Ten schab na Wielkanoc nie ma sobie równych. Poznaj najlepszy przepis

Schab na Wielkanoc wcale nie musi lądować na kanapce. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go jako danie główne w trakcie świątecznego obiadu. Przygotowaliśmy listę najlepszych przepisów na wielkanocny schab. Gwarantujemy, że rodzina będzie zachwycona.

Schab na Wielkanoc.Schab na Wielkanoc.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LubieToFoto

Wielkanoc to bardzo radosne i uroczyste święto, na które czeka się cały rok. To właśnie wtedy zbieramy się całą rodziną, aby świętować zmartwychwstanie Jezusa. Na stole lądują tradycyjne, świąteczne potrawy, takie jak jajka, sałatki, serniki, mazurki czy kiełbasy. Nie może zabraknąć też żurku czy domowych wędlin.

Najczęściej przygotowujemy je z karkówki lub ze schabu. Ten ostatni cieszy się w tym okresie szczególną popularnością, bowiem można przygotować go na dziesiątki różnych sposobów. Schab na Wielkanoc nie musi być nudny. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, wypróbuj jeden z poniższych przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Schab na Wielkanoc — najlepsze przepisy

Schab to popularne mięso, które można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. Często przyrządzamy go z okazji świąt wielkanocnych, ale i Bożego Narodzenia. Poznaj przepis na klasyczny schab w majeranku, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Soczysty schab pieczony — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy.

Przygotowanie:

  1. Schab umyj i osusz. Połóż go na desce do krojenia.
  2. Wyciągnij małą miseczkę i umieść w niej czosnek, sól, pieprz, majeranek i oliwę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a tak przygotowaną marynatę wsmaruj w mięso.
  3. Zamarynowane mięso włóż do rękawa do pieczenia i umieść je w lodówce na przynajmniej 12 godzin, a najlepiej na cały dzień.
  4. Piekarnik rozgrzej do 175 stp.C., grzanie góra-dół.
  5. W międzyczasie obsmaż mięso z każdej ze stron, aby stało się rumiane. Po podsmażeniu włóż je do czystego rękawa do pieczenia i umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz je przez 80 minut.
  6. Po upieczeniu nie wyjmuj mięsa z rękawa aż do całkowitego ostygnięcia. Dzięki temu będzie soczyste i kruche.

Nie boisz się eksperymentować w kuchni? Jeśli chcesz wyjść poza ramy tradycyjnych, wielkanocnych smaków, wypróbuj przepis na wykwinty schab w miodowo-musztardowej glazurze, który sprawdzi się zarówno podczas świąt, jak i innych, rodzinnych uroczystości.

Schab w glazurze musztardowo-miodowej — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 2 łyżki musztardy (np. dijon, francuska, miodowa),
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Schab umyj i osusz.
  2. Przygotuj miskę i umieść w niej przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód, olej, sol i pieprz. Całość wymieszaj na gładką papkę i wetrzyj ją w mięso.
  3. Nasmarowany schab przełóż w folię spożywczą i włóż go do lodówki na całą noc.
  4. Następnego dnia przełóż mięso w rękaw do pieczenia i włóż je do brytfanki.
  5. Piekarnik rozgrzej do 185 stp.C., grzanie góra-dół. Piecz je przez 50-60 minut.
  6. Pozostaw je w rękawie aż do całkowitego ostygnięcia. Podawaj z purée lub pieczonymi ziemniakami.

Wielkanoc nie może obyć się bez chrzanu, który ląduje w świątecznym koszyczku. Chrzan doskonale współgra z delikatnym mięsem, nadając mu niepowtarzalnego charakteru. Taki schab na Wielkanoc zniknie ze stołu w mgnieniu oka!

Wielkanocny schab w chrzanie — przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 2 szklanki bulionu (drobiowego, warzywnego),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka papryki w proszku,
  • 3 łyżki chrzanu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

  1. Schab umyj, osusz i włóż go naczynia żaroodpornego.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj go z solą, musztardą i papryką w proszku, a tak przygotowaną mieszankę wetrzyj w mięso.
  3. Wlej do brytfanki szklankę bulionu i umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 175 stp. C., grzanie góra-dół. Mięso piecz przez godzinę.
  4. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. Wyciągnij garnek i wlej do niego szklankę bulionu. Zagotuj go i dodaj do niego chrzan oraz kremówkę. Kiedy sos się zredukuje, dodaj cukier i mąkę. Sos mieszaj energicznie przez 2 minuty, aż nieco zgęstnieje.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku