PrzepisTa zupa smakuje lepiej niż babciny rosołek. Jej aromat niesie się po całym domu

Ta zupa smakuje lepiej niż babciny rosołek. Jej aromat niesie się po całym domu

Ciężko mówić o kuchni wietnamskiej, nie wspominając o zupie pho! Ten przysmak jest niejako wpisany w tradycję Wietnamu, więc nie czekaj ani chwili, tylko przenieś się do Azji z naszym przepisem na zupę pho. 

Adobe Stock
Adobe Stock
Weronika

19.03.2023 | aktual.: 12.04.2023 09:50

Zupa pho, czyli właściwie co?

Kuchnia azjatycka jest bogata w różne smaki, które zaspokoją każde kubki smakowe. Zupa pho to nic innego jak rosół w wersji wietnamskiej, który rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni. Zupa najczęściej przyrządzana jest w dwóch wersjach: z kurczakiem lub z wołowiną.

Jej bazę stanowi wywar o gęstej konsystencji, który charakteryzuje się orientalnym aromatem. W zupie pho znajdziemy także mieszanką przypraw, m.in. kolendrę, anyż, goździki, cynamon oraz imbir. Jej smak dodatkowo podkreśla sos rybny, którego nie może zabraknąć w żadnej wietnamskiej zupie. Pamiętaj, że do zupy pho absolutnie nie dodaje się soli. Słony smak zawsze nadaje jej sos rybny.

Jak podawać zupę pho? Tradycyjnie wietnamski wywar podajemy w małej, głębokiej miseczce. Oczywiście potrawę klasycznie je się pałeczkami, ale jeśli nie potrafisz, spokojnie możesz użyć do niej łyżki.

Adobe Stock
Adobe Stock

Zupa pho - przepis krok po kroku

Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjną wietnamską zupę z wołowiną.

Zupa pho składniki:

  • 600 gram wołowiny
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • 1 główka czosnku
  • 3 cebule
  • 5 marchewek
  • 6-8 grzybów shitake
  • 3 litry wody
  • 50 g imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 goździki
  • 5 cm cynamonu
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry

Do podania:

  • dowolna ilość makaronu ryżowego lub sojowego
  • szczypiorek lub pokrojona dymka
  • limonka do wyciśnięcia
  • garść kolendry

Sposób przygotowania:

Wołowinę włóż do garnka z 3 litrami zimną wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie dodaj pokrojoną cebulę, grzyby shiitake, imbir oraz zmiażdżony czosnek. Dodaj sos rybny i gotuj całość pod przykryciem przez około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso, a bulion przecedź do czystego garnka. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Teraz możesz przystąpić do podania wietnamskiej zupy pho. Wołowinę pokrój na cieniutkie paseczki. Makaron przełóż do miski, a na niego ułóż mięso. Następnie zalej całość gorącym bulionem i dodaj szczypiorek, liście kolendry (opcjonalnie mięty) oraz skrop sosem z limonki. Do smaku możesz też doprawić sosem rybnym.

zupakuchnie światakuchnia wietnamska
Wybrane dla Ciebie