Lubisz rzeżuchę? Oto co robi z twoim organizmem, gdy ją jesz
Rzeżucha to nie tylko zioło stosowane jako dekoracja potraw. Zielarka Ewa Kozioł podzieliła się informacjami na temat jej niezwykłych właściwości i wyjaśniła, dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety. Poznaj korzyści z jedzenia rzeżuchy, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.
16.03.2024 11:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rzeżucha, o której zwykle przypominamy sobie dopiero w okresie świąt wielkanocnych, to prawdziwa skarbnica zdrowia. Ta niepozorna roślina skrywa w sobie moc witamin, minerałów i antyoksydantów, które mogą zdziałać cuda dla naszego organizmu. Zielarka Ewa Kozioł opowiedziała w swoich mediach społecznościowych o zaskakujących właściwościach rzeżuchy. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rzeżucha — detoksykator i nieocenione wsparcie przy leczeniu anemii
Rzeżucha to nie tylko smaczny dodatek do kanapek i sałatek. Ta niepozorna roślina kryje w sobie mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Regularne spożywanie rzeżuchy może przynieść szereg korzyści, w tym:
- wzmocnienie odporności,
- wspomaganie detoksykacji organizmu,
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory,
- poprawa zdrowia kości,
- łagodzenie anemii,
- zapobieganie przeziębieniom.
Rzeżucha - skarbnica witamin i minerałów
Rzeżucha jest bogata w witaminy A, C, B6, B12, K oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń i fosfor. 100 g rzeżuchy zawiera ponad połowę zalecanego dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która jest silnym antyoksydantem o szerokim spektrum działania prozdrowotnego.
Właściwości rzeżuchy:
- Moczopędna: wspomaga pracę nerek i pomaga oczyszczać drogi moczowe. Jest pomocna w leczeniu infekcji dróg moczowych.
- Detoksykująca: wspiera procesy oczyszczania organizmu z toksyn, zwłaszcza z płuc i wątroby; pomaga również w oczyszczaniu organizmu z toksyn związanych z paleniem papierosów.
- Przeciwnowotworowa: zawiera związki o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Regularne spożywanie rzeżuchy może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka, a także hamować rozwój istniejących już nowotworów.
- Poprawia trawienie: stymuluje apetyt i łagodzi niestrawność.
- Wzmacnia kości: zawiera wapń i fosfor, które są niezbędne dla zdrowia kości.
- Łagodzi anemię: zawiera żelazo, które pomaga w leczeniu anemii.
- Zapobiega przeziębieniom: bogata jest w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.
Rzeżucha - niskokaloryczna bomba witaminowa
Rzeżucha to idealny produkt również dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. 100 g rzeżuchy zawiera tylko 11 kalorii!
Jak jeść rzeżuchę?
Rzeżuchę można jeść na surowo, dodając ją do kanapek, sałatek, jajecznicy lub twarogu. Można ją również zmiksować z jogurtem lub mlekiem i zrobić zdrowy koktajl. Rzeżuchę wykorzystasz także do przygotowania pesto lub sosu do sałatek.