Nigella Lawson zdradziła sposób na superchrupiące frytki. Wkłada je do zimnego oleju!

Proste, szybkie i tanie- frytki znają chyba wszyscy. Każdy z nas ma swój patent: niektórzy robią je w piekarniku, inni używają frytkownicy, czasem dodaje się do nich różne przyprawy.
Swoim sposobem na superchrupiące frytki podzieliła się Nigella Lawson.

Obrazek
Ewa

Sekret ich przygotowania tkwi w... zimny oleju! Chociaż mogłoby się wydawać, że przez to frytki będą okropnie tłuste, to dzieje się zupełnie inaczej. W rezultacie otrzymasz bajecznie chrupiące i lekkie frytki w stylu toskańskim.

Na 4-6 porcji przygotuj:

  • 1 kg ziemniaków- postaraj się wybrać mączyste odmiany, takie jak Irga, Irys, Fresco czy Gloria
  • 1/5 l oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowy lub kukurydziany
  • 1 główka czosnku
  • 8 małych gałązek tymianku i rozmarynu (opcjonalnie, możesz użyć również innych ulubionych ziół)
  • sól (do smaku)
Obrazek

Krok po kroku:

  1. Ziemniaki umyj dokładnie, ale nie obieraj.
  2. Pokrój w słupki o grubości 1 cm.
  3. Do garnka o głębokim, grubym dnie wlej olej i włóż do niego frytki. Włącz kuchenkę i zagotuj tłuszcz. Nie spuszczaj go z oka!
  4. Kiedy olej się zagotuje- ustaw timer na 15 minut i lekko zmniejsz ogień. Po tym czasie zamieszaj frytki.
  5. Dodaj nieobrany czosnek i smaż frytki przez kolejne 5-10 minut.
  6. Gdy frytki staną się już bladozłote- wrzuć do środka zioła. Zamieszaj.
  7. Odczekaj 1 minutę i wyciągnij za pomocą cedzakowej łyżki frytki na ręcznik papierowy. Wchłonie on nadmiar tłuszczu.
  8. Przełóż na talerz i posyp solą, według uznania.

Włożenie ziemniaków do zimnego oleju sprawi, że podczas smażenia staną się jeszcze bardziej chrupiące niż zawsze. Jeśli nie lubisz dodatku ziół lub czosnku- śmiało możesz pominąć ten krok.

Obrazek
A jaki jest Twój sposób na idealne frytki?
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę