PrzepisKuchnia polskaPochodzi z Kresów, ale króluje w Lubuskiem. Lepszej wędliny na kanapki nie jadłam

Pochodzi z Kresów, ale króluje w Lubuskiem. Lepszej wędliny na kanapki nie jadłam

Schab po słubicku - Pyszności
Schab po słubicku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.03.2024 11:09

Województwo lubuskie nie każdemu kojarzy się z regionalnymi przysmakami. Okazuje się jednak, że w zeszytach gospodyń znaleźć można receptury na przysmaki, które szybko skradną twoje serce.

Pieczony lub wędzony schab to znakomity dodatek do kanapek. Kiedy sklepowe szynki straszą długim składem i sztucznymi wzmacniaczami, domowe wędliny zdecydowanie zyskują na popularności. Jedną z pysznych propozycji na kanapki jest schab po słubicku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab po słubicku

W województwie lubuskim, części Polski słynącej z malowniczych jezior i pięknych lasów, kuchnia regionalna przeżywa renesans. Jedną z perełek jest schab po słubicku. Historia tego przysmaku nierozerwalnie wiąże się z pasją i determinacją jednej kobiety: Grażyny Dereń ze wsi Lubiechnia Wielka. Pani Grażyna, pragnąc oddać hołd swoim przodkom z Kresów Wschodnich, postanowiła ocalić od zapomnienia przepis na schab słubicki, który od pokoleń gościł w jej domu.

Schab po słubicki - Pyszności
Schab po słubicki - Pyszności© Facebook | Dereniówka

Trud kobiety został doceniony i w 2010 roku schab został wpisany na ministerialną listę Produktów Tradycyjnych.

Żeby produkt był wpisany na listę ministerialną musi być udokumentowany jakąś historią. Szukałam po bibliotekach, nie wiedząc że w swojej kolekcji, w której mam około 400 książek kulinarnych, mam taki dokument, skarb. Otóż w książce kucharskiej w wydaniu Kłosowskiego, z roku 1970, jest opis tego specjału i sposobu jego przyrządzania. To mnie uratowało, inaczej nie dałoby się go zarejestrować. Cieszyłam się jak nie wiem - mówi śmiejąc się pani Grażyna w rozmowe z "Gazetą Lubuską".

Jak zrobić schab po słubicku?

Przepis jest całkiem prosty, ale wymaga jednej bardzo ważnej rzeczy - wędzarni.

Składniki:

  • kawałek schabu bez kości (około 2 kg)
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka kozieradki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • błona okalająca sadło tucznika lub specjalny rękaw do wędzenia.

Składniki:

  1. W misce wymieszaj sól, pieprz, rozgnieciony czosnek, kozieradkę i majeranek.
  2. Dokładnie natrzyj schab przygotowaną mieszanką przypraw, zwracając uwagę na wszystkie zakamarki.
  3. Włóż schab do szczelnego naczynia i włóż do lodówki na 4-5 dni, aby mięso nabrało smaku.
  4. Wyjmij schab z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę przed wędzeniem.
  5. Rozgrzej wędzarkę do temperatury około 28°C.
  6. Umieść schab w błonie okalającej sadło tucznika lub w specjalnym rękawie do wędzenia.
  7. Wędź schab w zimnym dymie przez 8-12 godzin, kontrolując temperaturę i regularnie dodając opał.
Schab po słubicku pachnie od przypraw - Pyszności
Schab po słubicku pachnie od przypraw - Pyszności© Canva | RonBailey

Chociaż klasyczny schab po słubicku wymaga wędzenia, nie oznacza to, że musimy rezygnować z jego pysznego smaku, jeśli nie mamy takiej możliwości. Piekąc schab w piekarniku w bardzo niskiej temperaturze, możemy uzyskać efekt zbliżony do wędzenia, ciesząc się jednocześnie aromatycznym i soczystym mięsem. Schab należy wtedy obsmażyć i owinąć folią do pieczenia. Następnie wstawić do pieca nagrzanego do 100 stopni na 4 godziny.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także