Te naleśniki są puszyste jak chmurka i obłędnie pachną. Przepis banalny, ale kluczowy jest 1 składnik

Jeśli sądzisz, że mowa o wodzie gazowanej, pozwól, że wyprowadzę cię z błędu (mimo że dodatek ten rzeczywiście pozwoli nadać ciastu objętości). W tym przepisie stawiamy na zupełnie inny składnik.

Jak zrobić puszyste naleśniki? Jak zrobić puszyste naleśniki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Puszystości naleśnikom, ale też każdemu innemu wypiekowi, nadadzą niezastąpione drożdże. Jeśli lubisz szybkie rozwiązania, postaw na drożdże błyskawiczne, które nie wymagają przyrządzania wcześniej rozczynu. To nic trudnego, a efekt przejdzie oczekiwania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki, które możesz zrobić w domu. Smakują lepiej niż w drogich cukierniach

Co dodać do ciasta, żeby naleśniki były pulchne?

Przygotowanie idealnego ciasta naleśnikowego to prosta sprawa. Aby usmażyć 15 sztuk pysznych placuszków, potrzebne są 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju i odrobina soli. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników masę należy odstawić na około 40 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni, używając niewielkiej ilości tłuszczu.

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, zdecyduj się na nieoczekiwany krok i do klasycznego przepisu na ciasto naleśnikowe dodaj drożdże. W efekcie powstaną placuszki charakteryzujące się niezwykłą miękkością i puszystością. Naleśniki drożdżowe zrobisz tak, jak każde inne.

Jak zrobić puszyste i wyrośnięte naleśniki?
Jak zrobić puszyste i wyrośnięte naleśniki? © Pixabay

Puszyste naleśniki drożdżowe. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml wody,
  • 350 ml mleka,
  • 2 duże jaja,
  • 14 g drożdży instant,
  • 10 g cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mleko i wodę podgrzej (tak, by temp. nie przekraczała 40 st.C.). Następnie dodaj dwa jajka i wymieszaj całość.
  2. Po tym dodaj suche drożdże, przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj ciasto, by nie powstały grudki.
  3. Gotowe ciasto na naleśniki odstaw na 45 minut. Przykryj je ściereczką.
  4. Po tym czasie smaż z gotowej masy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯