Pochodzi z Kresów, ale króluje w Lubuskiem. Lepszej wędliny na kanapki nie jadłam
15.03.2024 11:09, aktual.: 13.06.2024 10:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Województwo lubuskie nie każdemu kojarzy się z regionalnymi przysmakami. Okazuje się jednak, że w zeszytach gospodyń znaleźć można receptury na przysmaki, które szybko skradną twoje serce.
Pieczony lub wędzony schab to znakomity dodatek do kanapek. Kiedy sklepowe szynki straszą długim składem i sztucznymi wzmacniaczami, domowe wędliny zdecydowanie zyskują na popularności. Jedną z pysznych propozycji na kanapki jest schab po słubicku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab po słubicku
W województwie lubuskim, części Polski słynącej z malowniczych jezior i pięknych lasów, kuchnia regionalna przeżywa renesans. Jedną z perełek jest schab po słubicku. Historia tego przysmaku nierozerwalnie wiąże się z pasją i determinacją jednej kobiety: Grażyny Dereń ze wsi Lubiechnia Wielka. Pani Grażyna, pragnąc oddać hołd swoim przodkom z Kresów Wschodnich, postanowiła ocalić od zapomnienia przepis na schab słubicki, który od pokoleń gościł w jej domu.
Trud kobiety został doceniony i w 2010 roku schab został wpisany na ministerialną listę Produktów Tradycyjnych.
Żeby produkt był wpisany na listę ministerialną musi być udokumentowany jakąś historią. Szukałam po bibliotekach, nie wiedząc że w swojej kolekcji, w której mam około 400 książek kulinarnych, mam taki dokument, skarb. Otóż w książce kucharskiej w wydaniu Kłosowskiego, z roku 1970, jest opis tego specjału i sposobu jego przyrządzania. To mnie uratowało, inaczej nie dałoby się go zarejestrować. Cieszyłam się jak nie wiem - mówi śmiejąc się pani Grażyna w rozmowe z "Gazetą Lubuską".
Jak zrobić schab po słubicku?
Przepis jest całkiem prosty, ale wymaga jednej bardzo ważnej rzeczy - wędzarni.
Składniki:
- kawałek schabu bez kości (około 2 kg)
- sól i pieprz do smaku,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka kozieradki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- błona okalająca sadło tucznika lub specjalny rękaw do wędzenia.
Składniki:
- W misce wymieszaj sól, pieprz, rozgnieciony czosnek, kozieradkę i majeranek.
- Dokładnie natrzyj schab przygotowaną mieszanką przypraw, zwracając uwagę na wszystkie zakamarki.
- Włóż schab do szczelnego naczynia i włóż do lodówki na 4-5 dni, aby mięso nabrało smaku.
- Wyjmij schab z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę przed wędzeniem.
- Rozgrzej wędzarkę do temperatury około 28°C.
- Umieść schab w błonie okalającej sadło tucznika lub w specjalnym rękawie do wędzenia.
- Wędź schab w zimnym dymie przez 8-12 godzin, kontrolując temperaturę i regularnie dodając opał.
Chociaż klasyczny schab po słubicku wymaga wędzenia, nie oznacza to, że musimy rezygnować z jego pysznego smaku, jeśli nie mamy takiej możliwości. Piekąc schab w piekarniku w bardzo niskiej temperaturze, możemy uzyskać efekt zbliżony do wędzenia, ciesząc się jednocześnie aromatycznym i soczystym mięsem. Schab należy wtedy obsmażyć i owinąć folią do pieczenia. Następnie wstawić do pieca nagrzanego do 100 stopni na 4 godziny.