Puszyste ciasto cukrowe. Nie musisz biec do sklepu, bo składniki na pewno masz w kuchni

Francuski ciasto cukrowe, znane jako tarte au sucre, to prosty, ale niezwykle smaczny deser. Puszyste ciasto drożdżowe z chrupiącą cukrową skorupką to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Francuskie ciasto cukrowe to banalny wypiek na każdą okazjęFrancuskie ciasto cukrowe to banalny wypiek na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Francuska kuchnia słynie z prostoty i wyjątkowego smaku. Doskonałym przykładem jest francuski ciasto cukrowe, czyli Tarte au sucre. To puszyste ciasto drożdżowe z chrupiącą cukrową skorupką, które zachwyca swoją prostotą i smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Sekret smaku francuskich wypieków

Dlaczego francuskie wypieki są tak pyszne? Odpowiedź jest prosta: nie oszczędzają na składnikach. Francuscy cukiernicy nie żałują masła, cukru i jajek, co sprawia, że ich wypieki są pełne smaku i puszystości. Tarte au sucre to doskonały przykład tej filozofii. Francuski ciasto cukrowe pochodzi z północnych regionów Francji, takich jak Normandia i Bretania. Składa się głównie z ciasta drożdżowego posypanego cukrem i wzbogaconego masłem. Region ten, z racji swojego klimatu, jest idealny do uprawy buraków cukrowych i hodowli bydła, co tłumaczy częste użycie cukru w tamtejszej kuchni.

Jak przygotować francuski ciasto cukrowe?

Francuski ciasto cukrowe to obowiązkowy element każdej uroczystości w regionie. Dobra wiadomość jest taka, że można je łatwo przygotować w domu. Wystarczy postępować zgodnie z prostymi krokami, a efekt będzie zachwycający. To idealny deser na rodzinną uroczystość.

Składniki:

  • 180 g mąki typ 405,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 130 g masła.

Polewa:

  • 1 łyżka bitej śmietany,
  • 20 g masła,
  • 50 g crème fraîche (opcjonalnie śmietanka 36 proc.),
  • 1 łyżka brązowego cukru (albo cukru białego kryształ).

Sposób przygotowania:

  1. Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Umieść mąkę, drożdże, wanilię, jajka, cukier, miód i sól w misce i ugniataj wszystko na gładkie ciasto przez około 5 minut.
  2. Dodaj masło i ugniataj przez kolejne 10 minut, aż masło zostanie w pełni wmieszane do pozostałych składników, a ciasto będzie odchodzić od miski.
  3. Umieść ciasto w posypanej mąką misce, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w lodówce na 8 godzin.
  4. Po upływie czasu wyrastania rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej na płaski placek o średnicy 25 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Zrób wgłębienia w cieście jak na focaccię. Posmaruj całość śmietaną i posyp cukrem. Następnie rozsmaruj crème fraîche w zagłębieniach i płatki masła na całym cieście. Piecz ciasto przez 20-25 minut.

Jeśli chcesz poznać więcej tajników francuskiej sztuki pieczenia, spróbuj także innych przepisów, takich jak Savarin nasączony syropem czy wilgotne magdalenki. Każdy z tych wypieków to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Źródło: https://www.leckerschmecker.me

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat