PrzepisDietaLubisz rzeżuchę? Oto co robi z twoim organizmem, gdy ją jesz

Lubisz rzeżuchę? Oto co robi z twoim organizmem, gdy ją jesz

Lubisz rzeżuchę? Oto co robi z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz rzeżuchę? Oto co robi z twoim organizmem, gdy ją jesz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

16.03.2024 11:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rzeżucha to nie tylko zioło stosowane jako dekoracja potraw. Zielarka Ewa Kozioł podzieliła się informacjami na temat jej niezwykłych właściwości i wyjaśniła, dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety. Poznaj korzyści z jedzenia rzeżuchy, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.

Rzeżucha, o której zwykle przypominamy sobie dopiero w okresie świąt wielkanocnych, to prawdziwa skarbnica zdrowia. Ta niepozorna roślina skrywa w sobie moc witamin, minerałów i antyoksydantów, które mogą zdziałać cuda dla naszego organizmu. Zielarka Ewa Kozioł opowiedziała w swoich mediach społecznościowych o zaskakujących właściwościach rzeżuchy. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rzeżucha — detoksykator i nieocenione wsparcie przy leczeniu anemii

Rzeżucha to nie tylko smaczny dodatek do kanapek i sałatek. Ta niepozorna roślina kryje w sobie mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Regularne spożywanie rzeżuchy może przynieść szereg korzyści, w tym:

  • wzmocnienie odporności,
  • wspomaganie detoksykacji organizmu,
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory,
  • poprawa zdrowia kości,
  • łagodzenie anemii,
  • zapobieganie przeziębieniom.
Rzeżucha
Rzeżucha© Adobe Stock

Rzeżucha - skarbnica witamin i minerałów

Rzeżucha jest bogata w witaminy A, C, B6, B12, K oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń i fosfor. 100 g rzeżuchy zawiera ponad połowę zalecanego dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która jest silnym antyoksydantem o szerokim spektrum działania prozdrowotnego.

Właściwości rzeżuchy:

  • Moczopędna: wspomaga pracę nerek i pomaga oczyszczać drogi moczowe. Jest pomocna w leczeniu infekcji dróg moczowych.
  • Detoksykująca: wspiera procesy oczyszczania organizmu z toksyn, zwłaszcza z płuc i wątroby; pomaga również w oczyszczaniu organizmu z toksyn związanych z paleniem papierosów.
  • Przeciwnowotworowa: zawiera związki o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Regularne spożywanie rzeżuchy może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka, a także hamować rozwój istniejących już nowotworów.
  • Poprawia trawienie: stymuluje apetyt i łagodzi niestrawność.
  • Wzmacnia kości: zawiera wapń i fosfor, które są niezbędne dla zdrowia kości.
  • Łagodzi anemię: zawiera żelazo, które pomaga w leczeniu anemii.
  • Zapobiega przeziębieniom: bogata jest w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.

Rzeżucha - niskokaloryczna bomba witaminowa

Rzeżucha to idealny produkt również dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. 100 g rzeżuchy zawiera tylko 11 kalorii!

Jak jeść rzeżuchę?

Rzeżuchę można jeść na surowo, dodając ją do kanapek, sałatek, jajecznicy lub twarogu. Można ją również zmiksować z jogurtem lub mlekiem i zrobić zdrowy koktajl. Rzeżuchę wykorzystasz także do przygotowania pesto lub sosu do sałatek.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także