Francuska przystawka, która wielu przerazi. Smakuje dobrze, ale składniki przyprawiają o dreszcze

Na pierwszy rzut oka wygląda całkiem niepozornie - ot, wędlina przypominająca mielonkę. Kiedy jednak zagłębisz się w składniki, możesz szybko stracić apetyt. Francuski przysmak zasługuje jednak na to, by dać mu szansę.

Francuski przysmakFrancuski przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Ewa Malinowska

Kiedy podczas wizyty we francuskiej restauracji zobaczysz w karcie "fromage de tête", intuicyjnie możesz oczekiwać, że na stole pojawi się ser. W końcu Francja z nich słynie, a samo słowo "fromage" kojarzy się raczej jednoznacznie. Kiedy kelner przyniesie danie, możesz być jednak w szoku. Fromage de tête koło sera nawet nie leżało. To francuska nazwa galarety mięsnej z głowizny, która nie u każdego powoduje wzmożoną pracę ślinianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Francuskie fromage de tête

To galareta mięsna, która powstaje najczęściej z nietypowej części świni. Trafia do niej język, uszy, policzki, ryjek, czyli w skrócie cała głowizna. Chociaż podroby w wielu kuchnia, również w polskiej, znane są od pokoleń, to dziś nie każdy znajdzie w sobie odwagę, by ich spróbować. Jeśli jednak porzucisz początkowe obawy, możesz odkryć naprawdę smaczną przekąskę. W końcu do gustu przypadła nawet Francuzom.

Francuska galareta z głowizny
Francuska galareta z głowizny © Adobe Stock

Mięso jest gotowane do miękkości, a następnie oddzielane od kości i chrząstek. Następnie jest krojone na mniejsze kawałki i mieszane z wywarem z gotowania, który jest bogaty w naturalną żelatynę. Do tego trafiają warzywa i przyprawy, takie jak pietruszka czosnek, ocet, gorczyca czy ziele angielskie. W zasadzie ta przekąska Polaków nie powinna szokować, bo u nas zajadamy się zimnymi nóżkami czy salcesonem.

Składniki:

  • 1 głowa wieprzowa (oczyszczona, bez mózgu i oczu, przekrojona na pół),
  • 2 nogi wieprzowe,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • pół szklanki octu winnego,
  • 1 pęczek świeżej pietruszki,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Głowę dokładnie opłucz i włóż do garnka razem z nogami.
  2. Dodaj obrane i pokrojone na pół marchewki, ćwiartki cebuli, rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz tymianek.
  3. Zalej całość wodą tak, aby przykryła mięso. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny, od zagotowania. Co jakiś czas zbieraj pojawiającą się na powierzchni pianę.
  4. Gdy mięso będzie miękkie, ostrożnie wyciągnij je z garnka i odłóż do przestudzenia.
  5. Wywar przecedź przez sito i  dopraw solą.
  6. Przestudzone mięso oddziel od chrząstek, kości i skóry. Część skóry możesz zachować jeśli ją lubisz.
  7. Mięso pokrój, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki oraz ocet i wymieszaj.
  8. Keksówkę wyłóż folią spożywczą i przełóż do niej mięso, lekko je dociskając.
  9. Ostrożnie zalej mięso wywarem tak, aby przykrył całą powierzchnię.
  10. Przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc, aby galareta stężała.

Gotową galaretę z głowizny pokrój na kawałki i podawaj w towarzystwie pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę