Wiosenna dama to murowany hit sezonu. Nawet mizeria nie może się z nią równać

Sezon na wiosenne warzywa ruszył na całego. Wykorzystaj ten czas w pełni i postaw na niesamowitą surówkę z młodą kapustą w roli głównej. Nikt nie jest w stanie się jej oprzeć.

Przygotuj surówkę w ten sposób, a na pewno nie pożałujeszPrzygotuj surówkę w ten sposób, a na pewno nie pożałujesz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | timolina
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że robiąc tradycyjny obiad, na naszych talerzach oprócz ziemniaków i mięsa nie może zabraknąć kolorowej surówki. I tak się składa, że mam dla ciebie ciekawą inspirację, dzięki której przygotowany przez ciebie posiłek będzie jeszcze lepszy

Co więcej, cała procedura jest naprawdę bardzo prosta. Wystarczy połączyć ze sobą kilka sprawdzonych składników i po prostu dodać do obiadu. Gwarantuję ci, że taki dodatek pokocha każdy członek twojej rodziny. Będzie to ciekawa alternatywa dla kultowej mizerii, którą warto od czasu do czasu zamienić na inną kombinację, aby szybko się nie znudziła. Propozycja, która na ciebie czeka, sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe pucharki szczęścia. Ulubiony deser na zimno w wiosennym wydaniu

Dlaczego wiosenna dama?

Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to postawić na cudowną mieszankę wiosenny warzyw. To właśnie na ich bazie przygotujesz prawdziwą królowę wśród surówek. W końcu już po pierwszym kęsie rozkłada swoje rywalki na łopatki. 

Jej bazę stanowi młoda kapusta, która prezentuje się bardzo dostojnie, jak przystało na prawdziwą damę. Stąd też nazwa całego dania. Poza tym nie dość, że młoda kapusta świetnie smakuje, to jeszcze skrywa w sobie całą masę cennych wartości odżywczych. Co więcej, na jej bazie można przygotować wiele genialnych przepisów, w tym nieziemską surówkę z wiosennym akcentem. Praca z tym szlachetnym warzywem również nie jest trudna. Wręcz przeciwnie, to prawdziwa przyjemność. Zielonej damie w dzisiejszym przepisie będą towarzyszyć inne wiosenne akcenty w postaci: rzodkiewek, zielonego ogórka czy koperku.

Młoda kapusta świetnie smakuje również w duszonej wersji
Młoda kapusta świetnie smakuje również w duszonej wersji © Adobe Stock | Monika

Jak zrobić wiosenną damę krok po kroku?

Składniki:

  • połówka młodej kapusty,
  • 2-3 rzodkiewki,
  • 1 zielony ogórek,
  • 2 marchewki,
  • świeży koperek,
  • świeża natka pietruszki,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umyciaosuszenia warzyw. Następnie obierz i zetrzyj na tarce marchewki
  2. Jako kolejne warzywo przygotuj młodą kapustę, którą należy drobno poszatkować. 
  3. Ogórka i rzodkiewki podziel na cienkie plasterki
  4. Nie zapomnij też posiekać drobno koperku i natki pietruszki. 
  5. Na koniec w osobnej misce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy.
  6. Gotową mieszankę przelej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"