Te naleśniki są puszyste jak chmurka i obłędnie pachną. Przepis banalny, ale kluczowy jest 1 składnik
Jeśli sądzisz, że mowa o wodzie gazowanej, pozwól, że wyprowadzę cię z błędu (mimo że dodatek ten rzeczywiście pozwoli nadać ciastu objętości). W tym przepisie stawiamy na zupełnie inny składnik.
18.07.2024 15:01
Puszystości naleśnikom, ale też każdemu innemu wypiekowi, nadadzą niezastąpione drożdże. Jeśli lubisz szybkie rozwiązania, postaw na drożdże błyskawiczne, które nie wymagają przyrządzania wcześniej rozczynu. To nic trudnego, a efekt przejdzie oczekiwania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co dodać do ciasta, żeby naleśniki były pulchne?
Przygotowanie idealnego ciasta naleśnikowego to prosta sprawa. Aby usmażyć 15 sztuk pysznych placuszków, potrzebne są 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju i odrobina soli. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników masę należy odstawić na około 40 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni, używając niewielkiej ilości tłuszczu.
Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, zdecyduj się na nieoczekiwany krok i do klasycznego przepisu na ciasto naleśnikowe dodaj drożdże. W efekcie powstaną placuszki charakteryzujące się niezwykłą miękkością i puszystością. Naleśniki drożdżowe zrobisz tak, jak każde inne.
Puszyste naleśniki drożdżowe. Przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml wody,
- 350 ml mleka,
- 2 duże jaja,
- 14 g drożdży instant,
- 10 g cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
- Mleko i wodę podgrzej (tak, by temp. nie przekraczała 40 st.C.). Następnie dodaj dwa jajka i wymieszaj całość.
- Po tym dodaj suche drożdże, przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj ciasto, by nie powstały grudki.
- Gotowe ciasto na naleśniki odstaw na 45 minut. Przykryj je ściereczką.
- Po tym czasie smaż z gotowej masy naleśniki z obu stron na złoty kolor.