Lubisz rzeżuchę? Oto co robi z twoim organizmem, gdy ją jesz

Rzeżucha to nie tylko zioło stosowane jako dekoracja potraw. Zielarka Ewa Kozioł podzieliła się informacjami na temat jej niezwykłych właściwości i wyjaśniła, dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety. Poznaj korzyści z jedzenia rzeżuchy, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm.

Lubisz rzeżuchę? Oto co robi z twoim organizmem, gdy ją jesz.Lubisz rzeżuchę? Oto co robi z twoim organizmem, gdy ją jesz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Rzeżucha, o której zwykle przypominamy sobie dopiero w okresie świąt wielkanocnych, to prawdziwa skarbnica zdrowia. Ta niepozorna roślina skrywa w sobie moc witamin, minerałów i antyoksydantów, które mogą zdziałać cuda dla naszego organizmu. Zielarka Ewa Kozioł opowiedziała w swoich mediach społecznościowych o zaskakujących właściwościach rzeżuchy. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Rzeżucha — detoksykator i nieocenione wsparcie przy leczeniu anemii

Rzeżucha to nie tylko smaczny dodatek do kanapek i sałatek. Ta niepozorna roślina kryje w sobie mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Regularne spożywanie rzeżuchy może przynieść szereg korzyści, w tym:

  • wzmocnienie odporności,
  • wspomaganie detoksykacji organizmu,
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory,
  • poprawa zdrowia kości,
  • łagodzenie anemii,
  • zapobieganie przeziębieniom.
Rzeżucha
Rzeżucha © Adobe Stock

Rzeżucha - skarbnica witamin i minerałów

Rzeżucha jest bogata w witaminy A, C, B6, B12, K oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, wapń i fosfor. 100 g rzeżuchy zawiera ponad połowę zalecanego dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która jest silnym antyoksydantem o szerokim spektrum działania prozdrowotnego.

Właściwości rzeżuchy:

  • Moczopędna: wspomaga pracę nerek i pomaga oczyszczać drogi moczowe. Jest pomocna w leczeniu infekcji dróg moczowych.
  • Detoksykująca: wspiera procesy oczyszczania organizmu z toksyn, zwłaszcza z płuc i wątroby; pomaga również w oczyszczaniu organizmu z toksyn związanych z paleniem papierosów.
  • Przeciwnowotworowa: zawiera związki o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Regularne spożywanie rzeżuchy może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka, a także hamować rozwój istniejących już nowotworów.
  • Poprawia trawienie: stymuluje apetyt i łagodzi niestrawność.
  • Wzmacnia kości: zawiera wapń i fosfor, które są niezbędne dla zdrowia kości.
  • Łagodzi anemię: zawiera żelazo, które pomaga w leczeniu anemii.
  • Zapobiega przeziębieniom: bogata jest w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.

Rzeżucha - niskokaloryczna bomba witaminowa

Rzeżucha to idealny produkt również dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. 100 g rzeżuchy zawiera tylko 11 kalorii!

Jak jeść rzeżuchę?

Rzeżuchę można jeść na surowo, dodając ją do kanapek, sałatek, jajecznicy lub twarogu. Można ją również zmiksować z jogurtem lub mlekiem i zrobić zdrowy koktajl. Rzeżuchę wykorzystasz także do przygotowania pesto lub sosu do sałatek.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"