Taki dżem przygotowywała moja babcia. Zachwycała się nim cała rodzina
02.08.2023 16:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wakacje to nie tylko czas odpoczynku, ale również właściwy moment, by rozkoszować się smakiem sezonowych owoców. Można przygotować z nich rozmaite przetwory. Tym razem mamy dla was fantastyczny przepis na dżem morelowy. To idealny, letni przysmak na zimowe dni. Jak przygotować taki dżem i w czym tkwi jego wyjątkowość?
Świeże sezonowe owoce są dostępne przez krótki okres w ciągu roku. Istnieje jednak sposób na to, by cieszyć się ich smakiem zdecydowanie dłużej. Wystarczy, że przygotujesz przetwory dla całej rodziny, które będziesz mógł wyjąć ze spiżarni w czasie zimy — akurat, gdy będziesz miał ochotę na smaczne śniadanie z letnimi owocami w roli głównej. Sezon na morele w pełni, warto więc poznać przepis na dżem z moreli. Nie tylko świetnie smakuje i jest przedłużeniem trwającego lata, ale również nadaje się nie tylko do pieczywa, ale także do mięs.
Dżem morelowy — w czym tkwi jego wyjątkowość?
Przed przystąpieniem do pracy, związanej z przygotowaniem tego dżemu, dobrze jest poznać właściwości dżemu morelowego i sekret jego smaku. Dżem morelowy wyróżnia się swoim wyjątkowym smakiem i bogactwem aromatu. Jest to połączenie słodkości dojrzałych moreli i dodatku cukru, które tworzą doskonałą harmonię smakową.
To idealna propozycja dla miłośników słodkich przekąsek i wyśmienity dodatek do pieczywa, naleśników czy placków. Jego prostota i naturalność sprawiają, że dżem z moreli jest niezastąpiony w śniadaniowych rytuałach i doskonałym towarzyszem w codziennych smakowych przyjemnościach.
Przepis na dżem morelowy — jak przygotować ten przysmak lata?
Gdy chcesz poznać przepis na dżem morelowy, to wiedz, że jest to niezwykle prosty w przygotowaniu przysmak, który zachwyci całą twoją rodzinę. Jego spożycie zimą będzie czymś wyjątkowym. W związku z tym, że sezon na morele tuż-tuż, to już dziś sięgnij po sprawdzoną recepturę.
Składniki:
- 1 kg cukru,
- 2 kg moreli,
- pół szklanki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Umyj, osusz, pokrój na połówki i następnie usuń pestki z moreli. Te najtwardsze owoce odłóż na bok i dodaj je pod sam koniec gotowania.
- Wsyp cukier do garnka, dodaj sok z cytryny i morele i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotuj na małym ogniu do momentu, aż morele się rozpadną, a syrop stanie się szklisty. Włóż do garnka te najtwardsze morele. Pamiętaj, by regularnie mieszać morele, aby zapobiec przypaleniu moreli.
- Gorący dżem morelowy przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez około 30 minut.