WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Domowa wędlina w pięć minut bije na głowę produkty ze sklepowej półki. Szybko i tanio

Jajecznica, jajka na twardo czy gotowe szynki z marketu na pewno już dawno wszystkim się przejadły. W związku z tym przychodzimy z nowym przepisem na pyszny i soczysty schab na kanapki. Nie da się ukryć, że domowe wyroby biją na głowę produkty ze sklepowych półek. Jeśli znajdziemy tylko chwilę, to warto poświęcić ją na przygotowanie domowego schabu. Dla niektórych to najlepszy dodatek do kanapek.

Domowa wędlinaDomowa wędlina - Pyszności; Foto Canva oraz screen z https://www.youtube.com/watch?v=xpN-rk2La8I
Paulina

Samodzielne przygotowanie tego mięsa pozwoli nam na dokładne zapoznanie się z jego składem. Dobrze wiemy, że skład dla wielu z nas jest bardzo ważny i dbamy o jakość spożywanych produktów. Domowy schab przygotujesz zaledwie z kilku składników. Ważne są aromatyczne przyprawy, które nadadzą pysznego smaku naszej potrawie. Napisz ma kartce potrzebną listę składników oraz zapisz dokładny sposób przygotowania. Na pewno nie raz podzielisz się nim ze swoimi bliskimi.

Domowa wędlina- przepis

Obrazek

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości schabu
  • 5 ziaren jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka pieprzu
  • łyżka majonezu
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • łyżka kolendry
  • 1/2 łyżeczki cukru
Obrazek
Schab- Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania:

Na sam początek schab dokładnie umyj. Następnie odkrój z niego tłuste części. Przygotuj duży garnek i wlej do niego 2 litry wody. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, czosnek, majonez i musztardę. Wszystko ze sobą mieszamy. Do naszego naczynia wkładamy schab. Gotujemy do zagotowania, a następnie odczekujemy 5 minut i wyłączamy gaz.

Tak przygotowany schab zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy najlepiej na całą noc. Następnie po tym czasie stawiamy naczynie na palnik i znowu gotujemy przez 5 minut, aż do zagotowania. Schab wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym. Po całkowitym ostygnięciu kroimy mięso na cienkie plastry. Tak przygotowana domowa wędlina sprawdzi się idealnie na kanapki. Ułóż ulubione zielone warzywa na domowym świeżym pieczywie, dodaj schab i swój sprawdzony sos.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku. Jeden składnik odmienia całe danie i zmienia smak tego tradycyjnego kotleta na lepsze.

Wybrane dla Ciebie

W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy