PoradyNie wyrzucaj ich. Działają jak termofor i odstraszają owady

Nie wyrzucaj ich. Działają jak termofor i odstraszają owady

Wiśnie są smaczne i zdrowe – o tym mówi się już od dawna. Niewiele jednak mówi się o tym, że pestki też mają lecznicze właściwości. Nie są one zbędnym odpadem, można z nich zrobić różnorodne napoje i wykorzystać na wiele praktycznych sposobów.

Pestki wiśni i ich zastosowanie
Pestki wiśni i ich zastosowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | oleg_doroshenko

18.09.2024 14:05

Małe i niepozorne kuleczki o wielu zastosowaniach

Owoce wiśni mają bardzo cenne właściwości zdrowotne, zawierają wiele witamin (np. z grupy B, witaminę C, E, A, H i P) oraz minerałów. Z pestkami sytuacja wygląda trochę inaczej — nie należy ich jeść, za to można wykorzystać na wiele praktycznych sposobów.

W każdej pestce wiśni znajduje się potas, miedź, fluor, fosfolipidy, tokoferole, a także kwasy pantotenowe i tłuszczowe. Z tego względu warto na ich bazie przygotować przetwory, które są pomocne w leczeniu rozmaitych dolegliwości. Z pestek można zrobić np. oleje, korzystnie działające na metabolizm, a także likiery, nalewki, kompoty i inne napoje. Doskonale nadają się również na okłady, można je zastosować nawet jako środek odstraszający owady lub zabawkę sensoryczną dla dziecka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od czerwca do września trwa sezon na wiśnie. Można zatem cieszyć się jeszcze smakiem tych pysznych i zdrowych owoców, ale warto też skorzystać z dobrodziejstw, jakie niosą pestki. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj ich do śmieci i sprawdź, do czego jeszcze mogą się przydać.

Pestki wiśni – przykłady zastosowań

1. Napar

Pestki wiśni świetnie nadają się do przygotowania zdrowego naparu. Jak go przyrządzić? Wystarczy zagotować 200 ml wody i zalać nim 5 g pestek. Całość pozostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do spożycia. Poleca się picie maksymalnie trzy razy w ciągu dnia, po 10 ml.

2. Kompot

Na bazie pestek wiśni sporządzimy także smaczny kompot. Potrzebujemy 150 g wiśni, 0,7 l wrzątku, cukier, gałązkę mięty i szczyptę kardamonu. Wiśnie myjemy i pozbawiamy pestek. Następnie wkładamy pestki do woreczka z gazą i dodajemy wrzątek, gotujemy całość około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pestki. W dalszej kolejności mieszamy wiśnie z cukrem (ilość cukru niech będzie dopasowana do indywidualnego poczucia słodkości), z miętą i z odrobiną kardamonu. Gotujemy całość przez godzinę.

3. Nalewka

Nalewka z wiśni z pestkami, czyli tak zwana pestkówka, to doskonały trunek i w dodatku prosty w przygotowaniu. Nalewkę przygotowuje się na bazie soczystych i lekko kwaskowych wiśni, spirytusu, wody i cukru. Łącząc te wszystkie składniki, tworzy się doskonały smak — delikatnie migdałowy, który powstaje za sprawą zawartej w pestkach amigdalinie. Niestety, przy piciu tej pysznej nalewki należy zachować umiar i ostrożność. Wspomniana właśnie amigdalina rozpada się w szkodliwy cyjanowodór. W bardzo dużych ilościach może powodować niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia, m.in. silne zatrucie, uszkodzenie wątroby oraz niewydolność nerek, a także mniej poważne takie jak wymioty, nudności i bóle głowy.

4. Na okłady

Niewiele osób wie o niezwykłej zdolności pestek z wiśni. Otóż potrafią one magazynować ciepło i zimno. Z tego względu warto je wykorzystać do przygotowania okładów — zarówno tych ciepłych, jak i zimnych, ponieważ jedne i drugie pomogą na wiele dolegliwości. Najlepiej z użyciem pestek zrobić domowy termofor. Przygotuj w tym celu bawełniany worek, do środka włóż ok. 2 kg pestek. Wcześniej odpowiednio przygotuj pestki — muszą być oczyszczone i wysuszone (weź pod uwagę, że proces suszenia zajmuje kilka dni).

Okłady na ciepło są skuteczne na ból gardła, karku, stawów i brzucha (także bóle menstruacyjne i kolki niemowlęce). Rozgrzewające okłady przygotuj z użyciem piekarnika lub ciepłego kaloryfera.

Okłady zimne świetnie radzą sobie z wszelkimi opuchnięciami, poparzeniami i stłuczeniami. Przynoszą ulgę podczas gorączki, bólu głowy i ukąszeń po owadach. Najlepiej schłodzić je w zamrażarce.

Zastosowanie pestek wiśni
Zastosowanie pestek wiśni© Adobe Stock | Daniela Baumann

5. Zabawka sensoryczna

Z osuszonych pestek wiśni można zrobić samodzielnie zabawkę dla swojego malucha. Przygotowuje się ją podobnie jak domowy termofor — wystarczy w bawełnianym woreczku zamknąć kilkanaście lub kilkadziesiąt (w zależności od wielkości woreczka) pestek wiśni. Ważne, by woreczek był szczelnie zamknięty (zaszyty), by żadna pestka nie trafiła w trakcie zabawy do buzi dziecka. Taki woreczek sensoryczny świetnie stymuluje zmysły maluszka.

6. Olejek wiśniowy

Kolejne, praktyczne wykorzystanie pestek polega na zrobieniu z nich naturalnego olejku o wiśniowym zapachu. Pestki w tym wypadku należy zmielić na drobny proszek, a następnie włożyć go do słoika z olejem roślinnym (np. oliwa z oliwek będzie dobrym wyborem). Zalane olejem pestki trzeba zostawić na kilka tygodni, które są potrzebne, by zapach przeniknął do oleju. Po upływie tego czasu olejek jest gotowy. Można go stosować zarówno jako dodatek do dań, jak i do pielęgnacji skóry.

7. Środek odstraszający owady

Pestki wiśni pomogą również w przypadku uciążliwych owadów - szczególnie, gdy borykamy się z inwazją mrówek, much czy komarów. Wykazują one działanie odstraszające owady. Jeśli chcemy użyć ich jako naturalny środek przeciwko atakującym owadom, należy umieścić pestki w miejscach, gdzie najczęściej pojawiają się niechciani goście.

pestki owocówpestkiwiśnie
Wybrane dla Ciebie