Zrobiłem i dałem dzieciom zamiast Nutelli. Mówiły, że to najlepszy krem czekoladowy, jaki jadły

Szukasz pysznej i zdrowej alternatywy dla sklepowych kremów czekoladowych? Mam dla ciebie przepis na domową gianduję – włoski przysmak, który podbije podniebienia całej rodziny. Ten krem czekoladowo-orzechowy, o aksamitnej konsystencji i intensywnym smaku, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Przygotujesz go w domu w zaledwie kilka chwil, a satysfakcja z samodzielnie wykonanego przysmaku będzie nieoceniona.

Zrobiłem i dałem dzieciom zamiast Nutelli. Zrobiłem i dałem dzieciom zamiast Nutelli.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Baiba Opule
Marcin Michałowski

Każdy, kto ma dzieci, wie, jak dużą popularnością cieszą się u nich czekoladowe smarowidła. W sklepach półki uginają się od różnorodnych kremów czekoladowych, ale mało kto wie, że istnieje alternatywa, która pochodzi prosto z Włoch. To gianduja, krem czekoladowo-orzechowy, który zachwyca smakiem i prostotą składników. Pewnego dnia postanowiłem zrobić gianduję w domu i zastąpić nią popularną Nutellę. Efekt? Moje dzieci jednogłośnie stwierdziły, że to najlepszy krem czekoladowy, jaki kiedykolwiek jadły.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna tarta z sezonowymi owocami. Sekretem jest jej krem

Co to jest gianduja?

Gianduja to tradycyjny włoski krem pochodzący z regionu Piemontu. Jego nazwa wywodzi się od postaci z ludowej komedii i oznacza dobrze sytuowanego mieszkańca wsi. Ten przepyszny krem powstaje poprzez połączenie wysokiej jakości czekolady z prażonymi orzechami laskowymi. Proporcje składników mogą się nieznacznie różnić, ale najczęściej spotykamy gianduję zawierającą około 70% czekolady i 30% orzechów.

Przepis na domową gianduję

Chociaż w sklepach łatwo znajdziesz różne kremy czekoladowe, nic nie przebije smaku domowej gianduji, którą możesz samodzielnie przygotować. To proste i szybkie do wykonania smarowidło, które zachwyci smakiem całą rodzinę, a co najważniejsze, będziesz miał pełną kontrolę nad jego składnikami.

Składniki:

  • 400 g gorzkiej czekolady (możesz użyć także mlecznej),
  • 150 g łuskanych i uprażonych orzechów laskowych,
  • 180 ml oliwy z oliwek extra virgin,
  • 80 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Orzechy: Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, aż wydzielą przyjemny aromat. Następnie zmiksuj je na gładką pastę.
  2. Czekolada: Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  3. Połączenie składników: Do rozpuszczonej czekolady dodaj przesiany cukier puder, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli wlewaj oliwę, cały czas mieszając.
  4. Finalny akcent: Na koniec dodaj zmiksowane orzechy i ponownie dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita, gładka masa.

Gotową gianduję przełóż do wysterylizowanych słoików i przechowuj w lodówce. W takiej formie zachowa świeżość przez około tydzień.

Możliwości wykorzystania domowej gianduji są niemal nieograniczone. Możesz nią posmarować chleb, tosty, naleśniki lub gofry. Będzie doskonałym dodatkiem do owsianki, jogurtu czy lodów. Możesz też użyć jej jako nadzienia do ciast, ciasteczek lub babeczek.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty