Taki dżem przygotowywała moja babcia. Zachwycała się nim cała rodzina

Wakacje to nie tylko czas odpoczynku, ale również właściwy moment, by rozkoszować się smakiem sezonowych owoców. Można przygotować z nich rozmaite przetwory. Tym razem mamy dla was fantastyczny przepis na dżem morelowy. To idealny, letni przysmak na zimowe dni. Jak przygotować taki dżem i w czym tkwi jego wyjątkowość?

ObrazekDżem morelowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Świeże sezonowe owoce są dostępne przez krótki okres w ciągu roku. Istnieje jednak sposób na to, by cieszyć się ich smakiem zdecydowanie dłużej. Wystarczy, że przygotujesz przetwory dla całej rodziny, które będziesz mógł wyjąć ze spiżarni w czasie zimy — akurat, gdy będziesz miał ochotę na smaczne śniadanie z letnimi owocami w roli głównej. Sezon na morele w pełni, warto więc poznać przepis na dżem z moreli. Nie tylko świetnie smakuje i jest przedłużeniem trwającego lata, ale również nadaje się nie tylko do pieczywa, ale także do mięs.

Dżem morelowy — w czym tkwi jego wyjątkowość?

Przed przystąpieniem do pracy, związanej z przygotowaniem tego dżemu, dobrze jest poznać właściwości dżemu morelowego i sekret jego smaku. Dżem morelowy wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem i bogactwem aromatu. Jest to połączenie słodkości dojrzałych moreli i dodatku cukru, które tworzą doskonałą harmonię smakową.

Obrazek
Wykorzystanie moreli w kuchni - Pyszności; Foto Canva.com

To idealna propozycja dla miłośników słodkich przekąsek i wyśmienity dodatek do pieczywa, naleśników czy placków. Jego prostota i naturalność sprawiają, że dżem z moreli jest niezastąpiony w śniadaniowych rytuałach i doskonałym towarzyszem w codziennych smakowych przyjemnościach.

Przepis na dżem morelowy — jak przygotować ten przysmak lata?

Gdy chcesz poznać przepis na dżem morelowy, to wiedz, że jest to niezwykle prosty w przygotowaniu przysmak, który zachwyci całą twoją rodzinę. Jego spożycie zimą będzie czymś wyjątkowym. W związku z tym, że sezon na morele tuż-tuż, to już dziś sięgnij po sprawdzoną recepturę.

Składniki:

  • 1 kg cukru,
  • 2 kg moreli,
  • pół szklanki soku z cytryny.
Obrazek
Przygotowanie dżemu morelowego - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, osusz, pokrój na połówki i następnie usuń pestki z moreli. Te najtwardsze owoce odłóż na bok i dodaj je pod sam koniec gotowania.
  2. Wsyp cukier do garnka, dodaj sok z cytryny i morele i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż morele się rozpadną, a syrop stanie się szklisty. Włóż do garnka te najtwardsze morele. Pamiętaj, by regularnie mieszać morele, aby zapobiec przypaleniu moreli.
  4. Gorący dżem morelowy przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez około 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇