Zapiekane naleśniki, które smakują jak serniczek. Znikają w okamgnieniu

Nawet jeśli nie jesteś fanem naleśników, podane w tej formie przypadną ci do gustu. Są po brzegi wypełnione kremowym serkiem z aromatycznymi dodatkami. Jeśli chcesz, możesz je zalać masą waniliową, podać z lodami lub musem truskawkowym. Naleśniki sernikowe sprawdzą się zarówno na słodkie śniadanie, obiad, jak i deser.

Zapiekane naleśniki sernikoweZapiekane naleśniki sernikowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine
Anna Galuhn

Sernikowy smak naleśników to bynajmniej nie jest przesada. Masa jest zrobiona dokładnie w taki sposób, w jaki przygotowuje się popularny wypiek. Dodatkowo, żeby podkręcić aromatyczność nadzienia, możesz dodać kandyzowaną skórkę z cytryny i ziarenka wanilii. Tak przygotowane naleśniki pachną i smakują obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto anielska chmurka. Delikatne, rozpływające się w ustach

Jaki twaróg do naleśników o smaku sernika?

Aby konsystencja nadzienia była idealna, warto zmieszać dwa rodzaje sera. Ja wybieram twaróg półtłusty i serek homogenizowany o smaku waniliowym. Nie mielę ani nie blenduję masy, tylko ucieram ją widelcem, co sprawia, że ma bardziej zwartą konsystencję.

Aromatyczna masa serowa do naleśników z piekarnika

Składniki na farsz (6 naleśników):

  • 600 g twarogu,
  • 150 g serka waniliowego,
  • 30 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • ziarenka z jednej laski wanilii,
  • 15 g kandyzowanej skórki z cytryny lub pomarańczy.

Aby wydostać ziarenka z laski wanilii, wystarczy przekroić ją wzdłuż na pół, a następnie przy pomocy małej łyżeczki wydobyć aromatyczny środek.

Wszystkie składniki przekładam do miski i ucieram widelcem do uzyskania spójnej konsystencji.

Sprawdzony przepis na naleśniki to podstawa

Myślę, że każdy ma swój najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe. Ja robię je w bardzo prosty sposób – z 2 szklanek mąki, 2 jajek i 2 szklanek mleka. Dodaję szczyptę soli i dwie łyżki oleju rzepakowego. Smażę na patelni do naleśników na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.

Sos waniliowy do naleśników

Aby naleśniki były miękkie, dobrze jest przed wstawieniem do piekarnika, zalać je sosem waniliowym. Taką zalewę robię z 200 ml śmietanki kremówki. Mieszam ją z jednym jajkiem, 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką budyniu waniliowego.

Zapiekane naleśniki z serem krok po kroku

Krok 1. Usmaż naleśniki według sprawdzonego przepisu.

Krok 2. Przygotuj masę serową z twarogu i serka waniliowego.

Krok 3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Krok 4. Zawiń nadzienie w naleśniki, ułóż je w naczyniu do zapiekania i polej sosem waniliowym.

Krok 5. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.

Krok 6. Wyjmij naleśniki i posyp je cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej