tybindze, która w latach 1818-1924 należała do okręgu szwarcwaldzkiego.
Tort szwarcwaldzki. Przepis
Składniki:
- 7 jajek,
- 200 g drobnego cukru,
- 40 g kakao,
- 110 g mąki tortowej,
- 750 g wiśni bez pestek,
- 350 g konfitury wiśniowej,
- 50 ml wiśniówki,
- 75 ml soku z wiśni,
- 750 ml śmietany kremówki (36 proc.),
- 50 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50 g czekolady mlecznej,
- około 15 wiśni lub czereśni z ogonkami.
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek (jajka powinny być w temp. pokojowej). Następnie ubij białka, pod koniec stopniowo dodając cukier.
- Kiedy piana będzie sztywna, dodaj żółtka, nie przerywając ubijania.
- Kakao i mąkę przesiej i partiami dodaj składniki suche do masy z ubitych białek. Całość delikatnie zamieszaj szpatułką.
- Ciasto wylej do tortownicy (24 cm) i piecz przez 40 minut w 170 st. C.
- Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go na ziemię z wysokości ok. 50 cm, nie wyjmując z tortownicy (dzięki temu nie opadnie). Biszkopt odstaw do wystudzenia.
- Następnie długim nożem przekrój biszkopt na trzy blaty. Każdy nasącz ponczem z wiśniówki i soku z wiśni.
- Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Przestudzoną, rozpuszczoną żelatynę wlej do ubitej kremówki. Delikatnie całość zamieszaj.
- Pierwszy blat posmaruj 1/3 konfitury, rozłóż równomiernie połowę wiśni i 1/3 bitej śmietany. Następnie połóż drugi blat i powtórz wszystkie czynności. Na trzecim blacie rozsmaruj najpierw konfiturę, a potem bitą śmietanę.
- Całość oprósz czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach.
- Tort szwarcwaldzki udekoruj owocami z ogonkami.