Pochodzi z Kresów, ale króluje w Lubuskiem. Lepszej wędliny na kanapki nie jadłam

Województwo lubuskie nie każdemu kojarzy się z regionalnymi przysmakami. Okazuje się jednak, że w zeszytach gospodyń znaleźć można receptury na przysmaki, które szybko skradną twoje serce.

Schab po słubicku - PysznościSchab po słubicku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pieczony lub wędzony schab to znakomity dodatek do kanapek. Kiedy sklepowe szynki straszą długim składem i sztucznymi wzmacniaczami, domowe wędliny zdecydowanie zyskują na popularności. Jedną z pysznych propozycji na kanapki jest schab po słubicku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony kurczak na ziemniakach. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Schab po słubicku

W województwie lubuskim, części Polski słynącej z malowniczych jezior i pięknych lasów, kuchnia regionalna przeżywa renesans. Jedną z perełek jest schab po słubicku. Historia tego przysmaku nierozerwalnie wiąże się z pasją i determinacją jednej kobiety: Grażyny Dereń ze wsi Lubiechnia Wielka. Pani Grażyna, pragnąc oddać hołd swoim przodkom z Kresów Wschodnich, postanowiła ocalić od zapomnienia przepis na schab słubicki, który od pokoleń gościł w jej domu.

Schab po słubicki - Pyszności
Schab po słubicki - Pyszności © Facebook | Dereniówka

Trud kobiety został doceniony i w 2010 roku schab został wpisany na ministerialną listę Produktów Tradycyjnych.

Żeby produkt był wpisany na listę ministerialną musi być udokumentowany jakąś historią. Szukałam po bibliotekach, nie wiedząc że w swojej kolekcji, w której mam około 400 książek kulinarnych, mam taki dokument, skarb. Otóż w książce kucharskiej w wydaniu Kłosowskiego, z roku 1970, jest opis tego specjału i sposobu jego przyrządzania. To mnie uratowało, inaczej nie dałoby się go zarejestrować. Cieszyłam się jak nie wiem - mówi śmiejąc się pani Grażyna w rozmowe z "Gazetą Lubuską".

Jak zrobić schab po słubicku?

Przepis jest całkiem prosty, ale wymaga jednej bardzo ważnej rzeczy - wędzarni.

Składniki:

  • kawałek schabu bez kości (około 2 kg)
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka kozieradki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • błona okalająca sadło tucznika lub specjalny rękaw do wędzenia.

Składniki:

  1. W misce wymieszaj sól, pieprz, rozgnieciony czosnek, kozieradkę i majeranek.
  2. Dokładnie natrzyj schab przygotowaną mieszanką przypraw, zwracając uwagę na wszystkie zakamarki.
  3. Włóż schab do szczelnego naczynia i włóż do lodówki na 4-5 dni, aby mięso nabrało smaku.
  4. Wyjmij schab z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę przed wędzeniem.
  5. Rozgrzej wędzarkę do temperatury około 28°C.
  6. Umieść schab w błonie okalającej sadło tucznika lub w specjalnym rękawie do wędzenia.
  7. Wędź schab w zimnym dymie przez 8-12 godzin, kontrolując temperaturę i regularnie dodając opał.
Schab po słubicku pachnie od przypraw - Pyszności
Schab po słubicku pachnie od przypraw - Pyszności © Canva | RonBailey

Chociaż klasyczny schab po słubicku wymaga wędzenia, nie oznacza to, że musimy rezygnować z jego pysznego smaku, jeśli nie mamy takiej możliwości. Piekąc schab w piekarniku w bardzo niskiej temperaturze, możemy uzyskać efekt zbliżony do wędzenia, ciesząc się jednocześnie aromatycznym i soczystym mięsem. Schab należy wtedy obsmażyć i owinąć folią do pieczenia. Następnie wstawić do pieca nagrzanego do 100 stopni na 4 godziny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej