Dostałam przepis od francuskiego kucharza. Usmażone na złoto smakują lepiej niż kurczak

Chociaż niektórzy na samą myśl tracą apetyt, to Francuzi wręcz przepadają za tym przysmakiem. Odpowiednio przygotowane żabie udka mogą naprawdę zachwycić, zastępując nieco oklepanego już kurczaka.

To mięso zaskoczy wyjątkowym smakiemTo mięso zaskoczy wyjątkowym smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o francuskiej kuchni, pojawiają się przede wszystkim cztery skojarzenia: chrupiące bagietki, sery pleśniowe, ślimaki oraz żabie udka. Dwa pierwsze nie są niczym szokującym, ślimaki kupić można coraz częściej w sklepach, a i dawniej zajadano się nimi na terenie Warmii. Te ostatnie pozostają jednak pewną tajemnicą, którą warto odkryć. Nie musisz jednak pakować walizki i szukać biletów do Paryża, bo idealne, chrupkie żabie udka po francusku przygotujesz w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Chrupiące żabie udka

Mięso z żabich udek jest jasne i miękkie. Przypomina nieco mięso z kurczaka, ale jest jeszcze delikatniejsze, z subtelną, słodką nutą. Główny smak nadają mu przyprawy, a odpowiednie smażenie sprawi, że stają się przyjemnie chrupiące. Dodatek masła wydobywa lekki smak mięsa.

Żabie udka smakują podobnie do kurczaka
Żabie udka smakują podobnie do kurczaka © Pyszności

Mięso żaby jest lekkostrawne i zawiera wysokiej jakości białko, niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Dzięki temu sprawdzi się również u osób, które są na diecie redukcyjnej. Znajdują się w nim również witaminy B, E oraz minerały, takie jak żelazo, fosfor, potas, wapń i miedź.

W 100 g żabich udek znajdziemy zaledwie 73 kcal. Warto wziąć jednak pod uwagę fakt, że dodatkowe kalorie przychodzą podczas przygotowania dania. Francuski przepis opiera się bowiem na smażeniu na maśle.

Francuski przepis na żabie udka

Jeśli w sklepie uda ci się trafić na żabie udka, bez wahania wrzuć je do koszyka. Ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, a sam smak na tyle ciekawy, że przekona do siebie niejednego sceptyka. Przepis zdradził mi znajomy Francuz, zapewniając, że po takiej przekąsce nikt już na widok żabich udek nie będzie kręcił nosem.

Składniki:

  • ok. 700-800 g żabich udek,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka pieprzu czarnego,
  • 1 szklanka mąki,
  • 10 łyżek masła, najlepiej klarowanego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Żabie udka przełóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na godzinę.
  2. Mąkę wymieszaj z pieprzem oraz solą i obtocz w nich udka, strząsając nadmiar proszku.
  3. Na patelni rozgrzej 5 łyżek masła i obsmaż żabie udka z obu stron przez ok. 3-5 minut, aż się zarumienią.
  4. Odłóż mięso na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni Celsjusza, by podtrzymać temperaturę mięsa.
  6. Na patelni rozgrzej pozostałe masło i podsmaż chwilkę na nim pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Wystarczy minuta, by nie przypalić warzywa.
  7. Wyłącz palnik pod patelnią i wlej sok z cytryny. Wymieszaj.
  8. Do sosu dodaj posiekaną pietruszkę.

Gotowe żabie udka przełóż na talerz i polej sosem. Podaj z ulubionymi dodatkami, na przykład świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniaczkami. Świetnie pasować tutaj będzie również lekka sałatka z sosem winegret. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu