Ten schab na Wielkanoc nie ma sobie równych. Poznaj najlepszy przepis

Schab na Wielkanoc wcale nie musi lądować na kanapce. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go jako danie główne w trakcie świątecznego obiadu. Przygotowaliśmy listę najlepszych przepisów na wielkanocny schab. Gwarantujemy, że rodzina będzie zachwycona.

Schab na Wielkanoc.Schab na Wielkanoc.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LubieToFoto

Wielkanoc to bardzo radosne i uroczyste święto, na które czeka się cały rok. To właśnie wtedy zbieramy się całą rodziną, aby świętować zmartwychwstanie Jezusa. Na stole lądują tradycyjne, świąteczne potrawy, takie jak jajka, sałatki, serniki, mazurki czy kiełbasy. Nie może zabraknąć też żurku czy domowych wędlin.

Najczęściej przygotowujemy je z karkówki lub ze schabu. Ten ostatni cieszy się w tym okresie szczególną popularnością, bowiem można przygotować go na dziesiątki różnych sposobów. Schab na Wielkanoc nie musi być nudny. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, wypróbuj jeden z poniższych przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Schab na Wielkanoc — najlepsze przepisy

Schab to popularne mięso, które można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Często przyrządzamy go z okazji świąt wielkanocnych, ale i Bożego Narodzenia. Poznaj przepis na klasyczny schab w majeranku, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Soczysty schab pieczony — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy.

Przygotowanie:

  1. Schab umyj i osusz. Połóż go na desce do krojenia.
  2. Wyciągnij małą miseczkę i umieść w niej czosnek, sól, pieprz, majeranek i oliwę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a tak przygotowaną marynatę wsmaruj w mięso.
  3. Zamarynowane mięso włóż do rękawa do pieczenia i umieść je w lodówce na przynajmniej 12 godzin, a najlepiej na cały dzień.
  4. Piekarnik rozgrzej do 175 stp.C., grzanie góra-dół.
  5. W międzyczasie obsmaż mięso z każdej ze stron, aby stało się rumiane. Po podsmażeniu włóż je do czystego rękawa do pieczenia i umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz je przez 80 minut.
  6. Po upieczeniu nie wyjmuj mięsa z rękawa aż do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu będzie soczyste i kruche.

Nie boisz się eksperymentować w kuchni? Jeśli chcesz wyjść poza ramy tradycyjnych, wielkanocnych smaków, wypróbuj przepis na wykwinty schab w miodowo-musztardowej glazurze, który sprawdzi się zarówno podczas świąt, jak i innych, rodzinnych uroczystości.

Schab w glazurze musztardowo-miodowej — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 2 łyżki musztardy (np. dijon, francuska, miodowa),
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Schab umyj i osusz.
  2. Przygotuj miskę i umieść w niej przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód, olej, sol i pieprz. Całość wymieszaj na gładką papkę i wetrzyj ją w mięso.
  3. Nasmarowany schab przełóż w folię spożywczą i włóż go do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia przełóż mięso w rękaw do pieczenia i włóż je do brytfanki.
  5. Piekarnik rozgrzej do 185 stp.C., grzanie góra-dół. Piecz je przez 50-60 minut.
  6. Pozostaw je w rękawie aż do całkowitego ostygnięcia. Podawaj z purée lub pieczonymi ziemniakami.

Wielkanoc nie może obyć się bez chrzanu, który ląduje w świątecznym koszyczku. Chrzan doskonale współgra z delikatnym mięsem, nadając mu niepowtarzalnego charakteru. Taki schab na Wielkanoc zniknie ze stołu w mgnieniu oka!

Wielkanocny schab w chrzanie — przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 szklanki bulionu (drobiowego, warzywnego),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka papryki w proszku,
  • 3 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

  1. Schab umyj, osusz i włóż go naczynia żaroodpornego.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj go z solą, musztardą i papryką w proszku, a tak przygotowaną mieszankę wetrzyj w mięso.
  3. Wlej do brytfanki szklankę bulionu i umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 175 stp. C., grzanie góra-dół. Mięso piecz przez godzinę.
  4. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. Wyciągnij garnek i wlej do niego szklankę bulionu. Zagotuj go i dodaj do niego chrzan oraz kremówkę. Kiedy sos się zredukuje, dodaj cukier i mąkę. Sos mieszaj energicznie przez 2 minuty, aż nieco zgęstnieje.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥