Została ci sałatka jarzynowa? Sprawdź, czy można ją zamrozić

Święta to czas przygotowywania dużej ilości jedzenia, a co za tym idzie — ryzyko tego, że część przyrządzonych potraw nie zostanie zjedzona w całości. Sałatka jarzynowa jest najlepszym przykładem takiej sytuacji. Pytanie brzmi tylko: czy można ją w takim razie zamrozić i poczekać, aż najdzie nas chęć na jej dokończenie? Odpowiedź nie jest do końca jednoznaczna.

Obrazeksałatka jarzynowa - Pyszności; foto: Canva

Ogromne ilości sałatki jarzynowej, jakie zwykle towarzyszą nam podczas świąt, wynikają z dwóch rzeczy. Po pierwsze, nie ma w świecie nic pyszniejszego i jesteśmy świadomi odpowiedzialności tych słów. Sałatkę osobiście uwielbiamy i dalibyśmy się za nią pokroić. A skoro o tym mowa, przechodzimy do drugiej przyczyny nieograniczenia się w przygotowaniu tej potrawy: krojenie. Długie, mozolne, czasochłonne. Nikt nie będzie się tak męczył dla jednej małej salaterki, prawda?

Obrazek
sałatka jarzynowa - Pyszności; foto: Canva

Jednak nawet nasza miłość do tej potrawy może nie wystarczyć, by pochłonąć kilogramy sałatki przygotowanej na świąteczny stół. Co zrobić wtedy? Rozdać po rodzinie? Bardzo chętnie, ale oni odczuwają już to samo, co i my. Wyrzucić? Marnotrawstwo jedzenia to przecież ostatnie, co tolerujemy w naszych kuchniach. Pozostaje tylko jedno rozwiązanie: zamrożenie sałatki. Warto więc się zastanowić, czy to aby na pewno dobry pomysł. 

Sałatka jarzynowa w zamrażalniku

Zanim odpowiemy ci na pytanie, czy sałatka jarzynowa może zostać zamrożona, najpierw to ty powinieneś nam coś podpowiedzieć. Czy twoja sałatka zawiera jajka, majonez, ogórki kiszone i cebulę? Jeśli tak, nie mamy dobrych wieści. Wszystkie te składniki drastycznie skracają przydatność do spożycia sałatki jarzynowej, i takiej wersji nie należy mrozić. Szybko okazałoby się, że po rozmrożeniu mamy przed sobą niesmaczną i niearomatyczną potrawę, która nie ma nic wspólnego z tym, co pierwotnie przygotowaliśmy.

Obrazek
sałatka jarzynowa - Pyszności; foto: Getty Images

Jeśli jednak byłeś już gotowy rzucić komputerem o ścianę, posądzając nas o zaproponowanie ci zrobienie sałatki bez tych produktów, to pragniemy czym prędzej cię uspokoić. Żadne takie. Warto jednak wcześniej obliczyć swoje siły na zamiary i przygotować najpierw "podkład" do sałatki i dopiero stopniowo — w miarę ubywających porcji — dokładać do niej skrojone ogórki, cebulę, jajka i majonez. Taki zwyczaj nie zajmie ci dużo czasu, a pozostałe warzywa możesz zamrozić nawet na 1-2 tygodnie.

A skoro o Wielkanocy mowa, zobacz też ten przepis na wielkanocną zupę krem z liści rzodkiewki i rzeżuchy. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀