Puszyste ciasto cukrowe. Nie musisz biec do sklepu, bo składniki na pewno masz w kuchni

Francuski ciasto cukrowe, znane jako tarte au sucre, to prosty, ale niezwykle smaczny deser. Puszyste ciasto drożdżowe z chrupiącą cukrową skorupką to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Francuskie ciasto cukrowe to banalny wypiek na każdą okazjęFrancuskie ciasto cukrowe to banalny wypiek na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Francuska kuchnia słynie z prostoty i wyjątkowego smaku. Doskonałym przykładem jest francuski ciasto cukrowe, czyli Tarte au sucre. To puszyste ciasto drożdżowe z chrupiącą cukrową skorupką, które zachwyca swoją prostotą i smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Sekret smaku francuskich wypieków

Dlaczego francuskie wypieki są tak pyszne? Odpowiedź jest prosta: nie oszczędzają na składnikach. Francuscy cukiernicy nie żałują masła, cukru i jajek, co sprawia, że ich wypieki są pełne smaku i puszystości. Tarte au sucre to doskonały przykład tej filozofii. Francuski ciasto cukrowe pochodzi z północnych regionów Francji, takich jak Normandia i Bretania. Składa się głównie z ciasta drożdżowego posypanego cukrem i wzbogaconego masłem. Region ten, z racji swojego klimatu, jest idealny do uprawy buraków cukrowych i hodowli bydła, co tłumaczy częste użycie cukru w tamtejszej kuchni.

Jak przygotować francuski ciasto cukrowe?

Francuski ciasto cukrowe to obowiązkowy element każdej uroczystości w regionie. Dobra wiadomość jest taka, że można je łatwo przygotować w domu. Wystarczy postępować zgodnie z prostymi krokami, a efekt będzie zachwycający. To idealny deser na rodzinną uroczystość.

Składniki:

  • 180 g mąki typ 405,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 130 g masła.

Polewa:

  • 1 łyżka bitej śmietany,
  • 20 g masła,
  • 50 g crème fraîche (opcjonalnie śmietanka 36 proc.),
  • 1 łyżka brązowego cukru (albo cukru białego kryształ).

Sposób przygotowania:

  1. Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Umieść mąkę, drożdże, wanilię, jajka, cukier, miód i sól w misce i ugniataj wszystko na gładkie ciasto przez około 5 minut.
  2. Dodaj masło i ugniataj przez kolejne 10 minut, aż masło zostanie w pełni wmieszane do pozostałych składników, a ciasto będzie odchodzić od miski.
  3. Umieść ciasto w posypanej mąką misce, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w lodówce na 8 godzin.
  4. Po upływie czasu wyrastania rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej na płaski placek o średnicy 25 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Zrób wgłębienia w cieście jak na focaccię. Posmaruj całość śmietaną i posyp cukrem. Następnie rozsmaruj crème fraîche w zagłębieniach i płatki masła na całym cieście. Piecz ciasto przez 20-25 minut.

Jeśli chcesz poznać więcej tajników francuskiej sztuki pieczenia, spróbuj także innych przepisów, takich jak Savarin nasączony syropem czy wilgotne magdalenki. Każdy z tych wypieków to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Źródło: https://www.leckerschmecker.me

Wybrane dla Ciebie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
Tak szybko usuniesz piasek z suszonych grzybów. Przyda się ta przyprawa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥