Napar na lekki brzuszek. Wystarczy zerwać i zaparzyć popularne jesienne kwiatki

Jesień to czas, kiedy natura obdarza nas nie tylko pięknymi widokami, ale także skarbami, które możemy wykorzystać w codziennej pielęgnacji zdrowia. Napar z kwiatów wrzosu to idealny sposób na lekki brzuszek. Wystarczy zerwać te popularne jesienne kwiatki i zaparzyć, by cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami.

Napar z wrzosu - filiżanka, która poprawia samopoczycieNapar z wrzosu - filiżanka, która poprawia samopoczycie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Wrzos, kojarzony głównie z pięknymi, fioletowymi kobiercami pokrywającymi polany i ogrody, ma znacznie więcej do zaoferowania niż tylko walory estetyczne. Jego kwiaty, bogate w naturalne substancje aktywne, od wieków wykorzystywane są w medycynie ludowej. Właściwości wrzosu sprawiają, że napar z jego kwiatów doskonale sprawdzi się w dolegliwościach trawiennych oraz jako środek wspomagający oczyszczanie organizmu.

Przepis na napar z kwiatów wrzosu

Napar z wrzosu to napój o delikatnym smaku i wielu właściwościach zdrowotnych. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a składniki są łatwo dostępne. Wystarczy przygotować świeże lub suszone kwiaty wrzosu (ok 20 g) i szklankę gorącej (wrzącej) wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z pieczonych marchewek z chrupiąca ciecierzycą. Lekka, pożywna i smaczna

Przygotowanie:

  1. Jeśli korzystasz ze świeżych kwiatów wrzosu, delikatnie je opłucz i osusz. W przypadku suszonych kwiatów, są one gotowe do użycia od razu.
  2. Umieść kwiaty wrzosu w filiżance lub małym dzbanku.
  3. Zalej wrzos wrzącą wodą i przykryj naczynie na około 10 minut, aby napar nabrał mocy.
  4. Po tym czasie odcedź napar przez sitko i jest gotowy do picia. Można go dosłodzić miodem lub dodać plasterek cytryny dla wzbogacenia smaku.

Dlaczego warto pić napar z wrzosu?

Napar z wrzosu to doskonały wybór dla osób, które cenią sobie naturalne metody dbania o zdrowie. Jest łagodny dla żołądka, a jednocześnie skuteczny w działaniu. Regularne picie naparu może wspomóc funkcje trawienne, a także przyczynić się do ogólnego wzmocnienia organizmu. Pomaga w walce z niestrawnością, uczuciem ciężkości oraz wzdęciami. Jest również doskonałym środkiem wspomagającym przy stanach zapalnych dróg moczowych oraz ma działanie moczopędne, co pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Co więcej, jest to prosty napój, który można przygotować w każdej chwili, ciesząc się jego delikatnym, ziołowym smakiem.

Ciekawostka: wrzos w medycynie ludowej

Wrzos od wieków był cenionym surowcem w medycynie ludowej. Stosowany nie tylko jako napar, ale także w formie okładów na rany czy kąpieli, miał pomagać w leczeniu stanów zapalnych i łagodzić różnego rodzaju dolegliwości skórne. Dziś wrzos wraca do łask, zwłaszcza wśród osób poszukujących naturalnych metod wspomagania zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej