PrzepisNaleśnikiZapiekane naleśniki, które smakują jak serniczek. Znikają w okamgnieniu

Zapiekane naleśniki, które smakują jak serniczek. Znikają w okamgnieniu

Nawet jeśli nie jesteś fanem naleśników, podane w tej formie przypadną ci do gustu. Są po brzegi wypełnione kremowym serkiem z aromatycznymi dodatkami. Jeśli chcesz, możesz je zalać masą waniliową, podać z lodami lub musem truskawkowym. Naleśniki sernikowe sprawdzą się zarówno na słodkie śniadanie, obiad, jak i deser.

Zapiekane naleśniki sernikowe
Zapiekane naleśniki sernikowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

14.11.2024 | aktual.: 14.11.2024 17:03

Sernikowy smak naleśników to bynajmniej nie jest przesada. Masa jest zrobiona dokładnie w taki sposób, w jaki przygotowuje się popularny wypiek. Dodatkowo, żeby podkręcić aromatyczność nadzienia, możesz dodać kandyzowaną skórkę z cytryny i ziarenka wanilii. Tak przygotowane naleśniki pachną i smakują obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaki twaróg do naleśników o smaku sernika?

Aby konsystencja nadzienia była idealna, warto zmieszać dwa rodzaje sera. Ja wybieram twaróg półtłusty i serek homogenizowany o smaku waniliowym. Nie mielę ani nie blenduję masy, tylko ucieram ją widelcem, co sprawia, że ma bardziej zwartą konsystencję.

Aromatyczna masa serowa do naleśników z piekarnika

Składniki na farsz (6 naleśników):

  • 600 g twarogu,
  • 150 g serka waniliowego,
  • 30 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • ziarenka z jednej laski wanilii,
  • 15 g kandyzowanej skórki z cytryny lub pomarańczy.

Aby wydostać ziarenka z laski wanilii, wystarczy przekroić ją wzdłuż na pół, a następnie przy pomocy małej łyżeczki wydobyć aromatyczny środek.

Wszystkie składniki przekładam do miski i ucieram widelcem do uzyskania spójnej konsystencji.

Sprawdzony przepis na naleśniki to podstawa

Myślę, że każdy ma swój najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe. Ja robię je w bardzo prosty sposób – z 2 szklanek mąki, 2 jajek i 2 szklanek mleka. Dodaję szczyptę soli i dwie łyżki oleju rzepakowego. Smażę na patelni do naleśników na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.

Sos waniliowy do naleśników

Aby naleśniki były miękkie, dobrze jest przed wstawieniem do piekarnika, zalać je sosem waniliowym. Taką zalewę robię z 200 ml śmietanki kremówki. Mieszam ją z jednym jajkiem, 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką budyniu waniliowego.

Zapiekane naleśniki z serem krok po kroku

Krok 1. Usmaż naleśniki według sprawdzonego przepisu.

Krok 2. Przygotuj masę serową z twarogu i serka waniliowego.

Krok 3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Krok 4. Zawiń nadzienie w naleśniki, ułóż je w naczyniu do zapiekania i polej sosem waniliowym.

Krok 5. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.

Krok 6. Wyjmij naleśniki i posyp je cukrem pudrem.

naleśnikiprzepisser
Wybrane dla Ciebie