PoradyNigella Lawson zdradziła sposób na superchrupiące frytki. Wkłada je do zimnego oleju!
Nigella Lawson zdradziła sposób na superchrupiące frytki. Wkłada je do zimnego oleju!
Proste, szybkie i tanie- frytki znają chyba wszyscy. Każdy z nas ma swój patent: niektórzy robią je w piekarniku, inni używają frytkownicy, czasem dodaje się do nich różne przyprawy.
Swoim sposobem na superchrupiące frytki podzieliła się Nigella Lawson.
Ewa
06.05.2022 | aktual.: 26.09.2023 12:49
Sekret ich przygotowania tkwi w... zimny oleju! Chociaż mogłoby się wydawać, że przez to frytki będą okropnie tłuste, to dzieje się zupełnie inaczej. W rezultacie otrzymasz bajecznie chrupiące i lekkie frytki w stylu toskańskim.
Na 4-6 porcji przygotuj:
- 1 kg ziemniaków- postaraj się wybrać mączyste odmiany, takie jak Irga, Irys, Fresco czy Gloria
- 1/5 l oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowy lub kukurydziany
- 1 główka czosnku
- 8 małych gałązek tymianku i rozmarynu (opcjonalnie, możesz użyć również innych ulubionych ziół)
- sól (do smaku)
Krok po kroku:
- Ziemniaki umyj dokładnie, ale nie obieraj.
- Pokrój w słupki o grubości 1 cm.
- Do garnka o głębokim, grubym dnie wlej olej i włóż do niego frytki. Włącz kuchenkę i zagotuj tłuszcz. Nie spuszczaj go z oka!
- Kiedy olej się zagotuje- ustaw timer na 15 minut i lekko zmniejsz ogień. Po tym czasie zamieszaj frytki.
- Dodaj nieobrany czosnek i smaż frytki przez kolejne 5-10 minut.
- Gdy frytki staną się już bladozłote- wrzuć do środka zioła. Zamieszaj.
- Odczekaj 1 minutę i wyciągnij za pomocą cedzakowej łyżki frytki na ręcznik papierowy. Wchłonie on nadmiar tłuszczu.
- Przełóż na talerz i posyp solą, według uznania.
Włożenie ziemniaków do zimnego oleju sprawi, że podczas smażenia staną się jeszcze bardziej chrupiące niż zawsze. Jeśli nie lubisz dodatku ziół lub czosnku- śmiało możesz pominąć ten krok.
A jaki jest Twój sposób na idealne frytki?